Ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία, χαρακτηρίζει ο Σολτς την αίτηση Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ιστορικό βήμα, χαρακτήρισε την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Ο Σολτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου και Πληροφοριών της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, προέβη σε δήλωση σχετικά με το θέμα, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν Ντάνιελ Ρις.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι η αίτηση είναι ένα «ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία και για την Ευρώπη».

Ο Γερμανός Καγκελάριος είπε, επίσης, ότι «οι δύο χώρες αντιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και στη συνακόλουθη δραματική αλλαγή στην κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι «η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χαιρετίζει αυτήν την κυρίαρχη απόφαση των Σκανδιναβών φίλων μας».

Συνεχίζοντας είπε ότι «είμαστε ήδη πολύ στενά συνδεδεμένοι με τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσω των διμερών μας σχέσεων και των σχέσεων ασφαλείας».

Το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, «βασίζεται στην ιδέα ότι μας ενώνουν κοινές αξίες και υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον ανά πάσα στιγμή. Αυτή η Συμμαχία είναι μια αμυντική συμμαχία. Δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά εξασφαλίζει προστασία και ασφάλεια για όλους τους συμμάχους. Αυτή η αρχή της συλλογικής άμυνας είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στον ευρωατλαντικό χώρο εδώ και δεκαετίες».

Με την αίτησή τους για ένταξη, η Φινλανδία και η Σουηδία, είπε ο Σολτς, ασκούν το κυριαρχικό τους δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα τη συμμαχία τους. Δείχνουν ότι συμμερίζονται τις αξίες της Συμμαχίας και θέλουν να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον μαζί μας.

«Με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αποκτάμε δύο πολύτιμους συμμάχους που θα ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι «η Γερμανία θα εργαστεί για να διασφαλίσει την ταχεία πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας. Θα πραγματοποιήσουμε την επικύρωση από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αμέσως σε συνεννόηση με τα συνταγματικά όργανα».

Κάλεσε άλλα κράτη να κάνουν το ίδιο. «Για τη Γερμανία είναι ήδη σαφές: Οι χώρες μας δεσμεύονται ήδη από την υποχρέωση να παρέχουν η μία στην άλλη κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη για αμοιβαία προστασία σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό περιλαμβάνεται επίσης στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα το υπογραμμίζουμε τακτικά με πολιτικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου στη Φινλανδία και τη Σουηδία», τόνισε.

Είπε τέλος ότι «θα εντείνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαλτικής και μέσω κοινών ασκήσεων» και κατέληξε δηλώνοντας ότι ανυπομονούν να έχουν σύντομα τη Φινλανδία και τη Σουηδία μαζί τους ως συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

(ΚΥΠΕ/ΠΒ/ΓΒΑ)

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.