Εγκρίθηκαν €627 εκατ. για Κύπρο, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του Brexit

Προχρηματοδότηση ύψους σχεδόν 627 εκατομμυρίων ευρώ για την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία στο πλαίσιο του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit ενέκρινε την Πέμπτη η Κομισιόν.

Τα κονδύλια αυτά, τα οποία έχουν ως στόχο την αντιστάθμιση των συνεπειών της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις οικονομίες των κρατών μελών, θα διατεθούν με βάση την οικονομική διασύνδεση κάθε κράτους μέλους με την οικονομία του ΗΒ.

Το αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit έχει συνολικό ύψος 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο καθορισμός των κονδυλίων που θα λάβει η κάθε χώρα γίνεται με βάση ειδικής τεχνικής φόρμουλας.

Ειδικότερα, 656 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν κατ' αναλογία των ψαριών που αλιεύονταν στην ΑΟΖ του Ηνωμένου Βασιλείου, 4,5 εκατομμύρια θα διατεθούν κατ' αναλογία με τον όγκο εμπορίου με το ΗΒ και 274 εκατομμύρια θα διατεθούν κατ' αναλογία με τις θαλάσσιες παραμεθόριες περιοχές κάθε κράτους μέλους με το ΗΒ.

Βάσει της σημερινής απόφασης, εντός του 2022 θα διατεθούν 435 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 192 εκατομμύρια ευρώ της προχρηματοδότησης θα διατεθούν μέχρι το τέλος Απριλίου του 2023.

Η χρηματοδότηση έχει ως στόχο τον μετριασμό του αρνητικού αντίκτυπου του Brexit μέσω της στήριξης των περιφερειών, των τομέων της οικονομίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης αναμένεται πως θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προστασία τους μέσω προγραμμάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας, επανειδίκευσης και κατάρτισης.

«Εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τη στήριξη των περιφερειών, των τοπικών κοινοτήτων, των πολιτών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού, όπου απαιτείται», ανέφερε σε σχετική δήλωση η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα.

Τα ποσά προχρηματοδότησης κατανέμονται σταδιακά σε περίοδο τριών ετών και τα κράτη μέλη μπορούν να αξιοποιήσουν τα κονδύλια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για κάλυψη δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και καταβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Μετά από αυτή την απόφαση, 20 κράτη μέλη θα έχουν λάβει την πρώτη και τη δεύτερη δόση προχρηματοδότησης.

Όπως σημειώνεται, το Brexit είχε αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα κράτη μέλη, με ορισμένα από αυτά και ορισμένες περιφέρειες, τομείς και τοπικές κοινότητες να επηρεάζονται περισσότερο.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιουνίου 2022 - 18:15

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.