Τηλεπαρουσιάστριες αψηφούν την εντολή των Ταλιμπάν να καλύψουν τα πρόσωπά τους στον αέρα

Τηλεπαρουσιάστριες στα κορυφαία τηλεοπτικά κανάλια του Αφγανιστάν βγήκαν στον αέρα το Σάββατο χωρίς να καλύψουν το πρόσωπό τους, αψηφώντας την εντολή των Ταλιμπάν να κρύβουν την εμφάνισή τους.

Από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία πέρυσι, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει μια σειρά από περιορισμούς στην κοινωνία, πολλοί από τους οποίους επικεντρώθηκαν στη χαλιναγώγηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ανώτατος ηγέτης του Αφγανιστάν, Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, εξέδωσε εντολή στις γυναίκες να καλύπτονται πλήρως δημόσια, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων τους, ιδανικά με την παραδοσιακή μπούρκα.

Το αρμόδιο Υπουργείο Προαγωγής της Αρετής διέταξε τις γυναίκες παρουσιάστριες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους μέχρι το Σάββατο. Προηγουμένως έπρεπε να φορούν μόνο μαντίλα.

Αλλά οι τηλεοπτικοί σταθμοί TOLOnews, Shamshad TV και 1TV μετέδωσαν ζωντανά προγράμματα το Σάββατο με εμφανή τα πρόσωπα γυναικών παρουσιαστριών.

«Οι γυναίκες συνάδελφοί μας ανησυχούν ότι αν καλύψουν τα πρόσωπά τους, το επόμενο πράγμα που θα τους πουν είναι να σταματήσουν να εργάζονται», δήλωσε ο επικεφαλής ειδήσεων του Shamshad TV, Αμπίντ Εχσάς.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν τηρήσει τη διαταγή μέχρι στιγμής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι το κανάλι είχε ζητήσει περαιτέρω συζητήσεις με τους Ταλιμπάν για το θέμα.

Διαταγές των Ταλιμπάν όπως αυτή, έχουν κάνει πολλές γυναίκες δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν από τότε που οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές επανήλθαν στην εξουσία, είπε μια τηλεπαρουσιάστρια.

«Η τελευταία τους διαταγή έχει ραγίσει τις καρδιές των γυναικών παρουσιαστών και πολλές πλέον πιστεύουν ότι δεν έχουν μέλλον σε αυτή τη χώρα,» είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Σκέφτομαι να φύγω από τη χώρα. Διατάγματα όπως αυτό θα αναγκάσουν πολλούς επαγγελματίες να φύγουν», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου, είπε ότι οι τηλεπαρουσιάστριες παραβιάζουν την οδηγία των Ταλιμπάν.

«Εάν δεν συμμορφωθούν, θα μιλήσουμε με τους μάνατζερ και τους κηδεμόνες των παρουσιαστριών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όποιος ζει κάτω από ένα συγκεκριμένο σύστημα και κυβέρνηση πρέπει να υπακούει στους νόμους και τις εντολές αυτού του συστήματος, επομένως πρέπει να εφαρμόσει την εντολή», είπε.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να απολυθούν οι γυναίκες κυβερνητικοί υπάλληλοι εάν δεν τηρήσουν τον νέο κώδικα ενδυμασίας, ενώ, οι άνδρες που εργάζονται στην κυβέρνηση κινδυνεύουν επίσης να τεθούν σε αναστολή εάν οι γυναίκες ή οι κόρες τους δεν συμμορφωθούν.

Είπε ακόμα, ότι οι υπεύθυνοι μέσων ενημέρωσης και οι άνδρες-κηδεμόνες των τηλεπαρουσιαστριών θα υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις εάν δεν τηρηθεί η εντολή.

ΝΠ

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.