Η Ουκρανία και η Μολδαβία να χαρακτηριστούν υποψήφιες χώρες αμέσως ζητά το ΕΚ

Με 529 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 14 αποχές, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα με το οποίο καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (οι οποίοι συναντιούνται στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο) να χορηγήσουν χωρίς καθυστέρηση στην Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Θα πρέπει να πράξουν το ίδιο με τη Γεωργία μόλις η κυβέρνησή της επιτύχει όσον αφορά τις προτεραιότητες που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο του βάναυσου ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με επίδειξη ηγεσίας, αποφασιστικότητας και οράματος, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές. Τονίζουν ότι δεν υπάρχει «ταχεία διαδικασία / fast track» για την ένταξη στην ΕΕ και ότι η προσχώρηση παραμένει μια αξιοκρατική και διαρθρωμένη διαδικασία, η οποία απαιτεί να πληρούνται τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ και εξαρτάται από την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Υπερήφανα και αφοσιωμένα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας

Το Κοινοβούλιο καλεί τις αρχές της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας να «επιδείξουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την πολιτική τους βούληση όσον αφορά την υλοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των λαών τους, ενισχύοντας σημαντικά την πρόοδο με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν».

Οι Ουκρανοί, οι Μολδαβοί και οι Γεωργιανοί αξίζουν να ζουν σε ελεύθερες, δημοκρατικές και ευημερούσες χώρες που είναι υπερήφανα και προσηλωμένα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, καλώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την εκπλήρωση των θεμιτών προσδοκιών των πολιτών των τριών αυτών χωρών.

Καμία άλλη λύση από τη διεύρυνση, για τη διαφύλαξη της ίδιας της ΕΕ

Το ψήφισμα τονίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη διεύρυνση, η οποία είναι «περισσότερο από ποτέ μια γεωστρατηγική επένδυση» για μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη ΕΕ. Η προοπτική πλήρους προσχώρησης στην ΕΕ για τις χώρες που προσπαθούν να γίνουν κράτη μέλη είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ένωσης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την «επανενεργοποίηση» της διαδικασίας διεύρυνσης και την απεμπλοκή της όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σχετικές πληροφορίες

Όπως ορίζεται στο άρθρο 49 της Συνθήκης ΕΕ, κάθε ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τις αξίες που αναφέρονται στο άρθρο 2 και δεσμεύεται να τις προωθήσει, μπορεί να ζητήσει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση σχετικά με τη νέα προσχώρηση στην ΕΕ λαμβάνεται ομόφωνα από το Συμβούλιο, μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή και έγκριση του Κοινοβουλίου.

Η Ουκρανία (στις 28 Φεβρουαρίου), η Δημοκρατία της Μολδαβίας και η Γεωργία (αμφότερες στις 3 Μαρτίου) υπέβαλαν αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Στις 17 Ιουνίου, η Επιτροπή δημοσίευσε γνώμες σχετικά με τις τρεις αιτήσεις, συνιστώντας στο Συμβούλιο να επιβεβαιώσει την προοπτική της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας να καταστούν κράτη μέλη της ΕΕ.

Το θέμα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Πριν από τη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τους ομολόγους τους από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύνδεσμοι

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος θα είναι διαθέσιμο εδώ (23.06.2022)

Μαγνητοσκοπημένη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ (22.06.2022)

Δήλωση των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης-24ης Ιουνίου (09.06.2022, στα αγγλικά)

Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 23-24 Ιουνίου)

ΓΑ

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Ιουλίου
Πίεση από Τσαβούσογλου για τα F-16 και επίθεση στον Μητσοτάκη – «Ενοχλημένος ο Ερντογάν» απαντά η Αθήνα
21:55
Ukrinform: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης πεθαίνουν από έλλειψη φαρμάκων
21:48
Η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πειράματα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο ΔΗΣΥ αποτελεί αυτόνομη και σοβαρή πολιτική δύναμη που μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού
21:37
Εις βάρος των πολιτών η στάση εργασίας των γιατρών στα ΤΑΕΠ, λέει ο ΟΚΥπΥ
21:23
Ανησυχία για την πυρκαγιά στην Άμφισσα, καίει στους πρόποδες του Παρνασσού
21:04
ΗΠΑ: Έξι νεκροί και 24 σοβαρά τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Χάιλαντ Παρκ του Σικάγο (Βίντεο )
20:39
Ανησυχία του Γερμανού Καγκελάριου για την έκρηξη στις τιμές ενέργειας
20:27
Όποιος και να είναι ο απεσταλμένος για το Κυπριακό θα πρέπει να ενεργεί στα πλαίσια των εντολών που έχει ο ΓΓ στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης (Βίντεο )
20:10
Στις 5 Φεβρουαρίου ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών 2023
19:40
Ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» χρειάζεται για την Ουκρανία, είπε η Λιζ Τρας
18:56
Παραιτήθηκε εν μέσω του χάους στις πτήσεις ανώτερο στέλεχος της easyJet
18:36
Πέφτει η αυλαία των αγωνιστικών συμμετοχών-Με Κολύμβηση και Ξιφασκία το αντίο στο «Οράν 2022»
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand