Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Κροατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε απόψε επίσημο δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Πρωθυπουργού της Κροατίας στην Κύπρο.

Στον χαιρετισμό του στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Κροάτη Πρωθυπουργού είναι ιστορική αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Πρωθυπουργός της χώρας στην Κύπρο και αντανακλά τη κοινή δέσμευση για οικοδόμηση στενότερων διμερών σχέσεων. Σημείωσε, ακόμα, ότι τον επόμενο χρόνο θα γιορταστεί η 30η επέτειος από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία λαμβάνει χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος και αναπόφευκτα οι Κύπριοι αναβιούν την τραγωδία από τα εγκλήματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Όπως και στην Ουκρανία, είπε, έτσι και στην Κύπρο η λεγόμενη ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου και τον θάνατο, αλλά και τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων.

Τέλος, ο Πρόεδρος εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών της Κροατίας στο Κυπριακό και για τη στήριξη του Πρωθυπουργού και της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης σύμφωνης με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Κροατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Κροατία έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις και προβλήματα για την ανεξαρτησία τους και για να ακουστεί η φωνή τους στη διεθνή κοινότητα και αυτή η ομοιότητα τους βοηθά να κατανοήσουν πιο εύκολα η μία την άλλη χώρα, σημειώνοντας ότι η θέση αρχής της Κροατίας είναι ο σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Κροατία επιλύθηκε μέσα από διαπραγματεύσεις, την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, μεγάλη πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ικανότητα, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για επίλυση παρόμοιων καταστάσεων.

Τέλος, ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις της Κύπρου σε διεθνή βήματα, εντός των ΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, θέσεις που είναι σύμφωνες με τις αρχές και αξίες που συμμερίζονται και οι δύο χώρες.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μαΐου 2022 - 21:49

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Ιουνίου
Παρουσίασε τον Μπενζεμά η Αλ-Ιτιχάντ: «Είμαι ενθουσιασμένος και… ανυπομονώ» (vid)
11:57
Κι άλλη αναβολή στην ποινική υπόθεση για τις πολιτογραφήσεις
11:57
Χωρίς αποτέλεσμα οι προσπάθειες Στιούαρτ για συνάντηση Χριστοδουλίδη -Τατάρ
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο Καιρού 7/6/2
11:15
Σα Πίντο το νέο αφεντικό στο ΑΠΟΕΛ, θα τον πλαισιώνει ο Νούνο Μοραϊς
10:34
Πρόγραμμα, Συνεντεύξεις και διαπιστεύσεις ΜΜΕ για τους αγώνες της Εθνικής με Γεωργία και Νορβηγία
10:27
Ουκρανία : Συνεχίζεται η μαζική απομάκρυνση κατοίκων μετά την καταστροφή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καχόβκα
10:00
Πού τοποθετήθηκαν οι έξι σταθερές κάμερες φωτοεπισήμανσης στη Λευκωσία, που λειτουργούν από χθες
09:49
Τηλεφωνική επικοινωνία υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας -Τουρκίας για το θέμα των μεταναστών
09:46
Σημάδια ύφεσης στο μεταναστευτικό διαπιστώνει ο υπουργός Εσωτερικών
09:43
Αϊτή : 4 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και παγιδευμένοι κάτω από ερείπια μετά από σεισμό 4,9 Ρίχτερ
09:28
Ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή η ανατίναξη του φράγματος δηλώνει ο Γκουτέρες
09:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand