Aυλαία με άρωμα προεδρικών εκλογών για την συζήτηση του κρατικού προυπολογισμού για το 2023 (Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της  Βουλής η πρώτη  από τις τρείς ημέρες συζήτησης γιά τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023. Κατά τη σημερινή ημέρα μίλησαν οι αρχηγοί των κομμάτων.

ΔΗΣΥ

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, ο πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα αποτελέσει γέφυρα, ώστε η Κύπρος να περάσει μέσα από το ναρκοπέδιο των διεθνών κρίσεων, σε μια νέα περίοδο, με δυνατή οικονομία, ικανή να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες.  

Τόνισε ότι, κατά τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη - Δησύ, η Κύπρος βρέθηκε σε αντικειμενικά καλύτερη θέση απ' ότι προηγουμένως, σε οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο.  

Ο πρόεδρος του Δησύ είπε, ακόμη, ότι η χώρα παρουσιάζει έναν από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατατάσσεται στους δέκα κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς.  

ΑΚΕΛ

Έντονα αρνητικό πρόσημο στη κυβέρνηση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στα δέκα χρόνια με τον ΔΗΣΥ στην εξουσία, η χώρα και η κοινωνία έκαναν βήματα προς τα πίσω αντί βήματα προς τα μπροστά.Οι κοινωνικές ανισότητες δεν αντιμετωπίστηκαν, αλλά συντηρήθηκαν και σε διάφορα επίπεδα ενισχύθηκαν, δήλωσε ο κύριος Στεφάνου.

Για την οικονομία, είπε ότι η κυβέρνηση προτιμά τη διατήρηση ψηλών πλεονασμάτων που προέρχονται από τα επιπρόσθετα έσοδα που έχει εξαιτίας αυξημένων εισπράξεων από τις φορολογίες, αντί να επιστρέψει ένα μέρος από αυτά στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΗΚΟ

Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη έχει σημειώσει επιτυχίες, κυρίως κατά την πρώτη της πενταετία, αλλά και σημαντικές αποτυχίες, κυρίως κατά τη δεύτερη της πενταετία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Είναι γεγονός, πρόθεσε , πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε ένα χάος ,αλλά με την καθοδήγηση της  τρόικας κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και να οδηγήσει στην αναβάθμιση της οικονομίας.   

Το ΔΗΚΟ  όμως θα είναι επικριτικό, δήλωσε ο κύριος Παπαδόπουλος και αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα,  στη  χρεοκοπία των κυπριακών αερογραμμών και του συνεργατισμού,  στα  «χρυσά διαβατήρια», σε  ιδιωτικά τζετ και σε πολεμική κατά του Γενικού Ελεγκτή.

ΕΛΑΜ

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε όσα θα αναμέναμε για να μπορέσει η χώρα να πετύχει άλμα προς τα εμπρός, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου. Τόνισε ότι  πρέπει η οικονομική πολιτική να ξεφύγει από τα όρια της απλής διαχείρισης εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό σχέδιο με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα, με αρχή, μέση και τέλος σε κάθε στάδιο υλοποίησης του προγράμματος.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κύριος Χρίστου είπε ότι το ΕΛΑΜ προτείνει άμεση αποκοπη όλων  των επιδομάτων που αφορούν τους παράνομους μετανάστες.

Κ.Σ.ΕΔΕΚ

Κάποιοι επιδιώκουν το ΓεΣΥ να έχει την τύχη των Κυπριακών Αερογραμμών και του Συνεργατισμού, δεν πρόκειται να τους κάνουμε το χατίρι, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο κύριος Σιζόπουλος  ανέφερε ότι για ακόμα μια χρονιά ο προϋπολογισμός είναι κατά βάση διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός.

Ο Μαρίνος  Σιζόπουλος δήλωσε  ότι η ΕΔΕΚ τόνιζε την αναγκαιότητα οι προϋπολογισμοί να αλλάξουν φιλοσοφία και να αποσκοπούν στην επίτευξη τόσο ποσοτικών όσο και ποιοτικών στόχων.

ΔΗΠΑ

H ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, διεξάγεται φέτος σε μια περίοδο κομβικής σημασίας, όχι μόνο για την Κύπρο και την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, επεσήμανε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μάριος Καρογιάν.

Τώρα είναι η ώρα, πρόσθεσε, να εγκαταλειφθούν οι παλιές αντιθέσεις και να παραχθούν οι νέες συνθέσεις.

Ο κύριος Κάρογιαν τόνισε  επίσης ότι είναι  αναγκαία η προστασία των ευάλωτων ομάδων όπως  και η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Όλη η ανθρωπότητα ασχολείται αυτή την εποχή με την κλιματική κρίση, εκτός από εμάς , αφού η μόνη ενασχόληση της κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα, είναι να υποβάλλει πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ενωση τις οποίες ουδέποτε  εφαρμόζει, είπε στην ομιλία του  ο Πρόεδρος των Οικολόγων.

Κλασσικό παράδειγμα, δήλωσε  ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είναι η ανάληψη της υποχρέωσης να φυτέψουμε ένα εκατομμύριο δέντρα μέχρι το 2030, αλλά ούτε Δήμοι, ούτε Κοινότητες ούτε το κτηματολόγιο επιτρέπουν σε οποιονδήποτε  να φυτέψει.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Δεκεμβρίου 2022 - 21:11

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

09 Φεβρουαρίου
Γενικός 'Εφορος Εκλογών: Γύρω στις 19:30 αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα την Κυριακή (Βίντεο)
13:33
Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στο ΡΙΚ για τα θύματα του σεισμού
13:16
Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η απεργία εργαζομένων της Kition Ocean Port στο λιμάνι Λάρνακας
13:16
Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασε στη βόρεια Συρία
13:08
Κούσουλος : «Πιστεύουμε στην ομάδα, όλοι μαζί να αλλάξουμε την κατάσταση» (vid)
13:06
Σπιλέφσκι : «Με το νέο προπονητή, θα είναι πεινασμένη η ΟΜΟΝΟΙΑ, θα πρέπει να είμαστε κι εμείς πιο «πεινασμένοι» (vid)
13:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου
13:00
Τους δικαιούχους του «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ. Σε εφαρμογή μετά από έγκριση της Κομισιόν
12:43
Ανδρέας Μαυρογιάννης: Έχω καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ τις τελευταίες ημέρες (Βίντεο)
12:38
Ειλικρινή συλλυπητήρια προς τον Ε. Τατάρ εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Έτοιμη η Δημοκρατία για παροχή επιπλέον βοήθειας
12:09
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2o Δελτίο Καιρού (9/02/23)
12:07
Ρωσία: Θα υπάρξουν συνέπειες για τις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream
12:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand