Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για ταχεία αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων

Ξεκίνησε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η κατ’ άρθρον συζήτηση αναφορικά με τη θέσπιση νομοθεσίας για διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, ανέφερε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει γενικότερα την ανάπτυξη, είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις μεγάλων αναπτύξεων.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για αναπτύξεις πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ διασφαλίζεται μια άμεση, με χρονοδιάγραμμα ενός χρόνου, διαδικασία έγκρισης, υλοποίησης και παροχής πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας, έτσι ώστε να αποτελέσει αυτή η αλλαγή ένα κομμάτι περαιτέρω πρόκλησης για την ανάπτυξη του τόπου, κάτι το οποίο, όπως είπε, η Κύπρος έχει ανάγκη.

Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν, ωστόσο η μεγάλη εικόνα είναι ότι χρειάζεται να κινηθεί το χρήμα και να δημιουργηθεί εκείνη η οικονομική ανάπτυξη, που σίγουρα θα βοηθήσει ολόκληρο τον τόπο. Χαρακτήρισε παράλληλα το νομοσχέδιο ως «πολύ σημαντικό».

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε την άποψη ότι είναι παράλογο ο τομέας των επενδύσεων να βρίσκεται κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέροντας ότι έχουμε συνηθίσει στην Κύπρο επενδύσεις να συνδέονται μόνο με αναπτύξεις και μπετόν. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα θεωρεί πως οι επενδύσεις πρέπει να μπουν κάτω από ένα Υπουργείο Οικονομίας-ίσως και με την μετατροπή του Υπουργείου Οικονομικών σε Υπουργείο Οικονομίας- αφού όπως είπε οι επενδύσεις θα πρέπει να συνάδουν και με τη στρατηγική που έχει το κράτος για το μέλλον του τόπου και τη στρατηγική της ΕΕ για την πράσινη συμφωνία. Παράλληλα είπε ότι ενίστανται στο να υπάρχει επίβλεψη από το ΥΠΕΣ αφού δεν υπάρχει η έξωθεν καλή μαρτυρία ότι θα γίνει σωστή διαχείριση και αναφέρθηκε στο θέμα των παράνομων και παράτυπων διαβατηρίων. Πρόσθεσε ότι το θέμα των επενδύσεων θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις κτηριακές αναπτύξεις και δεν θα δεχτούν να δίνονται πολεοδομικά κίνητρα που καταπονούν το περιβάλλον για προσέλκυση δήθεν επενδύσεων. Συμπλήρωσε ότι πρέπει υπάρξει μια Επιτροπή η οποία την κάθε αίτηση για επένδυση θα την εξετάζει υπό το πρίσμα της πράσινη συμφωνίας και του στόχου της ΕΕ “Fit for 55”.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιουνίου 2022 - 15:26

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
‘Εφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς ο Ηλίας Νικολακόπουλος
16:46
Στην Επιτροπή Μεταφορών η υποχρεωτική χρήση κράνους στα ποδήλατα
16:35
Τζόνσον: Η αποχώρηση της Ρωσίας από το Νησί των Φιδιών δείχνει την ικανότητα της Ουκρανίας να αντεπιτίθεται
16:24
ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60
16:06
Το Ουκρανικό στη Γενική Συνέλευση της EBU
16:00
Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια
15:45
Έντονη ανησυχία και προβληματισμός εξαιτίας παραβατικών συμπεριφορών σε σχολεία. Ευρεία σύσκεψη αύριο στο Υπ. Παιδείας
15:31
Κυρ. Μητσοτάκης: Σημαντικό ότι επανεπιβεβαιώνεται η προσήλωση των μελών στην έννοια της εδαφικής ακεραιότητας
15:14
Πάφος: Υπό τετραήμερη κράτηση δύο νεαροί από τη Συρία για την υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού συμπατριώτη τους
15:04
«Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις» στην απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση του ΣΥΟΠ, δήλωσε ο ΥΠΑΜ
14:32
Γερμανία: Δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του φύλου αναγνωρίζει η κυβέρνηση
14:27
Ευαγόρας Ταμπούρης: Αυξήθηκε η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα (Βίντεο)
13:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand