Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Κροάτη Πρωθυπουργό - Τί δήλωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν μπορεί οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στα κράτη-μέλη από ό,τι στην ίδια τη Ρωσία, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά τις συνομιλίες τους, στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Κροάτη πρωθυπουργό για τους τρόπους με τους οποίους η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι ο "eastmed" είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Κυπριακό, καθώς και ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών των δύο ηγετών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τη σταθερή θέση αρχών της Κροατίας υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα φεισθεί κόπων, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

Ο Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε πως είναι μεγάλη του τιμή που είναι ο πρώτος Κροάτης πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση για τα σημαντικά διεθνή θέματα.

Πρόσθεσε πως οι δύο χώρες θα αυξήσουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις, επισημαίνοντας πως υπάρχει χώρος για επενδύσεις σε διάφορους τομείς.

Ο κύριος Πλένκοβιτς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, δεδομένης της κορύφωσης του ενεργειακού προβλήματος λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι τυγχάνουν επεξεργασίας τρόποι συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και για επενδύσεις που είναι πολύ σημαντικές, όπως τόνισε, όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μαΐου 2022 - 14:09

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (βίντεο)
18:32
Ουκρανία: Αποθήκη με ποσότητες νιτρικής αμμωνίας χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα
18:25
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
17:50
Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για τη δολοφονία της συζύγου του
17:40
Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα επισήμως την απόφασή της να υποβάλει αίτημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
16:58
Πούτιν: Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην Φινλανδία και Σουηδία θα απαιτήσουν αντίδραση από την Μόσχα
16:39
Ο αμερικανικός κολοσσός ταχυφαγείων McDonald's αποχωρεί από τη Ρωσία
15:43
Η Τουρκία ζητά από την Φινλανδία και τη Σουηδία την παράδοση 33 υπόπτων για τρομοκρατία
15:26
Σύσκεψη για τη μελέτη μέτρων άμβλυνσης και αντιμετώπισης των συνεπειών της νέας διεθνούς κρίσης συγκάλεσε ο ΠτΔ
15:12
Ξεκίνησε σήμερα η πολυεθνική άσκηση "Αργοναύτης 2022" (Βίντεο)
14:55
Κώστας Καδής: Δεδομένες θεωρούνται οι αυξήσεις σε τιμές προϊόντων με βασική πρώτη ύλη τα σιτηρά (Βίντεο)
14:25
Ιράκ: Νέα ισχυρή αμμοθύελλα επηρέασε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα
14:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand