Ο Σεΐχης Μωχάμμαντ Μπιντ Ζάγιεντ είναι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε σήμερα την εκλογή του νέου Προέδρου της χώρας, Σεΐχη Μωχάμμαντ Μπιν Ζάγιεντ Αλ-Νιαχιάν, Εμίρη του Αμπού Ντάμπι.

Ο μέχρι πρότινος διάδοχος του θρόνου του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι από το 2004 μέχρι χθες, 63χρονος Σεΐχης Μωχάμμαντ Μπιν Ζάγιεντ, ουσιαστικά είχε τον πρώτο λόγο στην διαχείριση των πολιτικών ζητημάτων της χώρας του, μετά το οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο μεγαλύτερος αδελφός του, εκλιπών Πρόεδρος των ΗΑΕ, Σεΐχης Χαλίφα Μπιν Ζάγιεντ, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 74 ετών.

Η εκλογή του νέου ηγέτη της χώρας δεν αποτελεί έκπληξη, καθότι ο εκλιπών απέφευγε τα τελευταία χρόνια τις δημόσιες εμφανίσεις. Η σημερινή εκλογή του αποδεικνύει ότι χαίρει κοινής αποδοχής εκ μέρους των πολιτικών ηγετών των υπολοίπων Εμιράτων που συναποτελούν την ομοσπονδία.   

Ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθίσταται παράλληλα ο 17ος κατά σειρά Εμίρης του Αμπού Ντάμπι και ο 3ος κατά σειρά Πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Όπως ορίζουν συνταγματικές διατάξεις, εξελέγη από τα μέλη του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για πενταετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης.

Ο Σεΐχης Μωχάμμαντ Μπιν Ζάγιεντ Αλ-Ναχιάν διετέλεσε υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον Ιανουάριο του 2005 και θεωρείται εμπνευστής του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, ως επίσης και σημαντικών δομικών αλλαγών στην διαμόρφωση της λειτουργίας και εκπαίδευσης του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών.

Κατά την διάρκεια της διαχείρισης των διεθνών σχέσεων των ΗΑΕ, η χώρα του εξομάλυνε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ υπογράφοντας τη σχετική «Συμφωνία του Αβραάμ» επί θητείας του τ. Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στα πλαίσια της οποίας λειτουργεί σήμερα πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμπού Ντάμπι – αντιστοίχως, πρεσβεία των ΗΑΕ στο Τελ Αβίβ.

Επιπλέον, τα ΗΑΕ αποτέλεσαν την πρώτη αραβική χώρα-μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, που αναγνώρισε την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα, ακολουθώντας το παράδειγμα της διακυβέρνησης Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2020. Τέλος, τα ΗΑΕ ενίσχυσαν τους στρατιωτικούς, διπλωματικούς και πολιτικούς τους δεσμούς με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν την Εμιρατινή επιχειρηματική παρουσία στην Τουρκία.

Σε ενδοαραβικό επίπεδο, μία σημαντική περίοδος έντασης με το Κατάρ έληξε κατόπιν σύμφωνης γνώμης του βασιλικού οίκου της Σαουδικής Αραβίας, μία χώρα με την οποία παραδοσιακά τα ΗΑΕ διατηρούν στενούς ιδεολογικούς και στρατηγικούς δεσμούς.

Με την εκλογή του Σεΐχη Μωχάμμαντ Μπιν Ζάγιεντ Αλ-Ναχιάν δεν αναμένονται μεταβολές στο δείγμα γραφής της περιφερειακής πολιτικής που εφαρμόζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την τελευταία διετία.

Η χώρα διανύει από χθες μία 40ήμερη περίοδο εθνικού πένθους και η κυβέρνηση των ΗΑΕ κήρυξε από σήμερα τριήμερη αργία για όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

M.X

​Πηγή: ΡΙΚ, ​Γαβριήλ Χαρίτος

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μαΐου 2022 - 14:38

Τελευταιες Ειδησεις

17 Μαΐου
Ταραχές σε επικήδεια πομπή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - Νέα στοιχεία για τα επεισόδια στην κηδεία της δημοσιογράφου του Al Jazeera
06:35
Δελτίο καιρού
06:29
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν χθες σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
06:26
Περισσότεροι από 260 Ουκρανοί στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το εργοστάσιο Αζοφστάλ
06:23
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου
06:21
Πρόεδρος ΗΠΑ: Η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκεται στο απώγειό της
06:17
Στην αγορά ενός σμήνους μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα προχωρήσει η Ελλάδα
06:15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του στο Κυπριακό
06:11
16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
21:20
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ
20:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand