Τη συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου χαιρέτισε ο ΥΠΕΞ σε παρέμβασή του στη Βαρκελώνη

Στη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στην παράτυπη μετανάστευση και στην ανάγκη για πιο στενή συνεργασία της ΕΕ με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε παρεμβάσεις του στο πλαίσιο του 7ου περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της 4ης Υπουργικής Συνόδου ΕΕ-Νότιας Γειτονίας, που έλαβαν χώρα την Πέμπτη στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο αναφέρει ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι επιπλοκές που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στον επισιτιστικό τομέα καθώς και στο ζήτημα της ενεργειακής τροφοδότησης των χωρών της περιοχής καθώς και τρόποι από κοινού, αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί της διασφάλισης του μέλλοντος της νέας γενιάς, εστιάζοντας στα θέματα έρευνας και καινοτομίας, συμμετοχής στην αγορά εργασίας και της βελτίωσης της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης στις χώρες της Νότιας Γειτονίας.

Στις παρεμβάσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών εστίασε στην περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής πολυμέρειας που έχει τη δυνατότητα να αποδίδει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, στην επισιτιστική ανασφάλεια και τις συνέπειές της, στις ροές μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εφαρμογή πολιτικής μηδενικής ανοχής στην εργαλειοποίηση της από κάποιες χώρες.

Ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε την συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, ενώ τόνισε και τη σημασία για αμοιβαία επωφελείς περιφερειακές συνέργειες για εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης γειτονιάς μας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης τη σημασία ενδυνάμωσης του ρόλου της νέας γενιάς και των γυναικών, αναφορικά με τη συμμετοχή στην επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο κ. Κασουλίδης κάλεσε για πιο στενή συνεργασία της ΕΕ με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας αξιοποιώντας πλήρως τα υφιστάμενα κανάλια με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Βαρκελώνη, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε άτυπο δείπνο εργασίας που παρέθεσε στους ομολόγους του ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών,  José Manuel Albares Bueno, ενώ είχε ξεχωριστές διμερείς επαφές, μεταξύ άλλων, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου,  Nasser Bourita, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας,  Ayman Safadi και τον Γ.Γ. της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Nasser Kamel.

Ο κ. Κασουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2022 - 19:22

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Ιουνίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 5 Ιουνίου
22:00
Επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Τατάρ για την υπόθεση ξυλοδαρμού της Τουρκοκύπριας
21:47
Ανθεκτική η κυπριακή οικονομία στις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή
21:36
Άρχισαν οι εργασίες της συνόδου κατά της Διαφθοράς GRECO
20:13
Υπό κράτηση δύο άντρες για τον ξυλοδαρμό της Τουρκοκύπριας στην Αγία Νάπα
20:03
Ο Μάικ Πενς κατέθεσε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2024
19:30
Η μεταρρύθμιση της πολωνικής δικαιοσύνης παραβιάζει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
19:16
Σημαντική έλλειψη επαγγελματιών οδηγών λεωφορείων, παρατηρείται στην αγορά εργασίας
19:14
ΗΠΑ – Ινδία: Οδικός χάρτης για στρατιωτική και βιομηχανική συνεργασία
18:23
Αυξημένη τροχαία κίνηση στους αυτοκινητόδρομους
17:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο Καιρού 5/6/23
17:26
Ο Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν
17:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand