Πανευρωπαϊκή «θετική λίστα» για τα επιτρεπόμενα ως κατοικίδια ζώα, ζητούν Κύπρος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Μάλτα από την Κομισιόν

Πρόταση για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την εκτροφή κατοικίδιων ή ζώων συντροφιάς, κατέθεσε η Κύπρος μαζί με τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Η πρόταση αφορά τη δημιουργία μιας «θετικής λίστας», δηλαδή ενός καταλόγου με περιορισμένο αριθμό ειδών ζώων που μπορούν να διατηρούνται ως κατοικίδια, αντί για μια «αρνητική λίστα» όπου θα περιλαμβάνονταν τα ζώα που απαγορεύεται να διατηρούνται ως κατοικίδια, εξήγησε ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής κατά τη διάρκεια συζήτησης ανοιχτής προς το κοινό.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Καδή μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σχεδόν το σύνολο των κρατών μελών είδαν θετικά την πρόταση.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ανέφερε ότι θα μελετήσει ακριβώς τη δημιουργία μιας νομοθεσίας, η οποία θα περιλαμβάνει πρόνοια για τη δημιουργία της θετικής λίστας, όπως την εισηγήθηκε και η Κύπρος», πρόσθεσε ο κ. Καδής στις δηλώσεις του.

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Καδής επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με το εμπόριο και τη διατήρηση άγριων ζώων ως κατοικίδιων ζώων.

Αναφερόμενος στο ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει την πρακτική της θέσπισης μιας «θετικής λίστας», ο κ. Καδής τόνισε πως χρειάζεται συντονισμός των προσπαθειών σε επίπεδο ΕΕ ώστε οι προσπάθειες διατήρησης βιοποικιλότητας και για καλή διαβίωση των ζώων, να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα «καλούν την Επιτροπή να διερευνήσει τα πιθανά οφέλη της υιοθέτησης μίας θετικής λίστας σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία να βασίζεται στις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τα κράτη μέλη που έχουν εφαρμόσει αυτό το σύστημα» πρόσθεσε.

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στο γεγονός πως κάθε χρόνο εκατομμύρια άγρια ζώα αιχμαλωτίζονται και πωλούνται σε διάφορες χώρες και πως, αποδεδειγμένα, «το εμπόριο εξωτικών ειδών είναι μια από τις κύριες απειλές για τη βιοποικιλότητα, θέτοντας πολλά είδη σε κίνδυνο εξαφάνισης».

Ειδικότερα, ένα στα τέσσερα είδη θηλαστικών και ένα στα οκτώ είδη πτηνών αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης λόγω αυτών των πρακτικών σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ενώ, όπως επεσήμανε ο κ. Καδής, η βιοποικιλότητα «μπορεί επίσης να επηρεαστεί στην περίπτωση που άγρια είδη διαφύγουν ή απελευθερωθούν από τους ιδιοκτήτες τους στη φύση», με το κόστος ελέγχου και διαχείρισης των ζημιών από χωροκατακτητικά είδη στην ΕΕ να ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.

«Τα άγρια είδη δεν είναι κατάλληλα για να ζουν ως κατοικίδια, με αποτέλεσμα να μην ευημερούν στην αιχμαλωσία. Τα ζώα αυτά υποφέρουν πολύ κατά τη σύλληψη, τη μεταφορά και τη διαβίωση τους σε αιχμαλωσία, βιώνουν έντονο στρες, πλήξη, κατάθλιψη και εκδηλώνουν σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς», ανέφερε ο κ. Καδής.

Πρόσθεσε πως λόγω των σύνθετων διατροφικών αναγκών τους, οι ιδιοκτήτες αυτών των ζώων δυσκολεύονται πολλές φορές να ανταπεξέλθουν και τελικά τα εγκαταλείπουν.

«Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% όλων των ζωονόσων προέρχονται από άγρια ζώα. Εάν τα άγρια ζώα γίνουν κατοικίδια, η εγγύτητα με τους ιδιοκτήτες τους αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο διάχυσης ασθενειών», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι πολλά άγρια ζώα που διατηρούνται ως κατοικίδια αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των ανθρώπων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαΐου 2022 - 19:59

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
Ανευρέθηκαν κυνηγετικά όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικίες στην Πάφο
21:58
Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για πρόσληψη 300 ειδικών Αστυνομικών για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
21:37
Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη ένδειξη για εγχώρια μετάδοση – Συνολικά 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
21:19
Μακρόν: Επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους
21:00
Εν μέσω αντιπαραθέσεων για Γρίβα και Βοηθούς Ανεξάρτητων αξιωματούχων εγκρίθηκε ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:41
YΠΕΣ: Η Τουρκία επιδίδεται σε έναν «αλλότροπο τύπο εποικισμού» των ελεύθερων περιοχών μέσω παράτυπων μεταναστών
20:25
Καθήκον του ΑΚΕΛ η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Συναγερμού-Αναστασιάδη, λέει ο Στεφάνου
20:03
Τέταρτες θέσεις για Ποδηλασία (2) και Μικτό Σκητ
19:46
Καμπανάκι για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι στην Ευρώπη κρούει ο ΠΟΥ. Προτρέπει να τηρούνται οι συστάσεις του
19:44
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την πορεία του ως προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
19:24
Περίπου 16 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
19:02
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χωριό Χρυσοχού το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πόλη Χρυσοχούς.
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand