Το ρούβλι σε υψηλό 4 ετών έναντι δολαρίου καθώς λήγει η άδεια πληρωμής ρωσικού χρέους

Το ρωσικό ρούβλι σταθεροποιήθηκε πάνω από 56 μονάδες έναντι του δολαρίου την Τετάρτη για πρώτη φορά από το 2018 και έφτασε σε υψηλό επταετίας έναντι του ευρώ καθώς οι εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές πούλησαν ξένο συνάλλαγμα για να πληρώσουν φόρους και οι έμποροι αγνόησαν τη λήξη μιας βασικής άδειας πληρωμής χρέους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν θα επεκτείνουν την άδεια, η οποία έληξε την Τετάρτη, και επέτρεπε στη Ρωσία να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων των ΗΠΑ. To Reuters αναφέρει ότι η απόφαση θα μπορούσε να ωθήσει τη Μόσχα πιο κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση στη χώρα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Όσοι διαπραγματεύονται με ρούβλι, όμως, δεν επηρεάστηκαν προς το παρόν καθώς το νόμισμα επέκτεινε τα κέρδη του.

Το ρωσικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε κατά περίπου 30% έναντι του δολαρίου φέτος παρά την οικονομική κρίση στη Ρωσία, καθιστώντας το, το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.

Στις 0840 GMT (Μέσος χρόνος Γκρίνουιτς), το ρούβλι ήταν 1,2% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου, στις 56,10 μονάδες, φθάνοντας νωρίτερα στο 55,80, το ισχυρότερο του από τον Φεβρουάριο του 2018.

Είχε κερδίσει 0,9% για να διαπραγματευτεί στις 58,02 έναντι του ευρώ, έχοντας ανοίξει στις 57,10, το ισχυρότερο από τον Μάιο του 2015.

Το ρωσικό ρούβλι λαμβάνει στήριξη από φορολογική περίοδο που λήγει στο τέλος του μήνα, νέους όρους πληρωμής αερίου που απαιτούν μετατροπή ξένου νομίσματος σε ρούβλια, περικοπές εισαγωγών και περιορισμούς συναλλάγματος, ανέφερε σε σημείωμα η εταιρεία Veles Capital.

Η ισχύς του νομίσματος έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας από τις εξαγωγές. Τη Δευτέρα, η Ρωσία μείωσε το ποσοστό των εσόδων σε ξένο νόμισμα που πρέπει να μετατρέψουν οι εξαγωγείς σε ρούβλια σε 50% από 80%.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων την Πέμπτη, με τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω νομισματική χαλάρωση μετά από δύο περικοπές 300 μονάδων βάσης στο 14% μετά από έκτακτη αύξηση στο 20% στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αντιμέτωπη με την ταχεία επιβράδυνση του εβδομαδιαίου πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να μην περιμένει την επόμενη συνεδρίασή της στις 10 Ιουνίου, δήλωσαν αναλυτές της Promsvyazbank, προσθέτοντας ότι το βασικό επιτόκιο ενδέχεται να μειωθεί στο 10-12%.

Και οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες  κινήθηκαν ανοδικά.

Ο δείκτης RTS, υπολογιζόμενος σε δολάρια ΗΠΑ, ενισχύθηκε κατά 1,4% στις 1.291,4 μονάδες. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι ήταν υψηλότερος κατά 0,3% στις 2.299,5 μονάδες.

Ρ.Σ

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Ιουνίου
Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε το νόμο που αυξάνει το όριο του χρέους
22:12
Τίτλοι Ειδήσεων - Σάββατο 3 Ιουνίου
22:00
Τηλεφωνική επικοινωνία Ζάκι - Γκάλαντ για το επεισόδιο στα σύνορα Ισραήλ και Αιγύπτου
21:50
Απάντηση Προέδρου Δημοκρατίας προς ΑΚΕΛ για διορισμό Αριστοτέλους
21:37
Υπό κράτηση μέχρι τη δίκη ο Κενάν Αγιάζ
21:04
Αποκαλυπτικό βίντεο ΡΙΚ από επεισόδιο ωμής οπαδικής βίας έξω από λύκειο της Λεμεσού
20:43
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: "Οι κόκκινοι φάκελοι θα πρέπει να διερευνηθούν αμέσως" (Βίντεο)
20:21
Θερμά συγχαρητήρια Προέδρου για τη συμμετοχή της Κύπρου στους ΑΜΚΕ
19:56
Σε βλάβη του συστήματος σηματοδότησης αποδίδεται η σιδηροδρομική τραγωδία στην Ινδία
19:48
Ελλάδα: 161 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά
19:27
Πρώτη ομιλία Ερντογάν κατόπιν ορκωμοσίας - Εν αναμονή της ανακοίνωσης της νέας τουρκικής κυβέρνησης
18:53
Αθώα δηλώνει στην πρώτη συνέντευξη μετά την αποφυλάκισή της η Εύα Καϊλή
18:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand