Την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης εκφράζουν οι ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ

Την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζουν με κοινή τους δήλωση οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, τού Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών , μετά την τηλεδιάσκεψη πού πραγματοποίησαν στο πλαίσιο τού σχήματος "τρία συν ένα".

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, αναφέρεται στη δήλωση των Ιωάννη Κασουλίδη,Νίκου Δένδια, Γαϊρ Λαπίντ και 'Αντονι Μπλίνκεν , οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη μορφή "τρία συν ένα" και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της δράσης για το κλίμα, της ετοιμότητας για αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.

Οι "τρείς συν ένας" υποστηρίζουν πρόσθετες πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος Κορυφής του Νέγκεβ για την προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή.

Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις πρόσφατες αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, όπως η τρομοκρατική επίθεση της 5ης Μαΐου στο Elad.

Οι Υπουργοί αποφάσισαν επίσης να αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη με απτά παραδοτέα για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022, αναφέρεται στην κοινή δήλωση των υπουργών εξωτερικών των Η.Πολιτειών, Ισραήλ,Ελλάδας και Κύπρου.

Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης, ανέδειξε την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής δυναμικής στο σχήμα "τρία συν ένα" μέσα από προγράμματα συνεργασίας σε ένα φάσμα τομέων. Τόνισε ότι σε αυτό το πλέγμα συνεργειών δεν αποκλείεται καμιά χώρα, νοουμένου ότι υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις επιμέρους πτυχές του, καθώς και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μαΐου 2022 - 22:32

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
21:20
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ
20:29
Μακρόν: Όρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν πρώτη πρωθυπουργό της δεύτερης θητείας του
20:04
Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στη Β. Ιρλανδία παρά την επίσκεψη Τζόνσον
20:00
Μεγάλο αριθμό σκυλιών σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης εντόπισε η Αστυνομία στη Λεμεσό
19:38
Ρωσικό ΥΠΑΜ: Εκεχειρία στο Αζοφστάλ για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες
19:16
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Αναρίτας
18:51
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (βίντεο)
18:32
Ουκρανία: Αποθήκη με ποσότητες νιτρικής αμμωνίας χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα
18:25
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
17:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand