Σημαντική πρόοδο καταγράφει η Κύπρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού διαπιστώνουν Σχοινάς-Γιόχανσον

Η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης, «ειδικά όσον αφορά τις επιστροφές και τις επανεισδοχές», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, παραπέμποντας επίσης στην ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης, αλλά και στις επαφές που γίνονται με κράτη προέλευσης όπως το Πακιστάν.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στις αυξημένες πιέσεις που δέχεται η Κύπρος, καθώς και στην αύξηση των επιστροφών, καθώς και στην ανάγκη η Τουρκία, παράλληλα με τη στήριξη που λαμβάνει για τη διαχείριση των δικών της συνόρων, να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά την Κύπρο, και τα ελληνοτουρκικά και τα βουλγαροτουρκικά σύνορα.

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει ποια είναι η κατάσταση στον διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην Κύπρο με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου για τις προτάσεις για τη συνεργασία στη διαχείριση της μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η κ. Γιόχανσον απάντησε πως «η Ανατολική Μεσόγειος είναι και αυτή μια διαδρομή που προκαλεί μεγάλη ανησυχία».

Όπως είπε, στην περιοχή η ΕΕ συνεισφέρει μέχρι στιγμής με τη μεταφορά μέχρι σήμερα πάνω από 5000 ασυνόδευτων ανηλίκων, κυρίως από την Ελλάδα, αναφέρθηκε στις εν εξελίξει διαδικασίες επαναεγκατάστασης και πρόσθεσε πως υπάρχει ισχυρή παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

«Φυσικά πρέπει να διασφαλίσουμε πως η Τουρκία εκπληρώνει το ρόλο της στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, όπου πρέπει να πω πως ζητάμε περισσότερα» πρόσθεσε.

«Ειδικότερα όσον αφορά την Κύπρο, πρέπει να πω πως η Κύπρος σημειώνει σημαντική πρόοδο. Για να δώσω ένα παράδειγμα, έχουν αρκετά καλές επιδόσεις όσον αφορά τις επιστροφές και τις επανεισδοχές χάρη στην πολύ στενή συνεργασία με την Κομισιόν. Αυτό είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό στην αντιμετώπιση των νέων αφίξεων», συνέχισε.

Ανέφερε επίσης ότι επισκέφθηκε πρόσφατα το Πακιστάν, πως ένας από τους λόγους της επίσκεψης ήταν πως υπάρχουν αρκετές διελεύσεις Πακιστανών πολιτών μέσω της Πράσινης Γραμμής, και πως ήγειρε το θέμα σε ανώτατο επίπεδο.

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η Κομισιόν παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και πως αυτό που παρατηρεί είναι μια συνεχή αυξομείωση των ροών.

«Όσον αφορά την Κύπρο έχουμε πολύ καλή αντίληψη των δυσανάλογων πιέσεων που η Κύπρος, ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη μας, πρέπει να αντιμετωπίσει λόγω των ιδιαιτεροτήτων της πραγματικότητας της Πράσινης Γραμμής», ανέφερε.

Οι πιέσεις αυτές οφείλονται επίσης στις «ύποπτες λεγόμενες διευθετήσεις θεωρήσεων προς λεγόμενα πανεπιστήμια» στο βόρειο τμήμα του νησιού, πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς αναφέροντας ότι «αναμένουμε τους εταίρους μας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

«Η Κύπρος κάνει πολύ καλή δουλειά στις επιστροφές. Νομίζω τώρα αναδεικνύεται σε πρωταθλητή των επιστροφών, και αυτό είναι κάτι καλό και πρέπει να συνεχιστεί» σημείωσε, προσθέτοντας πως η ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπογράμμισε ωστόσο πως και η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει «το δικό της μερίδιο ευθύνης, όχι μόνο σε σχέση με τη συμφωνία, αλλά επίσης με το να διασφαλίσει πως η στήριξή μας στη διαχείριση των ανατολικών της συνόρων συνοδεύεται από απτές και ουσιαστικές χειρονομίες και μέτρα όσον αφορά την κατάσταση στην Κύπρο, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και στα ελληνοτουρκικά και τα βουλγαροτουρκικά σύνορα».

Όπως τόνισε, τόσο ο ίδιος, όσο και η Επίτροπος Γιόχανσον αλλά και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι έθεσαν αυτά τα θέματα στην τουρκική κυβέρνηση και ελπίζουν πως θα συμμορφωθεί».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου 2022 - 21:10

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Δεκεμβρίου
Πρόδρομος: "Παντοτινά πρωτοπόρο το ΑΠΟΕΛ- Το Μαϊο να γιορτάσουμε το πρωτάθλημα" (vid)
13:55
Αποθεώνει το "12ο" η Ομόνοια (ανάρτηση)
13:45
Πάτρα: Αποκαλυπτήρια Προτομής Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού
13:35
Ομόνοια: Ξεκίνησε η προπώληση ενόψει Καρμιώτισσας
13:32
Ο Μπρόνι Τζέιμς επέστρεψε στα παρκέ, μετά την καρδιακή ανακοπή
13:27
Super League: Αυτοί είναι όλοι οι αγώνες που θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου
13:14
Μέτρα κατά της βίας: Κεκλεισμένων για δύο μήνες όλοι οι αγώνες της Super League και το Ολυμπιακός - Τόπολα (vid)
13:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
13:04
Ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρώτη επίσκεψη Ιρακινού Προέδρου στην Κύπρο (Βίντεο)
12:51
Ελλάδα: Ποινική δίωξη σε νεαρό 18 ετών για επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα σε βάρος Αστυνομικού
12:26
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν σύμβαση κατάργησης της διπλής φορολογίας στο εισόδημα
12:22
Συνάντηση σήμερα Υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand