Τερματίσθηκε η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ. Επέστρεψε στη συμπολίτευση η βουλευτής που παραιτήθηκε προχθές

Η βουλευτής της Κνέσετ, Τζίντα Ρινάουι Ζουάμπι, του αριστερού κόμματος Μέρετς που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει την παραίτηση που υπέβαλε πριν από τρεις ημέρες και επιστρέφει στη συμπολίτευση.

Η αραβικής καταγωγής βουλευτής και ο υπουργός εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, αφού ολοκλήρωσαν μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση σήμερα το απόγευμα, η οποία είχε προγραμματισθεί από προχθές, προέβησαν σε κοινή γραπτή δήλωση, στην οποία η Ζουάμπι αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Συμφώνησα να συναντηθώ και να συνομιλήσω σήμερα με τον υπουργό εξωτερικών Λαπίντ και επιθυμώ να τονίσω ότι έχω συναίσθηση πως σε περίπτωση διάλυσης της παρούσας κυβέρνησης η μόνη εναλλακτική θα είναι να αναλάβει το υπουργείο δημοσίας τάξης η εβραϊκή θρησκευτική ακροδεξιά, και επιθυμώ να αποτρέψω αυτό το ενδεχόμενο.

Επειδή εξελέγην για να εξυπηρετήσω την αραβική τοπική αυτοδιοίκηση για να καλυφθούν οι ανάγκες της αραβικής κοινωνίας, θα συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση. Θέλω όμως και η παρούσα κυβέρνηση να αφουγκράζεται την αραβική κοινωνία και να καλύψει τις ανάγκες της στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της ποιότητας διαβίωσης και κατοικίας και να δώσει προτεραιότητα στις υποδομές».

Ο υπουργός εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ από την πλευρά του, δήλωσε: «Καλωσορίζω ξανά την βουλευτή κα. Τζίντα Ζουάμπι στην συμπολίτευση. Πραγματοποιήσαμε ειλικρινή και ανοικτό διάλογο για τις ανάγκες της αραβικής κοινωνίας, τόσο μαζί της όσο και με εκπροσώπους της αραβικής τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οποίους και ευχαριστώ για τη συνδρομή τους. Αφήσαμε πίσω μας τις διενέξεις».

Προτού πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, οι Λαπίντ και Ζουάμπι συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψης με τον αραβικής καταγωγής υπουργό περιφερειακής συνεργασίας Ισάουι Φρεζ, ομάδα εκπροσώπων των αραβικών δήμων και κοινοτήτων και τον ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείο οικονομικών, Χάμαντ Άμαρ, επίσης αραβικής καταγωγής.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Eξωτερικών, ο υπουργός περιφερειακής συνάντησης, Ισάουι Φρεζ, ο οποίος και θεωρείται ότι υπήρξε και ο κύριος διαμεσολαβητής για την επίλυση της σύντομης αυτής ενδοκυβερνητικής κρίσης, δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμά της».

Ήδη από προχθές, αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της, στελέχη του αριστερού κόμματος Μέρετς, του αραβικού ισλαμιστικού κόμματος Ράαμ και εκπρόσωποι τοπικών φορέων της αραβικής μειονότητας σας του βορείου Ισραήλ - και ιδιαίτερα, τοπικοί αραβικοί φορείς της Ναζαρέτ, από την οποία κατάγεται - άσκησαν έντονες πιέσεις προκειμένου η Τζίντα Ρινάουι Ζουάμπι να άρει την απόφασή της και να επιστρέψει στη συμπολίτευση.

Η βουλευτής Τζίντα Ζουάμπι, κατά την προχθεσινή δήλωση παραίτησής της από τη συμπολίτευση, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αραβικής κοινωνίας και κατήγγειλε τα αστυνομικά μέτρα καταστολής στις διαδηλώσεις στο Τέμενος Αλ-Άκσα.

Προ μηνών, η βουλευτής είχε αντιταχθεί σε κυβερνητικό νομοσχέδιο, προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση. Και τότε ο υπουργός εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ παρενέβη, προτείνοντάς της να τοποθετηθεί πρόξενος του Ισραήλ στη Σανγκάη – θέση την οποία αποδέχθηκε και επρόκειτο να αναλάβει καθήκοντα στις αρχές του επομένου έτους. Κατά την προχθεσινή δήλωση παραίτησης που εξέδωσε, ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τον διορισμό, ως επίσης και κανένα άλλο δημόσιο αξίωμα που τυχόν θα της προταθεί στο μέλλον.

Ύστερα από τη σημερινή εξέλιξη, η κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ συνεχίζει να υποστηρίζεται από τους 60 εκ συνόλου 120 βουλευτών της Κνέσετ.

Aνταπόκριση: Γαβριήλ Χαρίτος - Ιερουσαλήμ

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαΐου 2022 - 20:20

Τελευταιες Ειδησεις

02 Ιουλίου
Βασίλης Σταματάρης: Οι ακυρώσεις πτήσεων επηρεάζουν αρνητικά τον κυπριακό τουρισμό
10:56
Για πρώτη φορά η ΕΕ αγόρασε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ απ' ότι από τη Ρωσία
10:08
Σώτος Σάββα: Προς τη σωστή κατεύθυνση οδηγούν οι αποφάσεις για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
09:29
Κωνσταντίνος Δέλτας: Ανησυχητική η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
09:15
Χάος σε αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω απεργιών και έλλειψης προσωπικού
09:01
Εγκλωβισμένη στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης η εξαμελής ομάδα της Βουλής των Αντιπροσώπων
08:43
Τουρκία- Αρμενία: Συμφωνούν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους. Ξεκινούν απευθείας εμπορικές πτήσεις
07:34
"Προτάσεις συνεργασίας" από Τατάρ, στη λογική της ισότιμης κυριαρχίας
07:26
Ισχυρός σεισμός στο Ιραν: 5 νεκροί και 12 τραυματίες
06:10
01 Ιουλίου
Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό
21:46
Αισιόδοξος ότι η κυπριακή οικονομία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των προβλημάτων που προκαλούν η πανδημία και η ρωσική εισβολή, δήλωσε ο ΠτΔ
21:32
ΠτΔ: Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό και για αυτό, δεν χρειάζεται ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου
20:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand