ΕΚΤ: Νέο εργαλείο για τη στήριξη των κρατικών ομολόγων. Στόχος να βοηθηθούν τα υπερχρεωμένα κράτη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κατευθύνει τις επανεπενδύσεις του χρέους που λήγει, για να βοηθήσει περισσότερο χρεωμένα μέλη και θα επινοήσει ένα νέο μέσο για να σταματήσει τον κατακερματισμό, είπε την Τετάρτη, επιδιώκοντας να μετριάσει τη ρήξη της αγοράς που έχει πυροδοτήσει φόβους για νέα κρίση χρέους.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στην περιφέρεια του νομίσματος των 19 χωρών από τότε που η ΕΚΤ αποκάλυψε σχέδια την περασμένη Πέμπτη να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, για να δαμάσει τον οδυνηρά υψηλό πληθωρισμό που κινδυνεύει να παγιωθεί.

Το sell-off επιδεινώθηκε από την απουσία οποιουδήποτε συγκεκριμένου σχεδίου από την ΕΚΤ για τον περιορισμό αυτής της αύξησης του κόστους δανεισμού, προκαλώντας φόβους ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν υπερβολικά εφησυχασμένοι με την κατάσταση των πιο χρεωμένων χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που θα προκύψουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η ΕΚΤ μετά από μια σπάνια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Το PEPP είναι το πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ για την πανδημία που έληξε πρόσφατα.

«Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου κατά του κατακερματισμού», προστίθεται.

Οι αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκαν στο 4,27% την Τρίτη, το υψηλότερο από τις αρχές του 2014 και 250 μονάδες βάσης περισσότερo από τα 10ετή γερμανικά ομόλογα, το σημείο αναφοράς της Eυρωζώνης.

Οι αγορές ηρέμησαν την Τετάρτη καθώς κυκλοφόρησαν τα νέα για την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε στο 4%, βοηθώντας στη μείωση της διαφοράς Ιταλίας-Γερμανίας στις 230 μονάδες βάσης.

Δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτό επίπεδο για αυτό το spread, αλλά ο Carlo Messina, ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, νωρίτερα την Τετάρτη δήλωσε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της χώρας θα δικαιολογούσαν 100 έως 150 μονάδες βάσης.

Η διαφορά στα 10ετή ισπανικά ομόλογα μειώθηκε εν τω μεταξύ στις 127 μονάδες βάσης από 135 την Τρίτη, ενώ για την Ελλάδα, η κίνηση ήταν στις 271 μονάδες βάσης από περίπου 295.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να μιλήσει στις 19:20 ώρα Κύπρου στο Λονδίνο σε μια υποχρέωση που έχει προγραμματιστεί νωρίτερα. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Fabio Panetta θα μιλήσει επίσης στις 16:15 ώρα Κύπρου, αν και η ομιλία του θα αφορά το ψηφιακό ευρώ. Και οι δύο αναμένεται να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουνίου 2022 - 19:40

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60
16:06
Το Ουκρανικό στη Γενική Συνέλευση της EBU
16:00
Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια
15:45
Έντονη ανησυχία και προβληματισμός εξαιτίας παραβατικών συμπεριφορών σε σχολεία. Ευρεία σύσκεψη αύριο στο Υπ. Παιδείας
15:31
Κυρ. Μητσοτάκης: Σημαντικό ότι επανεπιβεβαιώνεται η προσήλωση των μελών στην έννοια της εδαφικής ακεραιότητας
15:14
Πάφος: Υπό τετραήμερη κράτηση δύο νεαροί από τη Συρία για την υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού συμπατριώτη τους
15:04
«Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις» στην απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση του ΣΥΟΠ, δήλωσε ο ΥΠΑΜ
14:32
Γερμανία: Δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του φύλου αναγνωρίζει η κυβέρνηση
14:27
Ευαγόρας Ταμπούρης: Αυξήθηκε η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα (Βίντεο)
13:56
Παίρνει φωτιά η τιμή του φυσικού αερίου. Στα €145,60 η Μεγαβατώρα
13:53
Γενική Συνέλευση EBU: Στο μικροσκόπιο οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και το Ουκρανικό
13:49
Μαρία Κολιού: Ακόμη βρίσκονται σε καλά επίπεδα οι δείκτές της πανδημίας (Βίντεο)
13:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand