Νέο μήνυμα καταπέλτης της ΕΕ στην Τουρκία: «Σεβαστείτε την κυριαρχία κρατών μελών». Σύνοδος Κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες

Την επαναφορά της Άγκυρας στην οδό της νομιμότητας απαιτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταδικάζοντας ευθέως τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες, η Ένωση εκφράζει τις βαθιές ανησυχίες της τόσο για τις πρόσφατες πράξεις, όσο και για τις δηλώσεις της Τουρκίας.

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακαλώντας προηγούμενα συμπεράσματα και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έχοντας θέσει ως πρώτο χειροπιαστό στόχο της στρατηγικής διεθνοποίησης την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τους 27 της Ευρώπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα, καθότι και γεωπολιτικά ενισχυμένη, δεν πρόκειται να δεχθεί κανενός είδους απειλή.

«Δεν γίνεται σήμερα, είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Άρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνεχίζει: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η ακραία τουρκική ρητορική έχει ξεπεράσει τα όρια και προφανώς δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά την Τουρκία πουθενά».

Με αφορμή την κατάσταση στο εσωτερικό και το βάλτωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τη μη ευθυγράμμιση της Άγκυρας με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Όπως είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Η Τουρκία είναι σήμερα πιο μακριά από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση απ’ ότι ήταν το 1999».

Ο τουρκικός επεκτατισμός ετέθη και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αποφασίζουμε να καταδικάσουμε τον αναθεωρητισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, που προκαλείται από τη στάση της Τουρκίας. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί για την Ελλάδα ασφάλεια ειρήνης» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Για μονομέρεια στην εξωτερική πολιτική κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας: «Αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και από πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη δύσκολη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης».

Βαρύ θα είναι το τίμημα για όποιον αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχίας της χώρας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά: «Πρέπει να κατανοήσουν, χωρίς περιθώριο παρερμηνείας, ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να τους υποχρεώσουμε να καταβάλουν αυτό το τίμημα, αν παραστεί ανάγκη».

Στην πρακτική των υπερπτήσεων επανήλθαν οι Τούρκοι με δύο ζεύγη αεροσκαφών να πετούν πάνω από τις νήσους Ανθρωποφάγους και Μακρονήσι.

Ισχυρές προειδοποιήσεις στην Τουρκία

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ετοιμάζονται να στείλουν ακόμη μία φορά οι ηγέτες της ΕΕ, εκφράζοντας αφενός την ανησυχία τους για τη συμπεριφορά της Άγκυρας, καλώντας τη αφετέρου να αποκλιμακώσει.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ακριβώς ένα χρόνο πριν, στη Σύνοδο του Ιουνίου, στις 24 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόριζαν την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο καλώντας την Άγκυρα να την διατηρήσει. Φέτος, την ίδια ημέρα, η τουρκική προκλητικότητα μπαίνει και πάλι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και οι 27 καλούν την Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποκλιμακώσει προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια στιγμή , βαρύ είναι το κλίμα για την Τουρκία και στη Βορειοατλαντικό Συμμαχία. Όπως αναλύει ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης και στο ΝΑΤΟ, το κλίμα επιδεινώνεται για την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα θα επιμένει να καταγγέλλει σε διεθνή φόρα τον επικίνδυνο αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιουνίου 2022 - 11:44

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Ενεργοί Πολίτες: Στόχος η εξασφάλιση ποσοστού 3,6%
09:45
Δυναμικά παρούσα δηλώνει η Αριστερά στις ευρωεκλογές
09:25
Περδίκης: Να ρίξουμε στις Ευρωεκλογές "πράσινο" στο μαύρο
09:21
Υλικό από κλειστά κυκλώματα εξετάζει η Αστυνομία για τον φόνο στη Λακατάμεια
09:12
Ελεγκτική: Να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος για την Έφορο
09:08
Εντείνεται η αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτή και Εφόρου
09:05
Live: Υποβάλλονται αυτή την ώρα οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
08:51
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.