Η περιφρόνηση της Τουρκίας στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ αποτελεί πρόκληση για τη διεθνή νομιμότητα, είπε ο Φ. Φωτίου

Ως την «πιο οδυνηρή και επώδυνη πληγή της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής» χαρακτήρισε την τραγωδία των αγνοουμένων και των οικογενειών τους, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου.

Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «οι αγνοούμενοι της Κυπριακής Τραγωδίας», που έγινε στην Αθήνα, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι γονείς, σύζυγοι, αδέλφια και παιδιά ακόμη αγνοουμένων, ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και φεύγουν με αναπάντητα ερωτήματα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει καταθέσει τέσσερις προσφυγές εναντίον της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Στην απόφαση του το 2001 το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση σειράς άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε σχέση με τα δικαιώματα των αγνοουμένων μας και των συγγενών τους. Αλλά και σε μεταγενέστερες αποφάσεις του το ΕΔΑΔ, όπως αυτήν του 2014, καταδίκασε και πάλι την Τουρκία χωρίς αυτή να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ο εμπαιγμός, η άρνηση και η περιφρόνηση της Τουρκίας στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ αποτελούν πρόκληση, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την διεθνή νομιμότητα.

Ασφαλώς η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες, και ηθικές, και νομικές και πολιτικές, και θα πρέπει επιτέλους με ειλικρίνεια και ανθρωπισμό να συνεργαστεί για τον τερματισμό του δράματος που βιώνουν καθημερινά για τόσες δεκαετίες οι συγγενείς», τόνισε.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε, επίσης, ότι δεν μπορεί νέα επαφίεται μόνο στη θέληση της Τουρκίας αν θα εφαρμοστούν οι καταδικαστικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει η διεθνής κοινότητα, το διεθνές σύστημα της δικαιοσύνης να μπορεί να τις επιβάλει. «Σχετικά, υπάρχει και τίθεται επί τάπητος και το μέγα ερώτημα της εποχής για τη διεθνή κοινότητα: γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή, και κινητοποιήθηκε όλος ο κόσμος. Μέτρα επί μέτρων κτλ. Στο επίκεντρο, οι ανθρώπινες απώλειες σε νεκρούς και αγνοούμενους, για τους οποίους δικαιολογημένα αντιδρά έντονα στο σύνολο της η διεθνής κοινότητα. Γιατί όμως δεν υπήρξε και δεν υπάρχει έστω και τώρα στον ίδιο βαθμό η αντίδραση αυτή στην περίπτωση της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας;», αναρωτήθηκε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας υπογράμμισε ότι αν ανατρέξει κανείς στο ιστορικό του προβλήματος, όπως εκτέθηκε επανειλημμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τη Γενική Συνέλευση και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα εντοπίσει πάρα πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν με καθαρότητα το μέγεθος των ευθυνών της Τουρκίας.

Ο κ. Φωτίου υπενθύμισε ότι μόνο μετά από 24 χρόνια μετά τη σύσταση της, τον Απρίλιο του 1981, έγινε κατορθωτό για τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, να αρχίσει να παρουσιάζει κάποιο έργο έστω και αν αυτό περιορίζεται στην παράδοση οστών και σε αρκετές περιπτώσεις μεμονωμένων οστών, σημειώνοντας, παράλληλα, τη μη συμμετοχή της Τουρκίας σε οποιαδήποτε από τις σχετικές ενέργειες, καθώς και την άρνηση από μέρους της για παρουσίαση αρχείων της για τους αγνοουμένους ή τους αιχμαλώτους πολέμου, όπως απαιτείται από τις Συμβάσεις της Γενεύης.

«Δεν παραγνωρίζουμε το έργο που έχει μέχρι τώρα επιτελέσει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, την οποία ηθικά και οικονομικά στηρίζει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επιδίωξη τη διερεύνηση της κάθε περίπτωσης αγνοούμενου προσώπου, περιλαμβανομένου και του αριθμού των Τουρκοκυπρίων, τα ονόματα των οποίων έχουν περιληφθεί στον σχετικό κατάλογο. Ταυτόχρονα όμως, δεν είμαστε και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τους ρυθμούς και με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Με ειλικρίνεια και καλή θέληση η δική μας πλευρά συμμετέχει στις σχετικές προσπάθειες διευκολύνοντας το διερευνητικό έργο και θέτοντας στη διάθεση της Επιτροπής όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της. Δεν γίνεται όμως αυτό από την κατοχική δύναμη για τις υποθέσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής, και αυτές δεν είναι λίγες, αποτελούν περίπου το 50% των υποθέσεων που έχουν κατατεθεί στη ΔΕΑ», υπογράμμισε ο κ. Φωτίου.

Κλείνοντας, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι αναμφίβολα, είναι ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο και απάνθρωπο, 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή να αναζητούμε ακόμη αγνοουμένους. «Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα και την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί, συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας. Συνεργαζόμαστε γι’ αυτό πάντα στενά με την Ελληνική κυβέρνηση, όπως βέβαια και με τα οργανωμένα σύνολα των συγγενών. Αυτό αποτελεί για εμάς υποχρέωση και χρέος προς τους ήρωες μας και τις οικογένειες τους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια, τα ιερά και τα όσια των απανταχού Ελλήνων. Δεν θα συμβιβαστούμε ούτε και θα ενδώσουμε στις ορέξεις και τακτικισμούς της κατοχικής δύναμης. Θα εκπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι στους ήρωές μας και στην ιστορία μας όπως αυτό επιτάσσει η συνείδηση και το καθήκον μας», κατέληξε.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2022 - 21:46

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Την κλιματική αλλαγή θεωρούν οι Έλληνες ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
22:00
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν- Ιλχάμ Αλίεφ
21:36
Ελλάδα: Απομακρύνονται κάτοικοι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Λαμιέων
21:09
Γεάδης: Αποδείχθηκε η αναγκαιότητα επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής (Βίντεο)
20:35
Στεφάνου: Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Βίντεο)
20:29
Αννίτα Δημητρίου: Ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να στηρίξει κάθε προσπάθεια για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων (Βίντεο)
20:22
Λετυμπιώτης: Στόχος παραμένει η δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών (Βίντεο)
20:09
Απογοήτευση Γεραπετρίτη για την έλλειψη διάθεσης συνομιλιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά
19:37
Υπό έλεγχο η φωτιά μεταξύ των κοινοτήτων Λιμνάτη και Δωρού
19:12
Πτυχές της Ιστορίας της Κύπρου σε ένα δωμάτιο - 24 Σεπτεμβρίου 2023
18:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 26/9/23
18:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand