Πράγματα και θάματα στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ καταγράφει ο Γενικός Ελεγκτής

Πράγματα και θάματα στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία, καταγράφει ο Γενικός Ελεγκτής.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, κατήγγειλε κακό προγραμματισμό και κακούς σχεδιασμούς, ενώ σημείωσε ότι δεν βελτιώθηκε η κατάσταση μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ και δεν λειτουργεί ως αυτόνομος οργανισμός. Τα δημόσια νοσηλευτήρια, δεν είναι πλέον η ραχοκοκαλιά της υγείας και δεν είναι ανταγωνιστικά.

Και υπέδειξε:

  • Το 2018 οι ασθενείς εντός νοσοκομείων ήταν 96 χιλιάδες και το 2021 μειώθηκαν στις 78 χιλιάδες, δηλαδή παρατηρήθηκε μείωση κατά 20%
  • Το 2018 οι εξωτερικοί ασθενείς ήταν 1,8 εκ. και το 2021 μειώθηκαν στο 1 εκατομμύριο, δηλαδή παρατηρήθηκε μείωση γύρω στο 50%.

Την ίδια περίοδο:

  • Οι γιατροί μειώθηκαν από 817 σε 751, άρα δεν παρατηρήθηκε μεγάλη φυγή στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο το γραμματειακό προσωπικό αυξήθηκε από 184 σε 519 άτομα.
  • Παράλληλα αναβαθμίστηκαν οι γιατροί στην κλίμακα Α13 και το νοσηλευτικό προσωπικό στην κλίμακα Α8.

Ο Γενικός Ελεγκτής κατήγγειλε ότι το κράτος κάνει τα πάντα να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να μην μειωθούν περαιτέρω οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατήγγειλε άκρατη και παράνομη παροχή επιδομάτων, χωρίς διασύνδεση με την παραγωγικότητα. Η νομοθεσία απαγορεύει την παροχή επιδομάτων, πέραν του διπλάσιου ποσού του μισθού. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται 14 γιατροί.

Ενδεικτικά:

  • Γιατρός έλαβε 315 χιλιάδες ευρώ σε ένα χρόνο.
  • Άλλος γιατρός 270 χιλιάδες ευρώ.
  • Γιατρός με 72 χιλιάδες ευρώ μισθό, έλαβε επιδόματα 273 χιλιάδων.
  • Γιατροί σε κλίμακα Α15 λαμβάνουν 1350 ευρώ, για εργασία για ένα Σάββατο, δηλαδή ο συντελεστής είναι ένα προς τέσσερα, ενώ στο δημόσιο είναι 1 προς 1,5 τα Σάββατα και 1 προς 2 τις Κυριακές.
  • Γιατροί σε κλίμακα Α16 λαμβάνουν οριζόντια επίδομα 2,080 ευρώ.
  • Όλοι οι γιατροί ειδικοτήτων λαμβάνουν οριζόντια 1850 ευρώ επίδομα.
  • Προσωπικός γιατρός στον ΟΚΥπΥ λαμβάνει 165 χιλιάδες ευρώ και έχει εγγεγραμμένους μόνο 65 ασθενείς.
  • Δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου, αφού δεν κτυπούν κάρτες ούτε οι γιατροί, ούτε οι νοσοκόμοι.

Ενώπιον της Αστυνομίας βρίσκονται υποθέσεις γιατρών οι οποίοι δήλωναν ότι έκαναν εγχειρήσεις το απόγευμα, ενώ αυτές έγιναν το πρωί.

Στην Αστυνομία βρίσκεται και η υπόθεση της ανέγερσης χώρου για εντατική θεραπεία στο Γενικό Νοσοκομείο.

Η συνεδρία σημαδεύτηκε και από αντεγκλήσεις.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υπέδειξε στον Γενικό Ελεγκτή ότι τα δημόσια νοσοκομεία ανέλαβαν το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απάντησε ότι οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες διακινδυνεύουν και την ζωή τους, αλλά δεν πληρώνονται τόσες χιλιάδες ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης δήλωσε ότι:

  • δεν έγιναν αχρείαστες προσλήψεις, ενώ στόχος είναι η πρόσληψη των καλύτερων γιατρών.
  • Υπάρχει δυσκολία, γιατί στον ιδιωτικό τομέα οι αμοιβές είναι καλύτερες. Μόνο με τις αυξήσεις σταματήσαμε την φυγή γιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα.
  • Ελάχιστοι Κύπριοι γιατροί προτιμούν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι περισσότερες προσλήψεις είναι από γιατρούς από την Ελλάδα.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, υπέδειξε ότι:

  • "Αν δεν υπήρχε το Υπουργείο Υγείας την περίοδο της πανδημίας, ξέρετε πόσους θα χάναμε. Δεν θα το πω. Την περίοδο της πανδημίας 7 χιλιάδες ασθενείς μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό τομέα."

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα και πρέπει να ληφθούν "χειρουργικά μέτρα" για να σταματήσει η αιμορραγία στα δημόσια νοσηλευτήρια. "Με την νέα διοίκηση στον ΟΚΥπΥ", είπε, "πνέει ούριος άνεμος και πρέπει να τερματιστούν σκέψεις για ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων".

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου δήλωσε ότι όποιοι βάζουν εμπόδια για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων, πολεμούν το ΓΕσΥ.

ΑΤ

συντάκτης: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουνίου 2022 - 12:45

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.