Αυτή την ώρα συναντάται με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Το Κυπριακό και ειδικότερα οι ενέργειες τις οποίες καταβάλλει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου, βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του προέδρου της Δημοκρατίας, στο Βερολίνο.
Λίγο πριν από το μεσημέρι, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου.
Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από έκνομες ενέργειες, ως επίσης και την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό.
Συζητήθηκαν, ακόμη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακά ζητήματα και το μεταναστευτικό, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να σημειώνει ότι στην Κύπρο οι αιτητές ασύλου ανέρχονται στο 6% του πληθυσμού της χώρας.
Σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους, ο Πρόεδρος τόνισε πως η Ανατολική Μεσόγειος - περιλαμβανομένης και της Κύπρου - μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας για την Ευρώπη.
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Παράλληλα με το Κυπριακό, στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Γερμανίας, ενεργειακά, οικονομικά και άλλα ευρωπαϊκά θέματα.
Στο περιθώριο της επίσκεψης εργασίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αύριο ιδιωτική συνάντηση με την τέως Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Διαβάστε επίσης : Συναντήσεις Προέδρου Αναστασιάδη με Σολτς και Σταϊνμάιερ στη Γερμανία (Βίντεο)
ΙΝ
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου 2022 - 17:45
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚhttps://riknews.com.cy/article/2022/11/23/sto-berolino-o-proedros-anastasiades-to-kupriako-sto-epikentro-8844213/