Μ. Πελεκάνος: Ουκρανικό και μεταναστευτικό ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων (Βίντεο)

Στα Τίρανα της Αλβανίας, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άντρη Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πρόκειται για την πρώτη Συνοδό Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που διεξάγεται σε χώρα της περιοχή".

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, "στόχος της Συνόδου είναι να επιβεβαιωθεί εκ νέου η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με σαφή ευρωπαϊκή προοπτική".

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η Σύνοδος χωρίζεται σε δύο συνεδριάσεις. Η πρώτη που αρχίζει αύριο στις 11:00 το πρωί (ώρα Αλβανίας) και ολοκληρώνεται στις 11:45πμ, θα είναι με τη συμμετοχή ενδιαφερομένων οικονομικών φορέων, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Παγκόσμια Τράπεζα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας. Η συζήτηση θα είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, και την οικοδόμηση μιας ισχυρής οικονομικής βάσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της εφαρμογής του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου.

Στη δεύτερη και τελευταία συνεδρίαση που ξεκινά στις 12:15μμ (ώρα Αλβανίας) οι συμμετέχοντες ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της της πολιτικής τους δέσμευσης και τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έναντι ξένων παρεμβάσεων, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως είναι το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και η επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων.

Απόψε, ο φιλοξενών Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, θα παραθέσει δείπνο, προς τιμήν των ηγετών, που αύριο θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής και των συζύγων τους.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πελεκάνος, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει διμερή συνάντηση με την επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Zeljka Cvijanovic.

Στην Αλβανία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν, επίσης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Πέτρος Δημητρίου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Παντελής Παντελίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δ.Κ.

Πηγή: ΡΙΚ/ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου 2022 - 18:43

Τελευταιες Ειδησεις

11 Δεκεμβρίου
Τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο θα επισκεφθεί την Τουρκία ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας
22:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
21:57
Πρόεδρος: Ευελπιστούμε στην κάθοδό του απεσταλμένου στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν-Γνωρίζουμε τι επιδιώκουμε
20:49
Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
18:47
Υπουργός Οικονομικών: Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας
18:03
Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται το κεντρικό και το νότιο τμήμα της Γάζας-Έκτακτη συνεδρία αύριο της ΓΣ του ΟΗΕ
17:31
Μείωση παρατηρείται στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, είπε ο Χ. Ανδρέου
17:17
Κυρώσεις για χρήση ιρανικών drones στην Ουκρανία, ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ
16:47
Tμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 11/12/23
16:31
Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή για τον ρόλο των τραπεζών
16:15
Ο Ρώσος πρόεδρος παρέστη σήμερα σε τελετή εγκαινίων δύο νέων πυρηνικών υποβρυχίων
16:03
Η Μόσχα ζητά την απελεύθερωση ομήρων σε συνομιλίες με Παλαιστινίους
15:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand