Συμφωνούν σε εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου-Αιγύπτου ο Αρχηγός ΕΦ και ο Αιγύπτιος ομόλογός του

Την «αμοιβαία σθεναρή» θέληση για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) Κύπρου και Αιγύπτου για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αντιστράτηγος Οσάμα Ροσντί Ασκάρ.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση στο Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του Αντιστράτηγου Ζερβάκη στην Αίγυπτο, για παρακολούθηση της Πολυεθνικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12/2022», οι δυο Αρχηγοί, «προέβησαν σε μια αρχική αξιολόγηση της άσκησης». Πέραν από την επισήμανση «της εξαιρετικής» σχεδίασης και διεξαγωγής από το προσωπικό των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν, καθώς «και του σταθερά αυξανόμενου ενδιαφέροντος άλλων φιλίων χωρών για να ενταχθούν σε αυτήν, αναγνώρισαν τη συμβολή τόσο της άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ όσο και άλλων αντίστοιχων διεθνών ασκήσεων στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», προστίθεται.

Αναφέρεται ότι συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή καθώς και άλλα θέματα που άπτονται ευρύτερα της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και στη Λιβύη.

«Επιπλέον έγινε ανασκόπηση της προόδου υλοποίησης του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας καθώς και του αντίστοιχου Τριμερούς με την Ελλάδα για το τρέχον έτος καθώς και μια εκτενής ανταλλαγή απόψεων σε ότι αφορά στις δράσεις που προγραμματίζεται να ενταχθούν στα αντίστοιχα προγράμματα για το 2023, η συνομολόγηση των οποίων είναι στο τελικό της στάδιο», σημειώνεται. 

Ο Αρχηγός της ΕΦ, στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε τον ομόλογο του «για την εξαιρετική συνεργασία» αλλά και φιλοξενία του προσωπικού και των μέσων της Εθνικής Φρουράς τόσο για την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ για έκτη συνεχόμενη χρονιά, όσο και για άλλες δράσεις που πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο, και εξέφρασε την πρόθεση για συνέχιση αλλά και διεύρυνση της και σε άλλους τομείς, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Αντιστράτηγος Ασκάρ, προστίθεται, ανταπέδωσε τις ευχαριστίες για τη συνεργασία καθώς και για τη φετινή μεγάλη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στην άσκηση και σημείωσε και αυτός με τη σειρά του ότι υπάρχουν πολλοί τομείς κοινού ενδιαφέροντος που οι ΕΔ των δύο χωρών μπορούν να επωφεληθούν αμοιβαία.

«Οι δύο Αρχηγοί αναγνώρισαν επίσης ότι πέραν των αμιγώς επιχειρησιακής φύσεως συνεκπαιδεύσεων και συνεργασίας, σημαντικό ρόλο έχει και η ανάπτυξη αντίστοιχων κοινωνικών δράσεων με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και γνώση της κουλτούρας των δύο χωρών», αναφέρεται. Προς αυτή τη κατεύθυνση, προστίθεται, «χαρακτήρισαν ως σημαντική  την πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 με τη φιλοξενία οικογενειών στελεχών των Αιγυπτιακών ΕΔ στην Κύπρο και την επικείμενη αντίστοιχη φιλοξενία στελεχών της Εθνικής Φρουράς το Δεκέμβριο στην Αίγυπτο».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τους δύο Αρχηγούς, να αναγνωρίζουν ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες «είναι κοινές και να επιβεβαιώνουν την αμοιβαία σθεναρή θέληση για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών για αντιμετώπιση τους», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνάντηση των δυο Αρχηγών, αποτελεί συνέχεια των διμερών επαφών υψηλού επιπέδου σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου, άλλα και των αντίστοιχων τριμερών με την Ελλάδα. Επιβεβαιώνει δε «τις άριστες σχέσεις και την πολυεπίπεδη  στρατηγική συνεργασία» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών και συνεχίζει σταθερά να εξελίσσεται και να ενισχύεται, επί τη βάση αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου και η οποία στηρίζεται στο κοινό όραμα και στόχο για αποτελεσματική διαχείριση μέσω των διμερών και πολυμερών συνεργασιών των προκλήσεων ασφαλείας και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2022 - 15:55

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Τέταρτο παιδί νεκρό λόγω στρεπτόκοκκου ομάδας Α στη Βρετανία
17:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο καιρού (2/12/2022)
17:19
Η Βουλή ενέκρινε το συνταξιοδοτικό για όσους προσελήφθησαν μετά το 2011
17:01
Χαιρετίζει την υπερψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, η Υπουργός Δικαιοσύνης
16:54
€85 εκατομμύρια έλαβε η Κύπρος από την πρώτη πληρωμή από το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ
16:00
Επιστρέφουν τα θετικά επιτόκια στις καταθέσεις, μειώθηκαν ελαφρώς τα επιτόκια για στεγαστικά αναφέρει η ΚΤΚ
15:48
Την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να συνεχίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, τόνισε ο Σολτς στον Πούτιν
15:35
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να ποινικοποιηθεί η παραβίαση των κυρώσεων της σε όλα τα κράτη-μέλη της
15:21
Έγινε δεκτή η έφεση του γενικού εισαγγελέα. Αυξήθηκε η ποινή φυλάκισης σε δυόμισι χρόνια για το θανατηφόρο στην Αγία Νάπα
15:00
Υπουργός Οικονομικών : Η κυβέρνηση δεν χτίζει αποθέματα, δε λαϊκίζει και δε χρησιμοποιεί την οικονομία ως λάφυρο για να κερδίσει τις εκλογές
14:44
Ουκρανία: Ο Ολαφ Σολτς ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων
14:08
Τίτλοι Ειδήσεων - Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου
14:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand