Eurogroup: Λήξη της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία. Ανοίγει νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για τη χώρα λέει ο Κ. Μητσοτακης

Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο σφράγισε η απόφαση που πάρθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ένα ακόμα ορόσημο για την ελληνική οικονομία καθώς ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα έχει δυο σκέλη. Το πρώτο αφορά την απόφαση εκταμίευσης μιας ακόμα δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ, μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με βάση και τα συμπεράσματα της 14ης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι θετική, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και στη εκτίναξη του πληθωρισμού.

Στο δεύτερο αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξουσιοδοτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να ανάψει το «πράσινο φως» για την οριστική έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά τις 20 Αυγούστου. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει λόγος να παραταθεί για ακόμα ένα εξάμηνο, όπως γινόταν έως σήμερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική και θα σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, αυτό το οποίο έχει επισημανθεί επανειλημμένως από κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, όπως και η στήριξη στους πολίτες χωρίς όμως να ξεφεύγει δημοσιονομικά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανοίγει νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για τη χώρα

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνεχίζει:

«Έτσι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση ανοίγοντας τον δρόμο για τον μεγάλο εθνικό στόχο: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους. Και όλα αυτά ενώ, εδώ και τρία χρόνια, μένει σταθερό το τιμόνι του τόπου, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις.

Την εξέλιξη αυτή συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. Μία απάντηση στον λαϊκισμό. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών.

Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται. Με το βλέμμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας. Μετατρέποντας τα καθημερινά βήματα προς τα εμπρός, σε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Για την Ελλάδα που αξίζουμε».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιουνίου 2022 - 20:24

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.