Τη συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου χαιρέτισε ο ΥΠΕΞ σε παρέμβασή του στη Βαρκελώνη

Στη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στην παράτυπη μετανάστευση και στην ανάγκη για πιο στενή συνεργασία της ΕΕ με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε παρεμβάσεις του στο πλαίσιο του 7ου περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της 4ης Υπουργικής Συνόδου ΕΕ-Νότιας Γειτονίας, που έλαβαν χώρα την Πέμπτη στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο αναφέρει ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι επιπλοκές που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στον επισιτιστικό τομέα καθώς και στο ζήτημα της ενεργειακής τροφοδότησης των χωρών της περιοχής καθώς και τρόποι από κοινού, αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί της διασφάλισης του μέλλοντος της νέας γενιάς, εστιάζοντας στα θέματα έρευνας και καινοτομίας, συμμετοχής στην αγορά εργασίας και της βελτίωσης της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης στις χώρες της Νότιας Γειτονίας.

Στις παρεμβάσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών εστίασε στην περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής πολυμέρειας που έχει τη δυνατότητα να αποδίδει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, στην επισιτιστική ανασφάλεια και τις συνέπειές της, στις ροές μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εφαρμογή πολιτικής μηδενικής ανοχής στην εργαλειοποίηση της από κάποιες χώρες.

Ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε την συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, ενώ τόνισε και τη σημασία για αμοιβαία επωφελείς περιφερειακές συνέργειες για εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης γειτονιάς μας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης τη σημασία ενδυνάμωσης του ρόλου της νέας γενιάς και των γυναικών, αναφορικά με τη συμμετοχή στην επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο κ. Κασουλίδης κάλεσε για πιο στενή συνεργασία της ΕΕ με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας αξιοποιώντας πλήρως τα υφιστάμενα κανάλια με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Βαρκελώνη, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε άτυπο δείπνο εργασίας που παρέθεσε στους ομολόγους του ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών,  José Manuel Albares Bueno, ενώ είχε ξεχωριστές διμερείς επαφές, μεταξύ άλλων, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου,  Nasser Bourita, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας,  Ayman Safadi και τον Γ.Γ. της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Nasser Kamel.

Ο κ. Κασουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2022 - 19:22

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Με τέσσερις αγώνες συνεχίζεται σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
18:12
Ορκίστηκε σήμερα και έλαβε ρωσικό διαβατήριο ο πρώην συνεργάτης της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών
17:41
Τέταρτο παιδί νεκρό λόγω στρεπτόκοκκου ομάδας Α στη Βρετανία
17:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο καιρού (2/12/2022)
17:19
Η Βουλή ενέκρινε το συνταξιοδοτικό για όσους προσελήφθησαν μετά το 2011
17:01
Χαιρετίζει την υπερψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, η Υπουργός Δικαιοσύνης
16:54
€85 εκατομμύρια έλαβε η Κύπρος από την πρώτη πληρωμή από το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ
16:00
Επιστρέφουν τα θετικά επιτόκια στις καταθέσεις, μειώθηκαν ελαφρώς τα επιτόκια για στεγαστικά αναφέρει η ΚΤΚ
15:48
Την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να συνεχίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, τόνισε ο Σολτς στον Πούτιν
15:35
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να ποινικοποιηθεί η παραβίαση των κυρώσεων της σε όλα τα κράτη-μέλη της
15:21
Έγινε δεκτή η έφεση του γενικού εισαγγελέα. Αυξήθηκε η ποινή φυλάκισης σε δυόμισι χρόνια για το θανατηφόρο στην Αγία Νάπα
15:00
Υπουργός Οικονομικών : Η κυβέρνηση δεν χτίζει αποθέματα, δε λαϊκίζει και δε χρησιμοποιεί την οικονομία ως λάφυρο για να κερδίσει τις εκλογές
14:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand