Πρωτοβουλία για ψηφιακό φάκελο ασθενή εντός της ΕΕ προωθεί η Επίτροπος Κυριακίδου

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ψηφιακού φακέλου ασθενών που θα είναι προσβάσιμος σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, προωθεί η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, ώστε όλες οι απαραίτητες εξετάσεις να περιέχονται σε μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο.

Η πρωτοβουλία “[email protected]” που φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της υγείας, αν υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπει σε πρώτο στάδιο τη δυνατότητα πρόσβασης στον ψηφιακό ιατρικό φάκελο ενός ασθενή, εφόσον χρήζει ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Αργότερα θα δοθεί πρόσβαση και σε ερευνητές, διασφαλίζοντας την πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, όπως εξήγησε η Επίτροπος Κυριακίδου, μιλώντας την Τρίτη στις Βρυξέλλες σε ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο.

Με την πρωτοβουλία για την ψηφιακή υγεία, οι Κύπριοι – όπως όλοι οι πολίτες της ΕΕ – οι οποίοι θα κάνουν, για παράδειγμα, διακοπές σε μια άλλη χώρα της Ένωσης, θα μπορούν να έχουν όλα τα δεδομένα υγείας σε μια εφαρμογή στο κινητό τους, σε περίπτωση που χρειαστεί να τύχουν περίθαλψης. «Θα αφορούν όλα τα δεδομένα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των απεικονιστικών εξετάσεων που έχει κάνει κάποιος», είπε η Επίτροπος.

Τα δεδομένα αυτά, εξήγησε η κ. Κυριακίδου, θα περιλαμβάνονται σε έναν ψηφιακό φάκελο και δεν θα χρειάζεται ο ασθενής να επαναλαμβάνει στο εξωτερικό εξετάσεις που έχει ήδη κάνει, αν έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα.

Σε δεύτερο στάδιο, τα δεδομένα αυτά θα μπορούν να είναι προσβάσιμα από επιστήμονες, ερευνητές, όπως και από τη βιομηχανία, με την Επίτροπο Κυριακίδου να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κυριακίδου είπε ότι με τη ψηφιοποίηση αναβαθμίζονται και τα συστήματα υγείας των κρατών μελών, ενώ τα δικαιώματα διασυνοριακής περίθαλψης ήδη υπάρχουν. Ακόμη επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας δεν στοχεύει στην κατάργηση των εθνικών συστημάτων υγείας, ένας τομέας που παραμένει στις εθνικές αρμοδιότητες των κρατών μελών.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι ο ψηφιακός φάκελος, σε συνδυασμό με τη Στρατηγική Καταπολέμησης του Καρκίνου και την Φαρμακευτική Στρατηγική «έρχονται να δέσουν μαζί σαν ένα μεγάλο παζλ που σταδιακά, αν όλα αυτά προχωρήσουν…θα αποτελούν αυτό που ονομάσαμε το 2020 ‘Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας’», μια αναφορά που είχε κάνει και η ίδια η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφωνώντας την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης.

Για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, που τίθεται την Παρασκευή προς έγκριση ενώπιον των κρατών μελών, είπε ότι είναι το «πιο φιλόδοξο σχέδιο που έγινε ποτέ» με τον προϋπολογισμό του να αγγίζει τα 4 δις ευρώ. Μέσα από το σχέδιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας προβλέπονται και χρηματοδοτήσεις για τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, και υπάρχουν συγκεκριμένα κονδύλια που μπορεί μια χώρα να αιτηθεί, για να μπορεί να τα εφαρμόσει, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι την 1η Φεβρουαρίου 2023, σε κοινή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Σουηδική Προεδρία της ΕΕ, στη Στοκχόλμη, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το μητρώο ανισοτήτων των κρατών μελών όσον αφορά τις υπηρεσίες καρκίνου.

Όπως εξήγησε η κ. Κυριακίδου, συλλέγονται στοιχεία από όλα τα κράτη μέλη, «όχι για να δείξουμε ποιες χώρες υστερούν σε κάποια θέματα αλλά για να δούμε που πρέπει να δώσουμε σημασία και που χρειάζεται να δοθεί χρηματοδότηση».

Αυτό, συνέχισε, θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε στοχευμένα, ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σε διάφορα θέματα αντιμετώπισης του καρκίνου.

Η στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου είναι ένας από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, καθώς οι πυλώνες έρχονται να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλο για να μπορεί ο πολίτης να δει τη διαφορά, σημείωσε.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στην φαρμακευτική στρατηγική που θα παρουσιαστεί το πρώτο τρίμηνο το 2023 με νομοθετική αλλαγή, σημειώνοντας ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.

Έκανε λόγο για «δύσκολο εγχείρημα» ενώ οι προτάσεις είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, καθώς όπως είπε, πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος των ασθενών για πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και της διατήρησης των φαρμακοβιομηχανιών στην Ευρώπη σε ένα επίπεδο καινοτομίας και διασφάλισης της προόδου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Δεκεμβρίου 2022 - 20:46

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Φεβρουαρίου
Στο Κίεβο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία
10:38
Προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες έχουν εντοπισθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά
10:31
ΗΠΑ: Η ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%
10:14
Κατάσχεση ιρανικών όπλων από «συμμάχους» προοριζόμενα για την Υεμένη, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
10:12
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στους Ταλιμπάν εξαιτίας «της καταπίεσης των γυναικών» στο Αφγανιστάν
09:48
Δεκαπέντε συλλήψεις για υποθέσεις που αφορούν βία στην οικογένεια στην Πάφο τον Ιανουάριο
09:34
Μονπελιέ - Παρί Σεν Ζερμέν 1-3 : Επέστρεψε στις νίκες αλλά έχασε Μπαπέ λίγο πριν την Μπάγερν
09:29
Euroleague : 'Εχασε εύκολα απ' τη Ρεάλ στη Μαδρίτη ο Παναθηναϊκός με 83-68 (VID)
09:23
19η στροφή στο φούτσαλ, σε πρώτο πλάνο το Ομόνοια - ΑΠΟΕΛ
09:22
'Εχασε στη Γερμανία από τη Μπάμπεργκ ο Κεραυνός και μένει εκτός Ευρώπης, νίκες για ΑΠΟΕΛ, Απόλλων στην ΟΠΑΠ Μπάσκετ Λιγκ
09:15
Στη Σουηδία η πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Η διένεξη με την Τουρκία για το NATO στην κορυφή της ατζέντας
09:12
Αυλαία στην 22η αγωνιστική με ντέρμπι Ανόρθωση - Ομόνοια και ΑΕΛ - Ακρίτας, σέντρα στις επτά
09:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand