ΥΠΕΣ: 'Εχουν ποινική ευθύνη όσοι αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες από θύματα εμπορίας προσώπων

Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, αρχίζει τη διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας με στόχο την αποθάρρυνση της ζήτησης σεξουαλικών υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, βασικό αντικείμενο της εκστρατείας είναι η ενημέρωση για την ποινική ευθύνη στην οποία υπόκειται πρόσωπο, το οποίο αποδεδειγμένα εμπλέκεται σε διαδικασίες ζήτησης και αγοράς υπηρεσιών από θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Στη βάση της τροποποίησης του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου, το πλαίσιο πρόληψης και δίωξης ενισχύεται.

Αυξάνονται αφενός οι ποινές για τα αδικήματα της εμπορίας προσώπων, περιλαμβανομένης και της ζήτησης υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων, ενώ αφετέρου, το αδίκημα της ζήτησης υπηρεσιών από θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης καθίσταται ως αυστηρής ευθύνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εμπορία προσώπων είναι η σύγχρονη μορφή δουλείας και αποτελεί έγκλημα ευμετάβλητο και δύσκολα ελεγχόμενο, που διαπράττεται συχνά στα πλαίσια του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, τα θύματα εμπορίας ανέρχονται τουλάχιστον σε 40 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια είναι παιδιά. Για κάθε 1000 ενήλικες παγκοσμίως, οι 5,4 είναι θύματα εμπορίας προσώπων.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η βία, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, μπορεί να προληφθεί και η αλλαγή ξεκινά από το ίδιο άτομο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και στη δημιουργία αλλαγών στις σχέσεις και την κοινωνία του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κοινό μπορεί να μάθει περισσότερα σχετικά με την εμπορία προσώπων, τις ποινές βάσει της Νομοθεσίας και τους τρόπους αναγνώρισης των θυμάτων στην ιστοσελίδαwww.toraxereis.com.

Μπορεί επίσης να καλέσει ανώνυμα στην τηλεφωνική γραμμή 1497 για να δώσει πληροφορίες, στην περίπτωση που θεωρεί ότι διαπράττεται το αδίκημα ή ότι κάποιο πρόσωπο χρειάζεται βοήθεια.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΑΤ

πηγή: ΚΥΠΕ/ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μαΐου 2022 - 12:14

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
Ανευρέθηκαν κυνηγετικά όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικίες στην Πάφο
21:58
Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για πρόσληψη 300 ειδικών Αστυνομικών για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
21:37
Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη ένδειξη για εγχώρια μετάδοση – Συνολικά 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
21:19
Μακρόν: Επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους
21:00
Εν μέσω αντιπαραθέσεων για Γρίβα και Βοηθούς Ανεξάρτητων αξιωματούχων εγκρίθηκε ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:41
YΠΕΣ: Η Τουρκία επιδίδεται σε έναν «αλλότροπο τύπο εποικισμού» των ελεύθερων περιοχών μέσω παράτυπων μεταναστών
20:25
Καθήκον του ΑΚΕΛ η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Συναγερμού-Αναστασιάδη, λέει ο Στεφάνου
20:03
Τέταρτες θέσεις για Ποδηλασία (2) και Μικτό Σκητ
19:46
Καμπανάκι για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι στην Ευρώπη κρούει ο ΠΟΥ. Προτρέπει να τηρούνται οι συστάσεις του
19:44
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την πορεία του ως προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
19:24
Περίπου 16 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
19:02
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χωριό Χρυσοχού το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πόλη Χρυσοχούς.
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand