Το Ελσίνκι ανησυχεί ότι η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, προειδοποιήσεις από Ουγγαρία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Κορυφαίοι Φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από αύριο Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται από πού προήλθε η προειδοποίηση και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπαν σήμερα ότι η χώρα θα αιτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Στην περίπτωση που σταματήσουν οι παραδόσεις από τη Ρωσία, μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Neste και Metsa αλλά και άλλες εταιρείες στον τομέα των χημικών, των τροφίμων και της δασοκομίας θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους.

Στις 5 Μαΐου η φινλανδική κυβέρνηση είπε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διακόψει η Ρωσία τις παραδόσεις στα τέλη του μήνα, λόγω της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Έχοντας αγωγούς που τις συνδέουν κατευθείαν με τη Ρωσία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν οι ρωσικές παραδόσεις μειωθούν ή διακοπούν, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ίσως χρειαστεί να περιορίσουν τη ζήτηση, ανέφερε τον Απρίλιο, στην έκθεσή του για τις προβλέψεις του για το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG).

Ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 55% στην Ουγγαρία, δηλώνει ο ΥΠΕΞ της χώρας

--------------------

Το προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλούσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 55% στην Ουγγαρία, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El País, προκειμένου να εξηγήσει την αντίθεση της Βουδαπέστης σε αυτό το μέτρο του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Για να αντικατασταθεί ο αγωγός που προέρχεται από τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η χωρητικότητα του αγωγού που προέρχεται από την Αδριατική Θάλασσα, κάτι που θα απαιτούσε 200 εκατομμύρια ευρώ και χωρίς να γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα» που θα διαρκέσει, τόνισε ο Σιγιάρτο. «Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ουγγαρία θα ήταν 55%,» συνέχισε.

Υπενθύμισε ότι η Ουγγαρία είναι μια περίκλειστη χώρα και εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

«Το διυλιστήριό μας είναι σχεδιασμένο για ρωσικό πετρέλαιο. Για τη διύλιση άλλου, θα πρέπει να επενδύσουμε μεταξύ 500 και 550 εκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο υπουργός.

Και, σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο για την Ουγγαρία δεν θα σταματήσει εκεί, γιατί θα ήταν επίσης απαραίτητο «να χρηματοδοτηθεί η διαδικασία εκσυγχρονισμού ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος για να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών κατά 55%, η οποία είναι αφόρητη για τον πληθυσμό».

«Προς το παρόν δεν έχουμε παρουσιάσει τέτοιου είδους σχέδιο», είπε. Η «λογική» λύση, είπε, θα ήταν να ισχύει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στις θαλάσσιες εισαγωγές, αλλά οι εισαγωγές από αγωγούς να παραμένουν ανεπηρέαστες.

Η Ουγγαρία ζητά από τους εταίρους της στην ΕΕ εγγυήσεις για τον ενεργειακό της εφοδιασμό ως προϋπόθεση να συμφωνήσει σε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της παύσης αγοράς πετρελαίου από τη Ρωσία.

Στη συνέντευξή του στην El País, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι περίπου 700.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έφτασαν στην Ουγγαρία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, περίπου 100.000 εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτή τη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μαΐου 2022 - 21:51

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
ΠτΔ: Ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η κλιματική κρίση
06:44
Διαμαρτυρήθηκαν χθες οι Τουρκοκύπριοι για την οικονομική κρίση και τη διαφθορά στα κατεχόμενα
06:41
Ξανά σε λειτουργία η "Αμάλθεια" - αναχώρησε χθες βράδυ το "Jennifer"
05:50
Επιβεβαίωση Λευκού Οίκου για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
05:47
Οι Χούθι ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου
05:46
Με ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο ο Πετρούνιας
05:44
Πρόοδο στα ζητήματα Θετικής Ατζέντας δηλώνουν ότι έκαναν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας
05:35
Πρόταση Αιγύπτου προς Ισραήλ για μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
05:29
Παρέμβαση Αμερικής ζητά δικομματική ομάδα για να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή ΜΚΟ προς τη Γάζα
05:27
26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.