ΣΕΠΚΒΟ: Είκοσι γυναικτονίες στην Κύπρο την τελευταία τετραετία

Στην Κύπρο, σημειώθηκαν 9 γυναικοκτονίες το 2019, 5 το 2020 και 5 το 2021 και 1 το 2022, φτάνοντας συνολικά τις 20 γυναικοκτονίες σε λιγότερο από μια 4ετία επισημαίνει η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) σημειώνοντας ότι «η γυναικοκτονία είναι το αποτέλεσμα χρόνιας, συστηματικής κακοποίησης μιας γυναίκας η οποία κορυφώνεται καταλήγοντας στο εν λόγω αποτρόπαιο έγκλημα».

Σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της 25ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η ΣΕΠΚΒΟ αναφέρει ότι «η βία κατά των γυναικών αποτελεί την πιο έκδηλη μορφή έμφυλης διάκρισης και ανισότητας η οποία διαπράττεται στα πλαίσιατων έμφυλων σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Προσθέτει ότι «η βία κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, με στατιστικά που την καταδεικνύουν ως πανδημία. Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, 137 γυναίκες και κορίτσια δολοφονούνται λόγω του φύλου τους από μέλος της οικογένειάς τους, είτε από νυν ή πρώην σύντροφο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ΣΕΠΚΒΟ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της που προκύπτουν από τον περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμο του 2000 (Ν.119(I)/2000) για ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού και των επαγγελματιών με διάφορα μέσα, περιλαμβανομένων ειδικών συνεδριών, επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, μέσα στο 2022 πραγματοποίησε κύκλο εξειδικευμένων σεμιναρίων σε περίπου 100 εμπλεκόμενους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, προς ικανοποίηση του άρθρου 15 - Εκπαίδευση Επαγγελματιών, της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η ΣΕΠΚΒΟ σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στα πλαίσια του έργου FEM-UNITED για την Πρόληψη της Γυναικόκτονίας στην Ευρώπη, διοργάνωσε εξειδικευμένα σεμινάρια σε εμπλεκόμενους επαγγελματίες από το χώρο της Αστυνομίας, των υπηρεσιών Υγείας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, των ΜΚΟ, του Σπιτιού της Γυναίκας, του Σπιτιού του Παιδιού, καθώς και του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Κύπρου.

Προστίθεται ότι η θεματολογία αφορούσε, βασικές επιστημονικές έννοιες, νομικό πλαίσιο, δείκτες επικινδυνότητας/ αξιολόγηση κινδύνου, αποφυγή επαναθυματοποίησης, διασύνδεση της έμφυλης βίας με ζητήματα επιμέλειας παιδιών, προστατευτικά διατάγματα,πρωτόκολλα συνεργασίας/ διαδικασίες, σενάρια υποθέσεων.Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης & Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια

Όπως αναφέρει η ΣΕΠΚΒΟ, «η αξιολόγηση των εν λόγω σεμιναρίων κατέδειξε την ικανοποίηση των επαγγελματιών σχετικά με το περιεχόμενο και τη μεθοδολογία των εκπαιδεύσεων, καθώς και την ανάγκη συνέχισης μιας πιο συστηματικής εξειδικευμένης εκπαίδευσης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους».

Επιπρόσθετα, «ένας σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων εξέφρασε την επιτακτική ανάγκη για περισσότερη πρακτική τεχνογνωσία, εργαλεία και εκπαίδευση που να μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα στην καθημερινή διαχείριση των υποθέσεων».

Επίσης, προστίθεται, «οι συμμετέχοντες τόνισαν την ενδυνάμωση της εσωτερικής εποπτείας από τις υπηρεσίες τους, με στόχο τη διασφάλιση του επαγγελματία και τη στήριξη του».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στόχος των επαγγελματιών θα πρέπει να είναι, μέσα από μια θυματοκεντρική προσέγγιση να κρατήσουν το θύμα μέσα στο σύστημα, ώστε βήμα-βήμα να το στηρίξουν και να το ενδυναμώσουν για να μπορέσει ν’ απελευθερώθεί από το θύτη».

«Η βία δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά χτίζεται μέσα από μια χρόνια συστηματική κακοποίηση, γι αυτό και η έξοδος από αυτή θα πρέπει να είναι σταδιακή, με προσεκτικές κινήσεις και με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του θύματος», καταλήγει η ΣΕΠΚΒΟ.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου 2022 - 10:42

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Η Κύπρος αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με συγκεκριμένες πολιτικές, λέει ο Υπουργός Οικονομικών
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 29 Νοεμβρίου
22:00
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Νάτο δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο
21:46
Κίνα: Εκτοξεύτηκε το Shenzhou-15 μεταφέροντας τρεις αστροναύτες στον κινεζικό διαστημικό σταθμό
21:25
Περισσότερες από 350 γεννήτριες θα στείλει στην Ουκρανία η γερμανική κυβέρνηση
21:07
Διμερείς σχέσεις, εξελίξεις σε Α. Μεσόγειο και τουρκική προκλητικότητα στην επίσημη επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία (Βίντεο)
20:46
Στη διαδικασία εκτύπωσης το ψηφοδέλτιο για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου (Βίντεο)
20:23
«Εγκληματική οντότητα», αποκάλεσε το ΝΑΤΟ ο Μεντβέντεφ ενώ προειδοποίησε τη Συμμαχία να μην χορηγήσει στην Ουκρανία συστοιχίες Patriot
20:08
Προστατεύει το κράτος δικαίου ο ΠτΔ με την αυτεπάγγελτη εξέταση των ισχυρισμών για τη διαφθορά, απαντά στο ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος
19:53
H Ολλανδία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και επικράτησε 2-0 του Κατάρ (Βίντεο)
19:29
Η Σενεγάλη ήταν η απόλυτη θριαμβεύτρια στον «τελικό» με τον Ισημερινό (Βίντεο)
19:18
Στήριξη ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη ζήτησε η Ολένα Ζελένσκα με ιστορική ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο
18:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand