«Όχι» από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας σε δεύτερο μονομερές δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Photo by Justin TALLIS / AFP

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας επί του ερωτήματος για το κατά πόσο μπορεί να οργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της χώρας, αυτή τη φορά χωρίς τη συγκατάθεση της κεντρικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής νομική σύμβουλος της σκωτσέζικης κυβέρνησης της Νίκολα Στέρτζιον είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει νομοθέτημα στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο Χόλιρουντ για τη διενέργεια δεύτερου «συμβουλευτικού» δημοψηφίσματος περί ανεξαρτησίας χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου.

Το Σεπτέμβριο του 2014 το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είπε διεξαχθεί κατόπιν έγκρισης από τη βρετανική κυβέρνηση. Οι Σκωτσέζοι είχαν επιλέξει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ποσοστό 55%.

Στο σκεπτικό της απόφασης που ανέγνωσε, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας λόρδος Ριντ είπε πως κρίθηκε «ομοφώνως» ότι το νομοσχέδιο της κ. Στέρτζιον για το μονομερές δημοψήφισμα άπτεται ζητήματος με πολιτικές συνέπειες που αφορά την κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο, δηλαδή την Ένωση μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας. Ως εκ τούτου, «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες» του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας.

Η κα Στέρτζιον, ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP που κυβερνά τη Σκωτία ως το μεγαλύτερο κόμμα εκεί εδώ και 15 χρόνια, έχει ασκήσει πολλαπλές πιέσεις για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Αναφερόμενη πριν από την απόφαση στο ενδεχόμενο απόρριψης του νομοσχεδίου της από το Ανώτατο Δικαστήριο, είχε πως δε θα έχει άλλη επιλογή από το να καταστήσει τις επόμενες εκλογές ένα «δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Τη θέση αυτή, ωστόσο, έχουν απορρίψει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σκωτία και τα υπόλοιπα βρετανικά κόμματα.

Το νομοσχέδιο που προωθούσε η Νίκολα Στέρτζιον όριζε ως ημερομηνία διεξαγωγής του νέου δημοψηφίσματος τις 19 Οκτωβρίου 2023.

Στην πρώτη αντίδρασή της, μέσω Twitter, η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός δήλωσε «απογοητευμένη», είπε ότι σέβεται την ετυμηγορία, αλλά πρόσθεσε πως οι δικαστές μόνο ερμηνεύουν και δεν θεσπίζουν το νόμο.

Πρόσθεσε: «Ένας νόμος που δεν επιτρέπει στη Σκωτία να επιλέξει το μέλλον μας δίχως τη συγκατάθεση του Γουέστμινστερ εκθέτει ως μύθο οποιαδήποτε έννοια του Ηνωμένου Βασιλείου ως μία εθελοντική συνεργασία και ενισχύει το επιχείρημα για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου 2022 - 13:06

Τελευταιες Ειδησεις

01 Ιουνίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Πέμπτη 1η Ιουνίου
22:00
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οπαδοί του Απόλλωνα (Βίντεο)
21:32
Χωρίς άδεια οικοδομής η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
21:21
Τρία χρυσά στο στίβο-Νέο παγκύπριο ρεκόρ από τη Ναταλία Χριστοφή
21:20
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση μεταφοράς του Κενάν Αγιάζ στην Γερμανία (Βίντεο)
21:10
ΗΠΑ: Άναψε το πράσινο φως για την πώληση F-35 στην Ελλάδα
20:55
Δύο χρυσά στην κολύμβηση
20:37
Νομική κόντρα της βρετανικής κυβέρνησης με την επιτροπή διερεύνησης της πανδημίας
20:24
Ανησυχία Ευρωκοινοβουλίου για την ικανότητα της Ουγγαρίας να αναλάβει την προεδρία
19:51
Επίθεση Μοραβιέτσκι για την προοπτική αφαίρεσης της Ουγγρικής προεδρίας
19:38
Χρυσό στην καλαθόσφαιρα 3Χ3 και στο ομαδικό τζούντο αντρών
19:19
Δύο μήνες προθεσμία δίνει η Κομισιόν για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία
17:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand