Σε αναβάθμιση στο «Β-», της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε ο Fitch

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου (IDR) κατά δύο βαθμίδες, στο «Β+», από «Β-», προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, θέτοντας παράλληλα σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές της τράπεζας.

Ταυτόχρονα, ο οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση Βιωσιμότητας της τράπεζας στο «b+», από «b-».

Σχολιάζοντας την αναβάθμιση, η Τράπεζα Κύπρου τη χαρακτηρίζει «σημαντική εξέλιξη» καθώς η τράπεζα αναβαθμίστηκε κατά 2 βαθμίδες.

«Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει μεταξύ άλλων τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, λόγω της ολοκλήρωσης του Helix 3, αλλά και της οργανικής μείωσης των ΜΕΔ», προσθέτει.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι «η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες προοπτικές για επαναλαμβανόμενα κέρδη για την τράπεζα λόγω υψηλότερων επιτοκίων και εξοικονόμησης κόστους από τη μείωση του εργατικού δυναμικού καθώς και από μια σταθερή βάση καταθέσεων».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος Fitch, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου κατά δύο βαθμίδες αντικατοπτρίζει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) 0,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών) και περιουσιακών στοιχείων, που έχει κατασχέσει η τράπεζα, ύψους 0,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προσθέτει ότι η πώληση ΜΕΔ (Helix 3) μαζί με την οργανική μείωση των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων, βελτίωσε την ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας Κύπρου, έχοντας ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το επίπεδο του κεφαλαίου που βαρύνετέ από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (ΜΕΔ και κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία).

Η αναβάθμιση υποστηρίζεται επίσης από την άποψη του Fitch για την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, «ακόμη και υπό το φως των αυξανόμενων οικονομικών αβεβαιοτήτων».

Αναφορικά με τη θετική προοπτική της Τράπεζας Κύπρου, ο Fitch αναφέρει πως αυτή αντανακλά βελτιωμένες προοπτικές επαναλαμβανόμενων κερδών για την τράπεζα από έναν ισολογισμό λιγότερο επικίνδυνο και ισχυρά οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων.

«Αναμένουμε επίσης ότι η κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα καθαρά προβληματικά περιουσιακά στοιχεία θα μειωθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», υπογραμμίζει.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2022 - 12:59

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Δεκεμβρίου
Τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο θα επισκεφθεί την Τουρκία ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας
22:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
21:57
Πρόεδρος: Ευελπιστούμε στην κάθοδό του απεσταλμένου στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν-Γνωρίζουμε τι επιδιώκουμε
20:49
Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
18:47
Υπουργός Οικονομικών: Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας
18:03
Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται το κεντρικό και το νότιο τμήμα της Γάζας-Έκτακτη συνεδρία αύριο της ΓΣ του ΟΗΕ
17:31
Μείωση παρατηρείται στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, είπε ο Χ. Ανδρέου
17:17
Κυρώσεις για χρήση ιρανικών drones στην Ουκρανία, ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ
16:47
Tμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 11/12/23
16:31
Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή για τον ρόλο των τραπεζών
16:15
Ο Ρώσος πρόεδρος παρέστη σήμερα σε τελετή εγκαινίων δύο νέων πυρηνικών υποβρυχίων
16:03
Η Μόσχα ζητά την απελεύθερωση ομήρων σε συνομιλίες με Παλαιστινίους
15:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand