Η Ρωσία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» αλλά επιμένει ότι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες, καθώς Ρώσος αξιωματούχος διαβεβαιώνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων, παρά τις δυσκολίες.

Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, τουλάχιστον 10 ουκρανοί άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από πυρά των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια Ντανιέτσκ χθες, ανέφερε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών Πάβλο Κιριλένκο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Άλλοι επτά άμαχοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Ρώσος αξιωματούχος αναγνώρισε την Τετάρτη πως ο στρατός της Ρωσίας συναντά δυσκολίες και διαπράττει σφάλματα σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων που όρισε η Μόσχα.

«Παρά τις δυσκολίες, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί ως το τέλος», δήλωσε ο Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, παρά τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» -νομικά επιβεβλημένος όρος στη Ρωσία, όπου απαγορεύεται η χρήση εκφράσεων όπως «πόλεμος» ή «εισβολή»- θα συνεχιστεί ως την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και μέχρι να εξασφαλιστεί «η προστασία των (αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», επέμεινε.

Ο Ζελένσκι σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες, υποδεικνύουν έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

Η υποστήριξη στη Βερχόβνα Ράντα («ανώτατο συμβούλιο», το ουκρανικό κοινοβούλιο) θεωρείται δεδομένη. Ο στρατιωτικός νόμος κατά συνέπεια, αναμένεται να παραταθεί ως τουλάχιστον την 23η Αυγούστου, την παραμονή της ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Ο στρατιωτικός νόμος επιβλήθηκε την 24η Φεβρουαρίου, ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής· έκτοτε, το μέτρο παρατείνεται κάθε φορά για τριάντα ημέρες. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν τη διάρκειά του ένδειξη του πόσο αναμένει το Κίεβο να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Εν τω μεταξύ, το γενικό επιτελείο υποστήριξε την Τετάρτη μέσω Facebook, ότι ο ουκρανικός στρατός κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το χωριό Ντεμεντίεβκα, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προελαύνοντας σε βόρειο τομέα της περιοχής. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στο χωριό Ντοβχένκε, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σφοδρές εχθροπραξίες αναφέρθηκαν επίσης γύρω από τις πόλεις Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Παρότι η Πολεμική Αεροπορία παρείχε εκ του σύνεγγυς υποστήριξη στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, δεν σημειώθηκαν ρωσικά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια, διαβεβαίωσαν οι Ουκρανοί επιτελείς.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαΐου 2022 - 07:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.