Ταύτιση απόψεων για περιφερειακά θέματα εξέφρασαν οι ηγέτες του Ιράν και του Κατάρ

Ολοκληρώθηκε προχθές η μονοήμερη επίσκεψη εργασίας του Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν-Χάμαντ Αλ-Θάνι, στο Ιράν, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Εμπραήμ Ραϊσί και τον Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Όπως δημοσίευσε η ιρανική φιλοκυβερνητική αγγλόφωνη εφημερίδα Tehran Times, ο Πρόεδρος του Ιράν ανέπτυξε στον Καταρινό ηγέτη την ιρανική θεώρηση επίλυσης των περιφερειακών διενέξεων στην Μέση Ανατολή, θέτοντας δύο πυλώνες:

Την αποφυγή οιασδήποτε παρέμβασης εκ μέρους δυνάμεων ξένων προς την περιοχή και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των γειτονικών χωρών, επισημαίνοντας ότι σε αυτές τις χώρες δεν μπορεί να περιληφθεί το Ισραήλ.

«Τα ζητήματα της Συρίας και της Υεμένης μπορούν να επιλυθούν με διάλογο. Βεβαίως όμως, ο διάλογος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν υφίσταται διαφορά ισχύος, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και άλλες χώρες βασίζονται κυρίως στις υπέρτερες στρατιωτικές και οικονομικές τους δυνατότητες έναντι των συνομιλητών τους», τόνισε ο Ραϊσί, προσθέτοντας ότι «εμείς, οι χώρες της περιοχής οφείλουμε να ενδυναμώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις μεταξύ μας σχέσεις μέσω κοινών διαβουλεύσεων και συνεργασίας».

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο το Κατάρ εκτιμά τις περιφερειακές εξελίξεις, ο Ιρανός Πρόεδρος τόνισε ότι «τόσο το Ιράν όσο και το Κατάρ τονίζουν ότι η εμπλοκή της Δύσης και άλλων ξένων χωρών θα έχουν ως αποτέλεσμα την διατάραξη της περιφερειακής ασφάλειας».

Ο Εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι, επεσήμανε τα σημεία ταύτισης με την ιρανική θεώρηση της πραγματικότητας, προσθέτοντας ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να συνεχίσει την ολοένα στενότερη συνεργασία με το Ιράν ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν» και ότι «είναι απαραίτητο να προστατευθεί η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια των λαών της περιοχής και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, παρότι η ξένη παρεμβατικότητα έχει βλάψει τις συνθήκες διαβίωσης σε μερικές χώρες της περιοχές», υπονοώντας τις οικονομικές κυρώσεις που υφίσταται το Ιράν εκ μέρους της Δύσης και ειδικότερα εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

​Πηγή: ΡΙΚ,​ Γαβριήλ Χαρίτος

M.X

Τελευταιες Ειδησεις

17 Μαΐου
Η Αυστρία ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
08:13
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε την Ε.Ε. να πιέσει την Ουγγαρία προκειμένου να συμφωνήσει στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
08:10
Ταγίπ Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
07:43
Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (ΒΙΝΤΕΟ)
07:30
Θετικός σε νάρκοτεστ εντοπίστηκε οδηγός ασθενοφόρου
06:55
Ταραχές σε επικήδεια πομπή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - Νέα στοιχεία για τα επεισόδια στην κηδεία της δημοσιογράφου του Al Jazeera
06:35
Δελτίο καιρού
06:29
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν χθες σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
06:26
Περισσότεροι από 260 Ουκρανοί στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το εργοστάσιο Αζοφστάλ
06:23
Πρόεδρος ΗΠΑ: Η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκεται στο απώγειό της
06:17
Στην αγορά ενός σμήνους μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα προχωρήσει η Ελλάδα
06:15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του στο Κυπριακό
06:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand