Στις 24 Νοεμβρίου νέα ακρόαση για έκδοση διατάγματος για εκτός ΓεΣΥ γιατρούς σε συμβεβλημένα νοσηλευτήρια

Το δικαστήριο όρισε την Πέμπτη νέα ακρόαση για τις 24 Νοεμβρίου αναφορικά με την έκδοση ή μη διατάγματος για αναστολή της πρόνοιας που απαγορεύει στα συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ νοσηλευτήρια να παρέχουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε δικαιούχους του ΓεΣΥ από μη εγγεγραμμένους στο ΓεΣΥ ιατρούς.

Όπως εξάλλου ανακοίνωσε ο ΟΑΥ, η εγκύκλιος του Οργανισμού για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, στην οποία τίθεται η σχετική απαγόρευση στα συμβεβλημένα νοσηλευτήρια ισχύει και «επομένως η περίοδος προσαρμογής και το εύλογο χρονικό διάστημα που δόθηκε για πλήρη συμμόρφωση έχει λήξει».

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, στα πλαίσια της αγωγής που έχει καταχωρηθεί εναντίον του οργανισμού και άλλων, καταχωρήθηκε από τον ενάγοντα, ιατρό μη εγγεγραμμένο στο ΓεΣΥ, αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος με το οποίο αιτείτο αναστολή της εν λόγω απαγόρευσης μέχρι την εκδίκαση της αγωγής.

«Σήμερα, η αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος ήταν ορισμένη ενώπιον του Δικαστηριού όπου και αποφασίστηκε να δοθεί στους νομικούς συμβούλους του Οργανισμού χρόνος για ετοιμασία της ένστασής τους» προστίθεται.

Συνεπώς, αναφέρει ο ΟΑΥ, το Δικαστήριο δεν έλαβε ακόμη καμία απόφαση σε σχέση με την έκδοση ή μη προσωρινού διατάγματος, ενώ η αίτηση έχει οριστεί για ακρόαση στις 24 Νοεμβρίου 2022.

«Διευκρινίζεται ότι, η Εγκύκλιος του Οργανισμού για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, στην οποία τίθεται η απαγόρευση στα συμβεβλημένα νοσηλευτήρια να παρέχουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε δικαιούχους του ΓεΣΥ από μη εγγεγραμμένους στο ΓεΣΥ ιατρούς ισχύει και επομένως η περίοδος προσαρμογής και το εύλογο χρονικό διάστημα που δόθηκε για πλήρη συμμόρφωση έχει λήξει», προστίθεται.

Καταλήγοντας, ο ΟΑΥ λέει ότι παραμένει «προσηλωμένος στο έργο του και στη διατήρηση της φιλοσοφίας και του κοινωνικού χαρακτήρα του ΓεΣΥ».

Από την πλευρά της, η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε ότι «δεδομένης της σημερινής απόφασης του αρμόδιου Δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα για προσωρινό διάταγμα, αναμένουμε ότι επιτέλους ο ΟΑΥ, μετά από 2 χρόνια ανοχής στην παρανομία, θα συμμορφωθεί ο ίδιος και θα απαιτήσει και από τα εντός ΓεΣΥ Νοσηλευτήρια να συμμορφωθούν με το Νόμο».

«Αναδείξαμε την παρανομία από τις 15.7.2020 και το γεγονός ότι αυτή αντιστρατευόταν τη βασική αρχή του νόμου για ένα καθολικό σύστημα που θα παρέχει σ'όλους ισότιμη μεταχείριση. Έκτοτε ο ΟΑΥ ροκάνιζε το χρόνο επιτρέποντας στα νοσηλευτήρια το "διπλοπόρτι" εν είδει πολυασφαλιστικού» σημείωσε σε δική του ανάρτηση ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Από την πλευρά των εκτός ΓεΣΥ γιατρών, ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης εξέδωσε ανακοίνωση «προς αποκατάσταση της πραγματικότητας», λέγοντας ότι είναι «παντελώς ανακριβές και ανυπόστατο» δημοσίευμα «το οποίο κυκλοφορεί υπό τύπο ανάρτησης» ότι το αίτημα δια αναστολή της πρόνοιας της Νομοθεσίας που απαγορεύει ενδονοσοκομειακή περίθαλψη όταν τον ασθενή τον παραπέμπει γιατρός εκτός ΓεΣΥ ο οποίος ευρίσκεται σε νοσοκομείο εντός του ΓεΣΥ, απορρίφθηκε την Πέμπτη από το δικαστήριο.

«Την 03/11/2022 και αφού ενώπιον του δικαστηρίου ο ΟΑΥ τοποθετήθηκε ότι έχει ένσταση εις την έκδοση τέτοιου διατάγματος το δικαστήριο έδωσε οδηγίες όπως η ένσταση καταχωρηθεί γραπτώς και όρισε την αίτηση δια έκδοση διατάγματος για ακρόαση την 24/11/2022. Κατ’ επέκταση η αίτηση για έκδοση διατάγματος παραμένει χωρίς οποιαδήποτε απόφαση ορισμένη ενώπιον του δικαστηρίου», καταλήγει.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Νοεμβρίου 2022 - 15:47

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ - (Βίντεο) ) Ακολουθεί ζωντανή ενημέρωση στις 23:00 από το ΡΙΚ
22:22
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
22:00
Λόγω χιονόπτωσης όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα
21:45
Στήριξη στην υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη ανακοίνωσε το "Νέο Κύμα" του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη
21:06
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των Tουρκοκύπριων μαθητών (Βίντεο)
20:54
Ξεπέρασαν τις 7. 200 οι νεκροί από το φονικό κτύπημα του εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία (Βίντεο)
20:06
Τη σύγκληση Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης του ΔΗΣΥ για τις 11 Μαρτίου, εξήγγειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου (Bίντεο)
19:51
Ρωσία: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη στην εγκατάσταση φυσικού αερίου πενταώροφου κτηρίου στη Μόσχα
18:44
ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι 12 από τους 14 Κύπριοι υπήκοοι στην Τουρκία
18:33
Η Τουρκία αρνήθηκε να δεχθεί την προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια
17:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού (7/2/2023)
17:14
Την στήριξή της προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποφάσισε η ΣΕΚ (Βίντεο)
17:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand