Ιταλία: Στους οκτώ οι νεκροί από την κατολίσθηση στην Ίσκια - Έντονη πολιτική διαμάχη

Τραγικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της φονικής κατολίσθησης στο νησί Ίσκια στον κόλπο της Νάπολης, με 8 νεκρούς μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, 4 αγνοούμενους και περίπου 230 εκτοπισμένους.

Τριάντα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

160 πυροσβέστες και 650 άνδρες της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της περιοχής με μπουλντόζες να καθαρίζουν το χωριό Κασαμίτσιολα από τις λάσπες.

Η Εισαγγελία της Νάπολης ξεκίνησε έρευνα με το αδίκημα υπαίτιας καταστροφής και χθες το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, διάρκειας ενός έτους.

Όσον αφορά τα αίτια της καταστροφής, γίνεται λόγος για ένα σύνθετο σύμπλεγμα χρόνιας πολεοδομικής αυθαιρεσίας και περιβαλλοντολογικής ευαλώτητας της ευρύτερης περιοχής.

Οι γεωλόγοι κάνουν λόγο για προβλεπόμενη τραγωδία και βάσει των προηγούμενων καταστροφών στην περιοχή, υπογραμμίζουν πως το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Οι ιταλικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν νέες κατολισθήσεις, εφόσον το έδαφος είναι γεμάτο νερό και σε επικίνδυνη κλήση.

Ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Fabrizio Curcio, δήλωσε πως το 94% των δήμων της Ιταλίας κινδυνεύει από πλημμύρες, κατολισθήσεις και διάβρωση των ακτών.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στη χώρα μετά την τραγωδία, είναι οι διαμάχες που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Corriere della Sera", ο πρώην δήμαρχος του χωριού Κασαμίτσιολα της Ίσκια φαίνεται να απέστειλε 23 ηλεκτρονικά μηνύματα στις αρχές, για να ζητήσει την εκκένωση του χωριού ενόψει της κακοκαιρίας του Σαββάτου. Εκκλήσεις, οι οποίες έμειναν αναπάντητες.

Ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος, Τζιλμπέρτο Πικέτο, είπε πως σαν μέτρο κατά της αυθαίρετης δόμησης "θα ήταν αρκετό να φυλακιστούν ο δήμαρχος και όσοι την επιτρέπουν".



Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοεμβρίου 2022 - 21:38

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.