Κύπρος-Ελλάδα-Αίγυπτος καταδικάζουν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας στην αν. Μεσόγειο

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος εξέφρασαν την ανησυχία τους και καταδίκασαν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισαν ότι είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες να σέβονται το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας των ΗΕ (UNCLOS) και όλες τις άλλες σχετικές συμφωνίες.

Οι ΥΠΑΜ των τριών χωρών Χαράλαμπος Πετρίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι συναντήθηκαν την Δευτέρα στο Κάιρο και σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την τριμερή αναφέρεται ότι οι Υπουργοί Άμυνας εξέτασαν την πρόοδο της συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση και αποφασιστικότητα για περαιτέρω ανάπτυξη του συντονισμού, της συνεργασίας και των κοινών προσπαθειών για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας καθώς και για τη στήριξη της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο που να ευνοεί την ανάπτυξη της ευημερίας των χωρών και των λαών τους.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης πως οι Υπουργοί Άμυνας εξέτασαν επίσης τις εξελίξεις και τις προοπτικές σχετικά με τις συνθήκες ασφάλειας και στρατηγικής στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις εντάσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Συμφώνησαν σε ένα κοινό όραμα που υποστηρίζει τη συνεχώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία της ανατολικής Μεσογείου σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, σε θέματα μεταφορών και διεθνών θαλάσσιων εμπορικών οδών και τόνισαν, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, τη σημασία της συνεργασίας τους για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, παρέχοντας μια επιπλέον πηγή εφοδιασμού της Ευρώπης.

Παράλληλα οι τρεις Υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την αποκατάσταση των τρομοκρατικών οργανώσεων και τη δραστηριότητά τους σε πολλές εστίες συγκρούσεων και εντάσεων στη Μέση Ανατολή αλλά και στο Σάχελ της Αφρικής.

Ταυτόχρονα συμφώνησαν πως το λαθρεμπόριο σε όλες τις μορφές του, η παράνομη μετανάστευση και η εμπορία ανθρώπων εξακολουθούν να αποτελούν συνεχή πρόκληση.

Επιπλέον, αναφέρει το ανακοινωθέν, το φαινόμενο των μισθοφόρων, η μεταφορά ξένων μαχητών και η υποστήριξη ένοπλων πολιτοφυλακών, αποτελούν επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και επιβάλλουν την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό.

Εξάλλου οι ΥΠΑΜ εξέφρασαν ικανοποίηση για τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών τους για την υλοποίηση των κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και χαιρέτησαν τη συμμετοχή φίλων χωρών σε αυτές τις ασκήσεις που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τον συντονισμό και την ολοκλήρωση των δυνατοτήτων για την ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

Παράλληλα τόνισαν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και μετριασμού της παγκόσμιας πόλωσης και τον άμεσο τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων και συμφώνησαν σε εντατικοποίηση της επικοινωνίας, των διαβουλεύσεων, της ανταλλαγής πληροφοριών, των αξιολογήσεων και του συντονισμού των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλίμακας των στρατιωτικών προκλήσεων και απειλών για την ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο.

Η επόμενη τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το 2023.

Σε σύντομη δήλωση ο ΥΠΑΜ της Κύπρου είπε πως οι τρεις χώρες διατηρούν μακρόχρονες και ειλικρινείς σχέσεις που ενισχύονται όχι μόνο στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας αλλά και σε τομείς που αφορούν την ενέργεια και το εμπόριο. Πρόσθεσε ότι σήμερα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν την πορεία της συνεργασίας και τρόπους ενίσχυσής της και τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Μίλησε για άριστες σχέσεις των τριών χωρών και για περαιτέρω συνεργασία πάντοτε με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σκληρή δουλειά για υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν ως την επόμενη τριμερή.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιουνίου 2022 - 19:06

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
Η Αίγυπτος σχεδιάζει να παράγει «ψωμί πατάτας» για εξοικονόμηση ενός εκατ. τόνου σιταριού
12:30
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μπάιντεν με προοπτική συνάντησης των δύο απόψε
12:21
G7: Οι αποφάσεις της συνόδου στο Έλμαου – Νέα διεθνής τάξη και μέτρα κατά της Ρωσίας
11:57
Χάλκινο μετάλλιο για την Εθνική Ελλάδος Πινγκ πονγκ, στο ομαδικό αντρών στους Μεσογειακούς
11:41
Οι έδρες των ομάδων του Πρωταθλήματος Σύτα
11:36
Η Γαλλία στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία
11:35
Οδεύει προς Τουρκία ο Σαμπάλα, ψάχνει και για αριστερό μπακ το ΑΠΟΕΛ
11:23
Με επιστολές ενημερώθηκαν οι κάτοχοι υποστατικών της Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα για το ολικό λίφτινγκ στις προσόψεις
11:00
Κρίσιμες ώρες για τον καταδρομέα ο οποίος είχε τραυματιστεί χθες σε άσκηση (Βίντεο)
10:48
Moody’s: Η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος – Δεν πλήρωσε τόκους δύο κρατικών ομολόγων
10:25
Πέρασε το πρώτο εμπόδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας του Brexit
10:16
Με το 1937 θα παρομοιάσει την απειλή για τη Δύση από τη Ρωσία ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων
09:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand