Αποτυχία του κράτους να ανταποκριθεί στην ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων διαπιστώνει η Επίτροπος

Αποτυχία  του Κράτους να διασφαλίσει δικαιώματα παιδιών και να ανταποκριθεί στην ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων και καθορισμού αρμόδιου φορέα ελέγχου διαπιστώνει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου.

Σε δημόσια τοποθέτησή της σχετικά με την απουσία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων και αρμόδιου φορέα ελέγχου, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι ασκώντας τις εξουσίες στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων της, είναι υποχρεωμένη να επανέλθει  επαναφέροντας το θέμα στη δημοσιότητα δύο χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Γραφείου (www.childcom.org.cy).

Προσθέτει ότι η πιο πάνω Έκθεση διαβιβάστηκε το 2020 στο Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Υφυπουργό Τουρισμού και τον Πρόεδρο Ένωσης Δήμων. Κοινοποιήθηκε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Παιδείας και Πολιτισμού, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών, Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Νομικών, Εσωτερικών και στην Παιδοβουλή.

Σημειώνει επίσης ότι παρά το ότι το θέμα συζητήθηκε ενώπιον Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τηρήθηκε αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, δεν οδήγησε σε λήψη αποφάσεων για την κάλυψη του θεσμικού κενού.

Τα αρμόδια Υπουργεία, κάθε ένα ξεχωριστά, δεν θεωρεί ότι μια τέτοια ρύθμιση εμπίπτει κάτω από το δικό του έλεγχο και ως αποτέλεσμα καμία ενέργεια δεν έχει ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι σήμερα.

"Θεωρώ λυπηρό και ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι το κράτος αποτυγχάνει για μία ακόμη φορά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.  Ενώ με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου συνεχίζονται να διοργανώνονται παιδικές κατασκηνώσεις χωρίς προδιαγραφές και έλεγχο και παιδιά όλων των ηλικιών θα συμμετέχουν σε αυτές, η πολιτεία αναζητά ποιος θα είναι ο αρμοδίως υπεύθυνος ενώ οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες αναλώνονται σε επιχειρηματολογία προκειμένου να απαλλαγούν από αυτή την ευθύνη" αναφέρει η Επίτροπος.

Τέλος, καλεί την πολιτεία χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και κωλυσιεργία να προβεί στις δέουσες ενέργειες οι οποίες να διασφαλίζουν  τα δικαιώματα των παιδιών που παίρνουν μέρος σε παιδικές κατασκηνώσεις στην προστασία, ασφάλεια, υγεία, καταλληλότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων σε σχέση με την ηλικία των παιδιών που συμμετέχουν· την καταλληλόλητα του προσωπικού που επιλέγει ο διοργανωτής παιδικής κατασκήνωσης να έχει υπό την ευθύνη του την επίβλεψη και την ασφάλεια παιδιών, αφήνοντας τα έτσι εκτεθειμένα σε κινδύνους.

ΑΤ

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
Ανευρέθηκαν κυνηγετικά όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικίες στην Πάφο
21:58
Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για πρόσληψη 300 ειδικών Αστυνομικών για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
21:37
Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη ένδειξη για εγχώρια μετάδοση – Συνολικά 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
21:19
Μακρόν: Επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους
21:00
Εν μέσω αντιπαραθέσεων για Γρίβα και Βοηθούς Ανεξάρτητων αξιωματούχων εγκρίθηκε ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:41
YΠΕΣ: Η Τουρκία επιδίδεται σε έναν «αλλότροπο τύπο εποικισμού» των ελεύθερων περιοχών μέσω παράτυπων μεταναστών
20:25
Καθήκον του ΑΚΕΛ η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Συναγερμού-Αναστασιάδη, λέει ο Στεφάνου
20:03
Τέταρτες θέσεις για Ποδηλασία (2) και Μικτό Σκητ
19:46
Καμπανάκι για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι στην Ευρώπη κρούει ο ΠΟΥ. Προτρέπει να τηρούνται οι συστάσεις του
19:44
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την πορεία του ως προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
19:24
Περίπου 16 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
19:02
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χωριό Χρυσοχού το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πόλη Χρυσοχούς.
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand