Ραγδαία αύξηση στις εξαγωγές κυπριακών κρασιών το 2021

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και συναρμόδιοι φορείς, μέσω της εφαρμογής του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης που καταρτίστηκε για τον κυπριακό οίνο, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, τόνισε η αρμόδια Υπουργός Νατάσα Πηλείδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι εξαγωγές κυπριακών κρασιών το 2021 σημείωσαν ραγδαία αύξηση που ξεπέρασε το 60%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ταυτόχρονα, σε σχέση με επενδύσεις στον οινοποιητικό τομέα, η κ. Πηλείδου είπε ότι έχουν εγκριθεί χορηγίες συνολικού ύψους €15,3 εκατομμυρίων περίπου, προς όφελος 45 οινοποιητικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων 13 νέα οινοποιεία, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δοθεί €13,5 εκ. σε 43 οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Σε δήλωση της για τη Διεθνή Ημέρα Μαραθεύτικου, η οποία γιορτάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, η κ. Πηλείδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος αυτός θεσμός «τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και θα συμβάλει στην προβολή της μοναδικής αυτής γηγενούς ποικιλίας οίνου» και πρόσθεσε πως το Υπουργείο, από την έναρξη της πρωτοβουλίας της Ομάδας Οινοφίλων Οινο-Αρτ και της Oenognosia, υπήρξε αρωγός – και θα συνεχίζει να το πράττει – στην προσπάθεια για ανάδειξη της ποιότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Μαραθεύτικου.

«Το Μαραθεύτικο, όπως και οι άλλες γηγενείς μας ποικιλίες, ξεχωρίζει για τη μοναδικότητα της γεύσης και των αρωμάτων του, παρουσιάζοντας εξαιρετικές προοπτικές και πλεονεκτήματα, τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προκειμένου να αυξηθεί η εξαγωγιμότητα και η αναγνωρισιμότητα του οίνου αυτού στις αγορές του εξωτερικού», σημείωσε.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, το Υπουργείο προχώρησε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία μιας σύγχρονης και δυναμικής εκστρατείας προώθησης του κυπριακού οίνου, σε Κύπρο και εξωτερικό, η οποία περιλαμβάνει σειρά στοχευμένων δράσεων και είναι σήμερα έτοιμη προς υλοποίηση.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «έχουμε εντατικοποιήσει την εφαρμογή μέτρων για ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών οινοποιείων και οινοβιομηχανιών, όπως τα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου για συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού, τη διοργάνωση εκδηλώσεων οινογνωσίας και γευσιγνωσίας εντός και εκτός Κύπρου και την καταχώρηση άρθρων και διαφημίσεων σε εξειδικευμένα έντυπα και ιστοσελίδες».

Πρόσθεσε ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 30 στοχευμένες δράσεις για τον κυπριακό οίνο στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στο Υπουργείο λειτουργεί η Υπηρεσία Export Help Desk, η οποία είναι αρμόδια για τη διευκόλυνση επαφών μεταξύ των οινοποιείων μας με εισαγωγείς σε 44 χώρες, τις οποίες καλύπτουν τα 16 Εμπορικά μας Κέντρα.

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, το Υπουργείο μας εφαρμόζει, από το 2014, το Μέτρο που αφορά στις επενδύσεις στον οινοποιητικό τομέα.

«Το εν λόγω Μέτρο στοχεύει στην παροχή στήριξης για βελτίωση της συνολικής απόδοσης των οινοποιητικών επιχειρήσεων, στην προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αγοράς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Μέτρο προκηρύχθηκε έξι φορές και έχουν εγκριθεί χορηγίες συνολικού ύψους €15,3 εκ. περίπου και μέχρι σήμερα έχουν δοθεί €13,5 εκ. σε 43 οινοποιητικές επιχειρήσεις.

ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2022 - 17:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Φεβρουαρίου
Ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό η συνάντηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με τον ΠτΔ (Βίντεο)
12:07
Πως εξελίχθηκε η όλη διαδικασία της καταμέτρησης (Δείτε αναλυτικά τις κάρτες )
11:20
Μεταξύ 6-24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κοινή άσκηση Κύπρου - ΗΠΑ, "Silver Falcon 23”
11:19
Αναβλήθηκε η προπόνηση του Παναθηναϊκού λόγω χιονιού
11:19
Οργισμένη ανακοίνωση από ΠΑΕ ΑΕΚ : «Είστε γελοίοι. Αδιαπραγμάτευτη η ηθική μας, όχι ιδανικά θύματα»
11:14
Φαβορί ο Σωφρόνης Αυγουστή στην Ομόνοια, "παίζει" και του Καϊάφα
11:04
Επίσημο : Τέλος ο Φερέρα από την Ομόνοια
11:00
Στέλνει βοήθεα στην Τουρκία η Ελλάδα
10:54
Λευκωσία: Υπόθεση φόνου με θύμα νεαρό από τη Συρία διερευνά η Αστυνομία
10:32
Σεισμός σύνορα Τουρκίας-Συρίας: Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και άλλες χώρες έτοιμες να βοηθήσουν
09:30
Παναθηναϊκός : Συμφωνία με Αϊτόρ για το νέο συμβόλαιο
09:25
Κ. Λετυμπιώτης: Ο ΔΗΣΥ πρέπει να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη
09:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand