Πιστό Αντίγραφο Αναθηματικής Πλάκας από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Γόλγων δημιούργησαν στο Ινστιτούτο Κύπρου

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ινστιτούτου Κύπρου ,ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) σε συνεργασία με το Δήμο Αθηένου, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, το “Athienou Archaeological Project” και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας, δημιούργησαν πιστό αντίγραφο αναθηματικής πλάκας από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Γόλγων, χρησιμοποιώντας σύγχρονες ψηφιακές μεθόδους.

Η πρωτότυπη πλάκα , αναφέρεται, βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στην Νέα Υόρκη, το οποίο είχε αναλάβει την τρισδιάστατη καταγραφή και απεικόνιση της πρωτότυπης πλάκας, καθώς και τη λήψη εικόνων υψηλής ευκρίνειας του αντικειμένου.

Από την πλευρά του το εργαστήριο τρισδιάστατης εκτύπωσης του Ινστιτούτου Κύπρου, ανέλαβε την εκτύπωση του τρισδιάστατου μοντέλου σε 3D printer, με το αντίγραφο να αποτελείται από βιοδιασπώμενο θερμοπλατικό πολυεστέρα (PLA) με ευκρίνεια εκτύπωσης στα 0.09mm.

ΠΛΑΚΑ2.jpg

Το αντίγραφο της τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιήθηκε ως βάση για να δημιουργηθεί μία ενιαία μήτρα από σιλικόνη. Από τη σιλικόνη προέκυψε το γύψινο εκμαγείο, το οποίο αποδίδει καλύτερα την αίσθηση του πραγματικού βάρους του πρωτοτύπου, καθώς ο γύψος είναι υλικό που επιδέχεται λεπτομερή επεξεργασία στο χέρι, ώστε να μπορεί να τονιστεί ο γραπτός και εγχάρακτος διάκοσμος της αναθηματικής πλάκας.

Επίσης, η καλλιτεχνική και τεχνική επεξεργασία βοήθησε στην απόδοση των ρεαλιστικών χρωμάτων του αντικειμένου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην επεξεργασία του γύψινου εκμαγείου χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία παρόμοια με αυτά της αρχαιότητας, καθώς και φυσικές χρωστικές από την Κύπρο.

Η εκτύπωση σε 3D printer έγινε υπό την εποπτεία του Αγάπιου Αγαπίου, με την κατασκευή του γύψινου εκμαγείου να γίνεται από τον Haroutioun Arakelian. Η καλλιτεχνική παρέμβαση και η επεξεργασία του γύψινου εκμαγείου πραγματοποιήθηκε από τον Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, ενώ το βίντεο που επεξηγεί τη διαδικασία δημιουργίας του αντιγράφου δημιουργήθηκε από την Μαρίνα Φάκα και την Ανδριάνα Νικολαΐδου.

ΠΛΑΚΑ4.jpg

Τον συντονισμό ανέλαβαν τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέα Πίττα» (APAC Labs) του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με το Γραφείο Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης του Ινστιτούτου Κύπρου. Συντονίστρια του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΑΠ Λάρνακας, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, ήταν η Μαρίνα Φάκα.

Ι.Ν

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια
15:45
Έντονη ανησυχία και προβληματισμός εξαιτίας παραβατικών συμπεριφορών σε σχολεία. Ευρεία σύσκεψη αύριο στο Υπ. Παιδείας
15:31
Κυρ. Μητσοτάκης: Σημαντικό ότι επανεπιβεβαιώνεται η προσήλωση των μελών στην έννοια της εδαφικής ακεραιότητας
15:14
Πάφος: Υπό τετραήμερη κράτηση δύο νεαροί από τη Συρία για την υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού συμπατριώτη τους
15:04
«Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις» στην απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση του ΣΥΟΠ, δήλωσε ο ΥΠΑΜ
14:32
Γερμανία: Δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του φύλου αναγνωρίζει η κυβέρνηση
14:27
Ευαγόρας Ταμπούρης: Αυξήθηκε η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα (Βίντεο)
13:56
Παίρνει φωτιά η τιμή του φυσικού αερίου. Στα €145,60 η Μεγαβατώρα
13:53
Γενική Συνέλευση EBU: Στο μικροσκόπιο οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και το Ουκρανικό
13:49
Μαρία Κολιού: Ακόμη βρίσκονται σε καλά επίπεδα οι δείκτές της πανδημίας (Βίντεο)
13:23
Σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας για τη διακρίβωση των συνθηκών του δυστυχήματος στην Ε.Φ.
13:11
Τιμούρ Κετσπάγια «Μεγάλη πρόκληση και ευθύνη να είσαι προπονητής της Εθνικής Κύπρου»
12:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand