Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Ονδούρα. Άρση δικαιωμάτων κατοχυρωμένων στο Σύνταγμα ανακοίνωσε η πρόεδρος

Η πρόεδρος της Ονδούρας, η Σιομάρα Κάστρο, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνική κλίμακα χθες Πέμπτη κι άρχισε να θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των εκβιάσεων από μέλη βίαιων συμμοριών σε όλη τη χώρα, που προσλαμβάνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυρία Κάστρο προβλέπουν την άρση ορισμένων δικαιωμάτων κατοχυρωμένων στο Σύνταγμα σε περιοχές όπου είναι οξύτερο το πρόβλημα της δράσης των συμμοριών, ή maras, την ανάπτυξη 20.000 αστυνομικών, τη διενέργεια ελέγχων στους δρόμους και την εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η αναστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μένει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, αν και διαστάσεις του σχεδίου τέθηκαν σε εφαρμογή ήδη χθες.
Η πρόεδρος είπε πως το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρά σε έκτακτες δαπάνες για την καταπολέμηση της δράσης των μάρας, που επιδίδονται μεταξύ άλλων σε απαγωγές για λύτρα και διακίνηση ναρκωτικών.
Η πρόεδρος της Ονδούρας, η οποία ανήκει στην αριστερά, ανακοίνωσε το σχέδιο αυτό για την καταπολέμηση των εκβιάσεων στο φτωχό κράτος της κεντρικής Αμερικής με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά της.
Η κυρία Κάστρο πιεζόταν να αναλάβει δράση από επιχειρηματίες, οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και ταξί, κατοίκους και ΜΚΟ, που τονίζουν πως το πρόβλημα των εκβιάσεων από τις μάρας, κυρίως από μέλη των συμμοριών Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και Μπάριο 18, έχει επιδεινωθεί πολύ τους τελευταίους μήνες.
Σε αντάλλαγμα για τον «πολεμικό φόρο» που απαιτούν, οι κακοποιοί προσφέρουν προστασία, ή απλά υπόσχονται πως όσοι πληρώνουν δεν θα δολοφονηθούν.
Mαρέρος έχουν πυρπολήσει λεωφορεία κι έχουν δολοφονήσει οδηγούς που δεν πλήρωσαν, αναγκάζοντας επιχειρήσεις και πολίτες να τους δίνουν χρήματα εξαιτίας του φόβου.
Υπολογίζεται ότι τα κέρδη από τις εκβιάσεις για τις συμμορίες φθάνουν σε ετήσια βάση τα 737 εκατομμύρια δολάρια, ή σχεδόν το 3% του ΑΕΠ, κατά την Ένωση για μια Δικαιότερη Κοινωνία, μη κυβερνητική οργάνωση που καταπιάνεται ιδίως με ζητήματα ασφαλείας.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου 2022 - 06:17

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Φεβρουαρίου
Προεδρικές εκλογές 2023 - Αυξημένη προσέλευση στα εκλογικά κέντρα (Βίντεο)
12:22
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου (Βίντεο)
12:10
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την προεδρία Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (Βίντεο)
12:05
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την προεδρία Χρίστος Χρίστου (Βίντεο)
12:01
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος (Βίντεο)
11:56
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης (Βίντεο)
11:31
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Ευστρατίου (Βίντεο)
11:24
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αριστοτέλους
11:19
Στο 11,7% το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις δέκα το πρωί (Βίντεο)
10:54
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης
10:43
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου (Βίντεο)
10:34
Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα (Βίντεο)
10:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand