Η σύζυγος Σουηδού υπήκοου που κινδυνεύει με εκτέλεση στο Ιράν ζητεί τη βοήθεια της ΕΕ

Η σύζυγος του Ιρανοσουηδού πανεπιστημιακού Αχμεντρεζά Τζαλαλί, που κατηγορείται για κατασκοπεία και απειλείται με εκτέλεση στο Ιράν, κάλεσε χθες, Σάββατο, την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει προκειμένου να απελευθερωθεί ο σύζυγός της, σε συνέντευξη προς το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πανεπιστημιακός θα μπορούσε να απαγχονιστεί ακόμη και στις 21 Μαΐου (χθες), ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν να εκτελεστεί η θανατική καταδίκη του. Όμως σύμφωνα με τη σύζυγό του, Βίντα Μεχράνια, ο Ιρανός υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να εξετάσει μια αναστολή της ποινής.

«Ελπίζω πως η ΕΕ μπορεί στ' αλήθεια να ενεργήσει με αποφασιστικό τρόπο για να ξαναφέρει τον Αχμεντρεζά πίσω στο σπίτι», δήλωσε, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιοποίησε το ZDF. Η ΕΕ δεν πρέπει «να επιτρέψει ένας αθώος άνθρωπος να σκοτωθεί με τόσο απάνθρωπο τρόπο», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε καλέσει την Τρίτη την Τεχεράνη να αναστείλει την εκτέλεση, και είχε απαιτήσει την ανάκληση της καταδίκης του.

Ο Αχμαντρεζά Τζαλαλί, που διέμενε στη Στοκχόλμη όπου εργαζόταν για το Ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, συνελήφθη στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ιράν το 2016. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 2017 κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Η Σουηδία και οι υποστηρικτές του απέρριψαν τις κατηγορίες αυτές.

Τον Φεβρουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, η Σουηδία του χορήγησε τη σουηδική υπηκοότητα.

Ρ.Σ

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαΐου 2022 - 09:49

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.