Επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων επεξεργάζονται κυβέρνηση και Βουλή

Η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, συζήτησε πρόταση νόμου του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, με την οποία προτείνεται η τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μπορεί το Υπουργείο Εμπορίου να επιβάλει πλαφόν όχι μόνο για σκοπούς αισχροκέρδειας, αλλά και για ειδικές συνθήκες, ρύθμιση η οποία προβλέπεται σήμερα για τα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ο Στέφανος Στεφάνου αποκάλυψε ότι το θέμα τέθηκε κατά την χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, συμφώνησε με την πρόταση του.

Ωστόσο αυτό το οποίο προκάλεσε έντονη δυσφορία κατά την συνεδρία, ήταν η άρνηση του Υπουργείου Εμπορίου να καταθέσει το βιογραφικό του άγνωστου συμβούλου του κράτους, για τον καθορισμό της μεθοδολογίας, για τις τιμές των καυσίμων. Την ίδια ώρα σημείωσε, ότι είναι απόρρητα τα στοιχεία τα οποία καταθέτουν οι εταιρίες στο Υπουργείο Εμπορίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης διερωτήθηκε αν αυτός ο άγνωστος έχει σχέση με εταιρίες πετρελαιοειδών και αν ήταν πρώην υπάλληλος εταιριών.

Οργή στην Επιτροπή προκάλεσε και η παραδοχή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, ότι δεν εξετάζουν το θέμα της κερδοφορίας των εταιριών πετρελαιοειδών, αλλά μόνο το πραγματικό και το αναμενόμενο κέρδος. Άρα δεν μπορεί εντοπιστεί θέμα αισχροκέρδειας.

Επίσης δυσφορία προκάλεσε και υπόδειξη για το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν ελλείψεις στα καύσιμα, αν επηρεαστούν οι τιμές των καυσίμων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε αν το Υπουργείο απορρίπτει το όπλο το οποίο θέλει να δώσει η Βουλή, στον Υπουργείο Εμπορίου για να προστατεύσει τους καταναλωτές.

Ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης Διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτών ανέφερε ότι διεθνώς μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου του 2022:

 • Οι τιμές της βενζίνης 95 οκτανίων αυξήθηκαν κατά 118%
 • Οι τιμές του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκαν κατά 180%
 • Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 159%
 • Την ίδια περίοδο οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 73%.

Βουλευτές αναφέρθηκαν με τα μελανώτερα χρώματα την κατάσταση η οποία επικρατεί ανάμεσα στις ασθενέστερες ομάδες των πολιτών, οι οποίοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Εκπρόσωποι των πρατηριούχων υπενθύμισε ότι το 2010 όταν ο τότε Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης επέβαλε πλαφόν, την επομένη έκλεισαν όλα τα πρατήρια.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις πρότειναν πλαφόν στα κέρδη των εταιριών όχι στην τιμή πώλησης των καυσίμων.

Η Επιτροπή Εμπορίου συζήτησε και τροποποιητικό νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνεται ο κατάλογος των προϊόντων τα οποία θα μπορεί η Υπουργός Εμπορίου να θέτει πλαφόν, όχι μόνο για λόγους αισχροκέρδειας, αλλά και για ειδικές συνθήκες. Αυτά είναι:

 • Ηλεκτρισμός
 • Γάλα
 • Ψωμί
 • Νερό
 • Καφές
 • Κριθάρι
 • καλαμπόκι

Δ.Κ, Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουνίου 2022 - 14:04

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Ιουνίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Πέμπτη 1η Ιουνίου
22:00
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οπαδοί του Απόλλωνα (Βίντεο)
21:32
Χωρίς άδεια οικοδομής η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
21:21
Τρία χρυσά στο στίβο-Νέο παγκύπριο ρεκόρ από τη Ναταλία Χριστοφή
21:20
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση μεταφοράς του Κενάν Αγιάζ στην Γερμανία (Βίντεο)
21:10
ΗΠΑ: Άναψε το πράσινο φως για την πώληση F-35 στην Ελλάδα
20:55
Δύο χρυσά στην κολύμβηση
20:37
Νομική κόντρα της βρετανικής κυβέρνησης με την επιτροπή διερεύνησης της πανδημίας
20:24
Ανησυχία Ευρωκοινοβουλίου για την ικανότητα της Ουγγαρίας να αναλάβει την προεδρία
19:51
Επίθεση Μοραβιέτσκι για την προοπτική αφαίρεσης της Ουγγρικής προεδρίας
19:38
Χρυσό στην καλαθόσφαιρα 3Χ3 και στο ομαδικό τζούντο αντρών
19:19
Δύο μήνες προθεσμία δίνει η Κομισιόν για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία
17:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand