Με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας συμφωνεί ένας στους δύο Κύπριους, σε σύγκριση με 80% στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο

Μόλις το 54% των ερωτηθέντων στην Κύπρο, σε σύγκριση με 80% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ευρήματα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κύπρος είναι παράλληλα μια από τις χώρες όπου οι πολίτες θεωρούν πως η καθημερινότητά τους θα επηρεαστεί από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε ποσοστό 80% σε σχέση με 61% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Το ποσοστό στην Κύπρο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Ελλάδα (86%).

Εξαίρεση αποτελεί η Κύπρος και όσον αφορά το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν θετική άποψη για τη Ρωσία, καθώς 36% δήλωσαν πως έχουν θετική άποψη, σε σύγκριση με 10% στον μέσο όρο της ΕΕ (όπου υποχώρησε από το 30% σε σχέση με το 2018).

Στη δεύτερη χαμηλότερη θέση όσον αφορά τη θετική εικόνα σε επίπεδο ΕΕ βρίσκεται η Κίνα (22%, πτώση 14 μονάδων σε σχέση με το 2018).

Οι ερωτηθέντες σε επίπεδο ΕΕ έχουν θετικότερη εικόνα για το Ηνωμένο Βασίλειο (65%, 1 μονάδα αύξηση) και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 58% (13 μονάδες αύξηση). Όσον αφορά την Τουρκία, το 28% των πολιτών στην ΕΕ έχει θετική άποψη, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο να βρίσκεται στο 9%.

Την ίδια στιγμή, το 65% των Ευρωπαίων θεωρούν πως η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι καλό, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από το 2007 όταν βρισκόταν στο 58%. Στην Κύπρο το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν πως η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι θετικό στοιχείο βρίσκεται στο 53%.

Τα αποτελέσματα έχουν αυξηθεί σε σχέση με την τελευταία έρευνα που έγινε στα τέλη του 2021 στις περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα στη Λιθουανία (αύξηση 20 ποσοστιαίων μονάδων), τη Μάλτα (αύξηση 12 π.μ.) και την Εσθονία (αύξηση 9 π.μ.).

Επίσης, το 42% των Κυπρίων (και το 52% στην ΕΕ) έχει θετική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αποτέλεσμα σε επίπεδο ΕΕ είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2007. Σε επίπεδο κρατών μελών, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής εικόνας της ΕΕ καταγράφηκε στην Ιρλανδία (76%) και το χαμηλότερο στην Ελλάδα (42%).

Αν και τέσσερις στους δέκα στην ΕΕ δηλώνουν πως βιώνουν αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο λόγω του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, το 59% δηλώνει ότι η προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ακόμη και αν αυτό θα επηρέαζε τις τιμές και το κόστος ζωής.

Στην Κύπρο, το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η υπεράσπιση των αξιών αυτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Στην ίδια ερώτηση, οι Κύπριοι ερωτηθέντες κατατάσσουν κάπως ψηλότερα στις προτεραιότητες τη συγκράτηση των τιμών και του κόστους ζωής ακόμα και αν αυτό επηρέαζε την υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών (51%) σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (39%).

Όσον αφορά τις προκλήσεις στις οποίες θεωρούν πως θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτη για τους Κύπριους έρχεται η δημόσια υγεία (58%) και ακολουθούν η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (45%) και η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (42%).

Στον μέσο όρο της ΕΕ, οι πολίτες κατατάσσουν πρώτη την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (38%) και ακολουθούν η δημόσια υγεία (35%) σημειώνοντας μείωση 7 μονάδων τους τελευταίους έξι μήνες. Ως τρίτη προτεραιότητα κατατάσσουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου (32%), κατηγορία που σημείωσε αύξηση 7 μονάδων.

Απαντώντας σε ερώτημα για το ποιες βασικές αξίες θα πρέπει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πολίτες στην ΕΕ δίνουν την πρώτη θέση στη δημοκρατία η οποία αυξήθηκε κατά έξι μονάδες σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021 (φτάνοντας στο 38%), ενώ ακολουθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως, καθώς και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27% και για τα δύο).

Στην Κύπρο τα ποσοστά σημειώνουν μικρές διαφοροποιήσεις από το μέσο όρο, καθώς οι ερωτηθέντες δίνουν την πρώτη θέση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (37%), την ελευθερία του λόγου και της σκέψης (31%) και τη δημοκρατία (30%).

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 19 Απριλίου και 16 Μαΐου με τη συμμετοχή 26.580 πολιτών σε όλη την ΕΕ, και 503 πολιτών στην Κύπρο

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιουνίου 2022 - 10:14

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
Χάλκινο μετάλλιο για την Εθνική Ελλάδος Πινγκ πονγκ, στο ομαδικό αντρών στους Μεσογειακούς
11:41
Οι έδρες των ομάδων του Πρωταθλήματος Σύτα
11:36
Η Γαλλία στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία
11:35
Οδεύει προς Τουρκία ο Σαμπάλα, ψάχνει και για αριστερό μπακ το ΑΠΟΕΛ
11:23
Με επιστολές ενημερώθηκαν οι κάτοχοι υποστατικών της Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα για το ολικό λίφτινγκ στις προσόψεις
11:00
Κρίσιμες ώρες για τον καταδρομέα ο οποίος είχε τραυματιστεί χθες σε άσκηση
10:48
Moody’s: Η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος – Δεν πλήρωσε τόκους δύο κρατικών ομολόγων
10:25
Πέρασε το πρώτο εμπόδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας του Brexit
10:16
Με το 1937 θα παρομοιάσει την απειλή για τη Δύση από τη Ρωσία ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων
09:55
Ακόμη και πλανήτες διαφορετικοί από τη Γη, με «εξωτική» ατμόσφαιρα, μπορεί να διαθέτουν νερό και συνθήκες κατάλληλες για ζωή
09:48
Πρεμιέρα για Σάκκαρη και Τσιτσιπά στο Γουϊμπλετον
09:35
NBA : Ο Ίρβινγκ έκανε την ανατροπή και έμεινε στο Μπρούκλιν
09:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand