Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης

Για σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς που αφορούν το άσυλο και τη μετανάστευση, αλλά και για βελτίωση σε εγκαταστάσεις, έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τις δηλώσεις του μετά τη σημερινή επίσκεψή του στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή.  Ο Υπουργός Εσωτερικών  από πλευράς του ανάφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται στον σωστό δρόμο της διαχείρισης αυτού του δύσκολου προβλήματος που λέγεται μεταναστευτικό, ευχαριστώντας την ΕΕ για την έμπρακτη στήριξή της.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε νωρίς το απόγευμα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ακολούθως επισκέφθηκαν το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα».

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στο Κέντρο, ο κ. Σχοινάς είπε ότι η σημερινή του επίσκεψη είναι η συνέχεια του Μνημονίου, του σχεδίου που υπέγραψε με τον Υπουργό Εσωτερικών στο Προεδρικό τον περασμένο Φεβρουάριο «για μια δομική, διαρθρωτική συνεργασία ΕΕ – Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει ως αφετεριακό σημείο ότι η Κύπρος υφίσταται, υπομένει ένα δυσβάστακτα μεγάλο φορτίο στη διαχείριση του μεταναστευτικού σε σχέση με το μέγεθος και τις δυνάμεις της χώρας».

«Από τον Φεβρουάριο, η επίσκεψη μου αυτή με κάνει με χαρά να διαπιστώνω ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς», σημείωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι στο Κέντρο «Πουρνάρα» ήδη η αποσυμφόρηση είναι εμφανής.

«Ήδη συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στις εγκαταστάσεις και βλέπω σημαντική βελτίωση σε θέματα που έχουν να κάνουν και με το χώρο και με τις εγκαταστάσεις και με την αποχέτευση», είπε.

Ενημέρωσε επίσης ότι τη Δευτέρα θα εγκαινιαστεί και το ‘safe zone’ που είναι μια σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, βελτίωση στις εγκαταστάσεις, προσθέτοντας ότι θα εγκαινιαστεί και το ιατρικό κέντρο, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα.  

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που έρχεται στη συνέχεια της επίσκεψης του κλιμακίου της DG HOME, η οποία διεξήχθη αυτή την εβδομάδα, «είναι η δέσμευση μας να χρηματοδοτήσουμε το νέο κέντρο στις Λίμνες με σημαντική κοινοτική βοήθεια, ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο κ. Σχοινάς.

Ακολούθως χαιρέτισε «τη συνεπή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την ΕΕ, που έχει με επιτυχία οργανώσει μέχρι τώρα περίπου 3.000 επιστροφές ανθρώπων που δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στην ΕΕ».

«Αυτός είναι ο δρόμος και οι επιστροφές θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και πάντα σε συνεργασία με την ΕΕ», πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τις ροές από την πράσινη γραμμή, ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι την επισκέφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. «Είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση που έχουμε στην ΕΕ που αφορά άμεσα τη διαχείριση του μεταναστευτικού», είπε.

Ανέφερε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, πρώτα καθιστώντας την τουρκοκυπριακή (τ/κ) ηγεσία υπεύθυνη για τον περιορισμό αυτών των ροών».

«Δεν θα αφήσουμε την τ/κ κοινότητα να θεωρεί τον εαυτό της αμέτοχο από όλο αυτό που συμβαίνει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναλάβουν και αυτοί το βάρος των ευθυνών που τους αναλογούν και θα βρούμε τον τρόπο να τους το θυμίσουμε».

Δεύτερο, είπε ο κ. Σχοινάς, «πρέπει να βοηθήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία να οργανώσει την παρουσία της στην πράσινη γραμμή με ένα τρόπο συμβατό, φυσικά με το ιδιαίτερο καθεστώς της (πράσινης γραμμής), αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε το πώς θα βοηθήσουμε έτσι ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν στην πράσινη γραμμή, να μην επιτρέψουμε το ειδικό καθεστώς να είναι μια αφορμή για να μην γίνουν αυτά που χρειάζονται».

Ο κ. Σχοινάς αφού συνεχάρη τον Υπουργό Εσωτερικών, εξέφρασε ικανοποίηση «για αυτά τα πρώτα βήματα», ενώ ανέφερε ότι θα επιστρέψει σύντομα.

«Σε αυτή τη σχέση συνεργασίας, οι επισκέψεις πρέπει να είναι συστηματικές και οι σχέσεις μας πολύ στενές», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Σχοινά και πρόσθεσε πως «οι ξεκάθαρες δηλώσεις του εφ΄ όλης της ύλης έχουν δώσει το στίγμα της αμέριστης στήριξης και συμπαράστασης της ΕΕ».

Ανέφερε ότι «η ΕΕ που παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, μέσα από τις συζητήσεις που είχαμε με τα διάφορα κλιμάκια τις τελευταίες εβδομάδες κατέστη δυνατό να έχουμε την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ σε αυτά τα κεφαλαιώδη προβλήματα που η Δημοκρατία αντιμετωπίζει και στα έργα υποδομής».

Ανέφερε επίσης ότι «από την αρχή του χρόνου και με την ταυτόχρονη υπογραφή των τεσσάρων συμφωνιών με την ΕΕ προεξάρχουσης της συμφωνίας που φέρει την υπογραφή του Αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά, είχαμε δηλώσει ότι ο στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις εισροές, να μεγιστοποιήσουμε τις επιστροφές».

«Είμαστε συνεπείς σε αυτό τον στόχο και τα εργαλεία τα οποία χρειαζόμαστε για να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες μεταξύ άλλων είναι και το προαναχωρησιακό κέντρο στις ‘Λίμνες’ που θα έχουμε την στήριξη της ΕΕ στο σύνολο της χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Υπουργό, «προχωρούμε με την πράσινη γραμμή, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και σεβόμενοι το ιδιαίτερο καθεστώς».

«Θα πρέπει να υπάρξει ένας περιορισμός της παράνομης εισόδους στην Δημοκρατία γιατί φθάσαμε σήμερα να αριθμούν το 5% των αιτητών ασύλου στον πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα από τα άλλα κράτη μέλη πρώτης γραμμής», υπογράμμισε.

Ο κ. Νουρής είπε πως «είμαστε στο σωστό δρόμο της διαχείρισης αυτού του δύσκολου προβλήματος που λέγεται μεταναστευτικό» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η Κύπρος έχει και τη δική της συμβολή στην προώθηση της συμφωνίας για μια ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου που με τη συνδρομή και τις πρωτοβουλίες της Γαλλικής Προεδρίας έχει μπει σε μια νέα διάσταση, η οποία, μεταξύ άλλων, υλοποιεί και υιοθετεί μια από τις βασικές αρχές που θέταμε εξ΄ αρχής, το θέμα της μετεγκατάστασης».

«Στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε και πρόσθετες εξελίξεις επί του θέματος τούτου», ανέφερε και πρόσθεσε πως «παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες η Ευρώπη είναι εδώ, είναι ξεκάθαρο, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, στηρίζοντας την Δημοκρατία στην διαχείριση αυτού του προβλήματος».

Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμη η χρηματοδότηση του Κέντρου στις «Λίμνες», ο κ. Σχοινάς   επανέλαβε τη δέσμευση του κλιμακίου της DG HOME που ήρθε πρόσφατα στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε πολύ θετικά το θέμα της έγκρισης».

«Χρειαζόμαστε τις ‘Λίμνες’ όπως σωστά είπε ο Υπουργός γιατί είναι ένα συνολικό κομμάτι του μίγματος πολιτικής, είπε. Σημείωσε ότι με τη Δημοκρατία θα δουλέψουν πολύ στενά  στον ορίζοντα υλοποίησης.

Αναφερθείς στο ουκρανικό ζήτημα είπε ότι είναι αλήθεια πως το ουκρανικό «με τα 6εκ. Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνει πολλούς από τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού». Σημείωσε δε πως «η συγκεκριμένη περίπτωση εδώ στην Κύπρο πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστεί σε σχέση με αυτά που πρέπει να γίνουν. Kαι όπως είπα θα γίνουν».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο υπήρξε κάποια ανταπόκριση από την Τουρκία σχετικά με το αίτημα για να μειωθούν οι εισροές, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι το θέμα έχει τεθεί στους Τούρκους συνομιλητές τους σε όλα τα επίπεδα, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, απευθείας στην τουρκική ηγεσία.

Είπε επίσης ότι έχει μιλήσει επανειλημμένα και με τις τουρκικές αερογραμμές και με την ιδιωτική εταιρεία Pegasus γιατί, όπως εξήγησε, «έχουμε στοιχεία ότι πολλές από αυτές τις κινήσεις γίνονται από ‘κει».

«Διαπιστώνω μια καταρχήν θετική προδιάθεση να βοηθήσουν την καλύτερη διαχείριση», ανάφερε και επανέλαβε ότι υπάρχει θέμα με την τουρκοκυπριακή ηγεσία που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ενημέρωσε ακολούθως ότι αρχές Ιουλίου θα επισκεφθεί την Κύπρο η συνάδελφός του, η κυρία Φερέιρα, αρμόδια για τη διατροφική πολιτική. «Είμαι σίγουρος ότι κάποια από αυτά τα θέματα θα μπορέσουμε να τα θέσουμε και μέσω εκείνης της επίσκεψης. Δουλεύουμε πολύ εντατικά για να καλύψουμε όλες τις πτυχές αυτού του φαινομένου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ο κ. Σχοινάς για το πώς μπορούν να βοηθήσουν οι τ/κ, απάντησε πως θέτει απλά ένα θέμα που είναι υπαρκτό. «Έχουμε στοιχεία για το πώς γίνονται αυτές οι κινήσεις. Έχουμε στοιχεία για φοιτητικές βίζες σε σχολές, οι οποίες πρέπει να δούμε κατά πόσο είναι πραγματικά σχολές, κατά πόσο είναι φοιτητικές βίζες, πώς λειτουργεί αυτό το κύκλωμα. Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα παρακολουθήσουμε πολύ στενά» είπε. Διαβεβαίωσε δε ότι «αυτά τα θέματα θα τεθούν πολύ σοβαρά έτσι ώστε να πάρουμε τις σωστές απαντήσεις και να δώσουμε κυρίως λύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει ο Υπουργός Εσωτερικών δηλώσεις του Δήμαρχου Πάφου Φαίδωνα  Φαίδωνος για τα χρόνια εργασίας των αιτητών ασύλου, απάντησε ότι «αυτές είναι αποσπασματικές τοποθετήσεις». Σημείωσε ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού αντιμετωπίζεται ολιστικά στη Δημοκρατία από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. «Να αναφέρω ξεκάθαρα ότι δικαίωμα στην εργασία έχουν οι αιτητές ασύλου, φτάνει αυτοί οι αιτητές ασύλου να είναι στη Δημοκρατία νόμιμα. Και νόμιμα σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι εντός της περιόδου, είτε εξετάζεται η αίτησή τους, είτε ακόμα υπάρχει σε εκκρεμότητα προσφυγή εκ μέρους του Δικαστηρίου», διευκρίνισε. «Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία χειριζόμαστε με πολύ φειδώ», συνέχισε ο κ. Νουρής, εξηγώντας οι αριθμοί είναι που δημιουργούν το πρόβλημα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε περίτρανα ότι μπορεί να ενσωματώσει μετανάστες σε σειρά αριθμών και επαγγελμάτων, φτάνει αυτοί οι αριθμοί να είναι αριθμοί που να μπορούν να απορροφηθούν στη Δημοκρατία και βεβαίως να μην δημιουργούν αθέμητες συνθήκες ανταγωνισμού απέναντι του γηγενούς πληθυσμού», εξήγησε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς ακολούθως για τις αφίξεις και τον αριθμό που υπάρχει στο «Πουρνάρα», ο Υπουργός είπε ότι οι διαμένοντες είναι 1800 αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικά μικρότερος από τις 3330 που ήταν ο ψηλότερος αριθμός που εμφανίστηκε τον περασμένο Μάρτιο».

Έκανε λόγο  για στοχευμένες προσπάθειες λέγοντας ότι «έγινε προσπάθεια μετακίνησης είτε στις ‘Λίμνες’ στο νέο Κέντρο που έχουμε λειτουργήσει, είτε σε ιδιωτικά καταλύματα με τη βοήθεια του Υφυπουργείου Πρόνοιας, ούτως ώστε να αποφορτιστεί το Κέντρο».

«Από ‘κει και έπειτα όμως η αρνητική εξέλιξη είναι ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2022 έχουμε ξεπεράσει τις 10.000 αιτητές ασύλου. Ένας αριθμός που είναι 100% αυξημένος σε σχέση με την περασμένη χρονιά που ήταν περίπου στο μισό και το οποίο βεβαίως δείχνει ότι θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, γιατί φαίνεται ότι θα φτάσουμε σε ένα αριθμό μέσα στη φετινή χρονιά που θα μας δημιουργήσει ξανά επιπρόσθετα προβλήματα», σημείωσε.

«Είναι προς αυτή την κατεύθυνση που εργαζόμαστε και άλλωστε είναι αυτός ο λόγος που έχω εντατικοποιήσει την προσπάθεια των επιστροφών, γιατί για πρώτη φορά έχουμε φτάσει στο πρώτο πεντάμηνο με σχεδόν 3000 επιστροφές στην προσπάθεια μας ακριβώς να ελέγξουμε τους αριθμούς», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Κλείνοντας ο κ. Μαργαρίτης ευχαρίστησε και πάλι τον Υπουργό Εσωτερικών και την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί, όπως είπε, « στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ της 10ης Ιουνίου, για πρώτη φορά πετύχαμε ένα πρώτο βήμα προς αυτή τη συνολική συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα είναι και η οριστική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του προβλήματος μεταναστευτικού».

Ρ.Σ

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Συνάντηση Ερντογάν με επικεφαλής πολιτικού γραφείου Χαμάς
18:55
Συναγερμός στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Δανίας
18:07
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
18:00
Εκδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.