Ο κορωνοϊός δεν εξαφανίστηκε και πρέπει να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα, τόνισε σε επιτροπή του ΕΚ η Επίτροπος Κυριακίδου

Αν και η πανδημία του COVID-19 έχει περάσει σε μια νέα, λιγότερα οξεία φάση, «ο ιός είναι ακόμα μαζί μας - κυκλοφορεί, μολύνει και μεταλλάσσεται συνεχώς», τόνισε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας ενώπιον της ειδικής επιτροπής για τα διδάγματα της πανδημίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα δεν βρισκόμαστε στο σημείο όπου ήμασταν πριν δύο χρόνια», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλία της η Επίτροπος, τονίζοντας ότι το δίδαγμα είναι πως οι κρίσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν από τους Ευρωπαίους από κοινού.

«Η πραγματική δοκιμασία, ωστόσο, θα είναι η επόμενη κρίση. Ζούμε στην εποχή των πανδημιών. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη κρίση. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου.

Η κ. Κυριακίδου μιλούσε στην πρώτη συνάντηση της νέας ειδικής 38μελης επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «πανδημία COVID-19: άντληση διδαγμάτων και συστάσεις για το μέλλον» η οποία συστάθηκε μετά από σχετική απόφαση της Ολομέλειας τον Μάρτιο.

Όπως υπογράμμισε η Επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πλέον να προετοιμαστεί για τους επόμενους μήνες ώστε να αποτρέψει νέες αναζωπυρώσεις του ιού και να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους.

«Οι εμβολιασμοί και η φυσική ανοσία μας έδωσαν ένα παράθυρο ευκαιρίας. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το φθινόπωρο και τον χειμώνα και να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες», πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.

Η Επίτροπος υπενθύμισε πως αν και το πιο αποτελεσματικό εργαλείο κατά της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι παραμένουν μη εμβολιασμένοι ή δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα.

Όπως είπε, θα πρέπει οι εμβολιαστικές εκστρατείες να συνεχιστούν, αλλά και να γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα αίτια της διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό με ειδικά προσαρμοσμένες προσεγγίσεις σε επίπεδο κοινότητας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Κοινοβουλίου, η ειδική επιτροπή έχει θητεία δώδεκα μηνών ώστε να συντάξει την έκθεση με τις συστάσεις, εκτός και αν η Ολομέλεια αποφασίσει την παράταση της.

Η ειδική επιτροπή θα εξετάσει την ευρωπαϊκή αντίδραση στην πανδημία στους τομείς της υγείας, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς και των παγκόσμιων σχέσεων της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοινοβουλίου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μαΐου 2022 - 20:28

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.