Γαλλία: Οι πολίτες καλούνται να παραδώσουν στην αστυνομία τα όπλα που έχουν στην κατοχή τους χωρίς άδεια

Photo by VALENTINE CHAPUIS/AFP

Γάλλοι κάτοχοι όπλων παραδίδουν αυτή την εβδομάδα τα όπλα τους σε ειδικά σημεία παραλαβής της αστυνομίας ανά τη χώρα στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για να συλλεχθούν πυροβόλα όπλα για τα οποία δεν υπάρχει νόμιμη άδεια και συχνά είναι οικογενειακά κειμήλια, τα οποία βρίσκονται κρυμμένα σε σοφίτες ή ξεχασμένα μέσα σε ντουλάπια.


Η οπλοκατοχή στη Γαλλία είναι πολύ πιο περιορισμένη απ' ό,τι στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, και τα εγκλήματα με πυροβόλα όπλα είναι σχετικά σπάνια, αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τον αριθμό των παράνομων όπλων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών αριθμούν περί τα έξι εκατομμύρια.


"Ήταν του πατέρα μου και δεν ήξερα τι να τα κάνω. Δεν μου αρέσουν τα όπλα και αφού υπάρχει τρόπος να απαλλαγώ από αυτά, έρχεται η στιγμή που πρέπει να ξεφορτώνεται κάποιος τέτοια ενθύμια", λέει ο Λιονέλ από αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, όπου παρέδωσε τα όπλα του.


Τουφέκια, περίστροφα, πυρομαχικά, ακόμη και μαχαίρια και χειροβομβίδες, έχουν ήδη παραδοθεί σε 300 σημεία σημεία παραλαβής ανά τη Γαλλία από την έναρξη της εκστρατείας του υπουργείου Εσωτερικών στις 25 Νοεμβρίου.


Εκείνοι που παραδίδουν τα όπλα δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις. Μπορούν είτε να τα καταχωρίσουν είτε να τα αφήσουν στην αστυνομία.


Μέχρι χθες, 65.000 όπλα είχαν παραδοθεί μαζί με 1,6 εκατομμύριο σφαίρες και άλλα βλήματα.


Η εκστρατεία λήγει αύριο, Παρασκευή, και έπειτα τα όπλα που θα έχουν συλλεχθεί είτε θα δοθούν σε μουσεία είτε θα καταστραφούν.


IN

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2022 - 14:30

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Το μεταναστευτικό θα θέσει αύριο ο ΠτΔ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
10:29
"Η Καταστροφή του αιώνα" χαρακτηρίζεται ο σεισμός στην Τουρκία
10:04
Γιάννης Παναγιώτου: Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη - ΔΗΣΥ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά
09:41
Ευθύμιος Λέκκας: Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία επηρεάζει το κυπριακό τόξο
09:22
Χαράλαμπος Προύντζος: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα σχηματίσει κυβέρνηση που δεν θα αποτελείται απο στελέχη κομμάτων, αλλά από προσωπικότητες
09:06
ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενδεχόμενη εκλογή Μαυρογιάννη δεν θα είναι επάνοδος του ΑΚΕΛ στην εξουσία
08:47
Ευθύμιος Διπλαρος: Ο ΔΗΣΥ θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών με γνώμονα το συμφέρον του τόπου
08:47
Κατολισθήσεις και παγετός σε δρόμους στην Πάφο
08:28
Μετρά νεκρούς από κατολισθήσεις βράχων το Περού
07:46
Τμήμα μετεωρολογίας - 1ο δελτίο καιρού
07:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
07:00
Τσάμπιονς Λιγκ Υδατοσφαίρισης από το ΡΙΚ -2
06:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand