Επαναλειτούργησε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λάρνακας

Τις πύλες του προς το κοινό άνοιξε ξανά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λάρνακας, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης. Στις δύο πλήρως ανανεωμένες πτέρυγες του Μουσείου, τα εκθέματα έχουν κεντρικό ρόλο και δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη του Μουσείου να απολαύσει τη διαδρομή στην ιστορία της Επαρχίας Λάρνακας. 

Στόχος των εργασιών ανακαίνισης του Μουσείου ήταν να ικανοποιηθεί η ανάγκη για έναν πιο σύγχρονο τρόπο έκθεσης. Αφενός, επιτυγχάνεται η ανανέωση της συλλογής των εκθεμάτων με νέα ευρήματα που ήλθαν στο φως από ανασκαφές τις τελευταίες δεκαετίες και μαρτυρούν τον δυναμισμό των οικισμών που ιδρύθηκαν και άκμασαν στην Επαρχία από την 9η χιλιετία π.Χ. και διαχρονικά στις περιόδους που ακολούθησαν μέχρι και την ανάδειξη της μητρόπολης του Κιτίου. Αφετέρου, ήταν επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και μουσειογραφικά η έκθεση, δηλαδή να γίνει ένας νέος σχεδιασμός, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αφήγηση της ιστορίας των ανθρώπινων κοινωνιών της Επαρχίας στην αρχαιότητα, με απλό και άμεσο τρόπο, ώστε να είναι κατανοητός στον επισκέπτη.

Τα εκθέματα έχουν πλέον εμπλουτιστεί με κείμενα, τα οποία έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά είναι διαμορφωμένα σε απλό λόγο, με φωτογραφίες, πλούσια εικονογράφηση, χάρτες και ψηφιακό εποπτικό υλικό.Πέραν της χρονολογικής αφήγησης, τα αντικείμενα παρουσιάζονται και σε θεματικές ενότητες όπως η καθημερινή ζωή, η προσωπική κόσμηση, η διοίκηση και οι διάφορες τέχνες και χειροτεχνίες που αναπτύχθηκαν δια μέσου των αιώνων.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή που σηματοδότησε την επαναλειτουργία του Μουσείου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των εργασιών που έγιναν στον χώρο του Μουσείου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, παραδίδοντας ακόμα ένα έργο πολιτισμού, «η Κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα την πρόθεσή της να ενισχύσει τον τομέα, να προβάλει και να αναδείξει τον πλούτο της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω για την πολιτική θέληση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας να επενδύσουμε στον τομέα του Πολιτισμού, με έργα και πολιτικές που αναδεικνύουν την υπερηφάνειά μας για τον πολιτιστικό μας πλούτο και την Ιστορία μας».

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, «η Κυβέρνηση στοχεύει στην προώθηση των Μουσείων μας ως χώροι πολιτισμού και ποιοτικής ψυχαγωγίας. Είναι πεποίθησή μας πως ο κάθε πολίτης, είτε ζει στην Κύπρο είτε την επισκέπτεται, πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας». 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Υπουργός, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών, εφαρμόζεται η πολιτική «Μουσεία για Όλους» που προβλέπει τη δωρεάν είσοδο στα 12 Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, περιλαμβανομένου και του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας, καθώς και τη διεύρυνση του ωραρίου και την επέκταση της λειτουργίας τους τα Σαββατοκύριακα. Την ίδια ώρα, διασφαλίζεται πως στα Μουσεία υπάρχουν οι υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση στα Μουσεία Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ). «Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να δουν την Κύπρο μέσα από μια διαφορετική σκοπιά και να κατανοήσουν καλύτερα την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας», σημείωσε. 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία βουλευτών της Επαρχίας Λάρνακας, του Δημάρχου Λάρνακας, των Προέδρων του ΕΤΑΠ και ΕΒΕ Λάρνακας και άλλων φορέων της Επαρχίας.

Ι.Ν

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουαρίου 2022 - 09:21

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Σεπτεμβρίου
Αντίδραση ΗΠΑ: Επιβολή νέων κυρώσεων σε εκατοντάδες πρόσωπα και οργανισμούς σε σχέση με τη Ρωσία
18:12
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ουδέποτε θα αναγνωρίσει τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία
17:55
Πρώτη και άμεση αντίδραση από την Ουκρανία η επίσημη υποβολή αιτήματος για ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ
17:43
Την προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών καταδικάζει η Ελλάδα
17:40
Πηλείδου: Η Κύπρος έχει διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αυξημένες τιμές λόγω των μέτρων πού έχουν παρθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο
17:10
Υπ. Υγείας: Επέκταση ηλικιακού ορίου ανίχνευσης καρκίνου του μαστού
16:56
Ο Πούτιν υπέγραψε τα έγγραφα για την προσάρτηση στη Ρωσία των ουκρανικών περιοχών
16:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού 30/09/22
16:17
Nord Stream: Η κυβέρνηση Ντράγκι λαμβάνει μέτρα προστασίας των αγωγών
15:43
Η Σουηδία επέτρεψε εκ νέου εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού προς την Τουρκία
15:15
Ο Πούτιν ενημέρωσε την Κρατική Δούμα για το σχέδιο προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας
14:57
ΚΕ: Η Κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας και λαμβάνει τα δέοντα μέτρα
14:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand