Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Κροατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε απόψε επίσημο δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Πρωθυπουργού της Κροατίας στην Κύπρο.

Στον χαιρετισμό του στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Κροάτη Πρωθυπουργού είναι ιστορική αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Πρωθυπουργός της χώρας στην Κύπρο και αντανακλά τη κοινή δέσμευση για οικοδόμηση στενότερων διμερών σχέσεων. Σημείωσε, ακόμα, ότι τον επόμενο χρόνο θα γιορταστεί η 30η επέτειος από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία λαμβάνει χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος και αναπόφευκτα οι Κύπριοι αναβιούν την τραγωδία από τα εγκλήματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Όπως και στην Ουκρανία, είπε, έτσι και στην Κύπρο η λεγόμενη ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου και τον θάνατο, αλλά και τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων.

Τέλος, ο Πρόεδρος εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών της Κροατίας στο Κυπριακό και για τη στήριξη του Πρωθυπουργού και της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης σύμφωνης με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Κροατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Κροατία έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις και προβλήματα για την ανεξαρτησία τους και για να ακουστεί η φωνή τους στη διεθνή κοινότητα και αυτή η ομοιότητα τους βοηθά να κατανοήσουν πιο εύκολα η μία την άλλη χώρα, σημειώνοντας ότι η θέση αρχής της Κροατίας είναι ο σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Κροατία επιλύθηκε μέσα από διαπραγματεύσεις, την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, μεγάλη πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ικανότητα, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για επίλυση παρόμοιων καταστάσεων.

Τέλος, ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις της Κύπρου σε διεθνή βήματα, εντός των ΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, θέσεις που είναι σύμφωνες με τις αρχές και αξίες που συμμερίζονται και οι δύο χώρες.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μαΐου 2022 - 21:49

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
21:20
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ
20:29
Μακρόν: Όρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν πρώτη πρωθυπουργό της δεύτερης θητείας του
20:04
Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στη Β. Ιρλανδία παρά την επίσκεψη Τζόνσον
20:00
Μεγάλο αριθμό σκυλιών σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης εντόπισε η Αστυνομία στη Λεμεσό
19:38
Ρωσικό ΥΠΑΜ: Εκεχειρία στο Αζοφστάλ για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες
19:16
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Αναρίτας
18:51
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (βίντεο)
18:32
Ουκρανία: Αποθήκη με ποσότητες νιτρικής αμμωνίας χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα
18:25
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
17:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand