«Όχι» από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας σε δεύτερο μονομερές δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Photo by Justin TALLIS / AFP

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας επί του ερωτήματος για το κατά πόσο μπορεί να οργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της χώρας, αυτή τη φορά χωρίς τη συγκατάθεση της κεντρικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής νομική σύμβουλος της σκωτσέζικης κυβέρνησης της Νίκολα Στέρτζιον είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει νομοθέτημα στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο Χόλιρουντ για τη διενέργεια δεύτερου «συμβουλευτικού» δημοψηφίσματος περί ανεξαρτησίας χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου.

Το Σεπτέμβριο του 2014 το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είπε διεξαχθεί κατόπιν έγκρισης από τη βρετανική κυβέρνηση. Οι Σκωτσέζοι είχαν επιλέξει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ποσοστό 55%.

Στο σκεπτικό της απόφασης που ανέγνωσε, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας λόρδος Ριντ είπε πως κρίθηκε «ομοφώνως» ότι το νομοσχέδιο της κ. Στέρτζιον για το μονομερές δημοψήφισμα άπτεται ζητήματος με πολιτικές συνέπειες που αφορά την κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο, δηλαδή την Ένωση μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας. Ως εκ τούτου, «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες» του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας.

Η κα Στέρτζιον, ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP που κυβερνά τη Σκωτία ως το μεγαλύτερο κόμμα εκεί εδώ και 15 χρόνια, έχει ασκήσει πολλαπλές πιέσεις για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Αναφερόμενη πριν από την απόφαση στο ενδεχόμενο απόρριψης του νομοσχεδίου της από το Ανώτατο Δικαστήριο, είχε πως δε θα έχει άλλη επιλογή από το να καταστήσει τις επόμενες εκλογές ένα «δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Τη θέση αυτή, ωστόσο, έχουν απορρίψει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σκωτία και τα υπόλοιπα βρετανικά κόμματα.

Το νομοσχέδιο που προωθούσε η Νίκολα Στέρτζιον όριζε ως ημερομηνία διεξαγωγής του νέου δημοψηφίσματος τις 19 Οκτωβρίου 2023.

Στην πρώτη αντίδρασή της, μέσω Twitter, η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός δήλωσε «απογοητευμένη», είπε ότι σέβεται την ετυμηγορία, αλλά πρόσθεσε πως οι δικαστές μόνο ερμηνεύουν και δεν θεσπίζουν το νόμο.

Πρόσθεσε: «Ένας νόμος που δεν επιτρέπει στη Σκωτία να επιλέξει το μέλλον μας δίχως τη συγκατάθεση του Γουέστμινστερ εκθέτει ως μύθο οποιαδήποτε έννοια του Ηνωμένου Βασιλείου ως μία εθελοντική συνεργασία και ενισχύει το επιχείρημα για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου 2022 - 13:06

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Η Κύπρος αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με συγκεκριμένες πολιτικές, λέει ο Υπουργός Οικονομικών
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 29 Νοεμβρίου
22:00
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Νάτο δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο
21:46
Κίνα: Εκτοξεύτηκε το Shenzhou-15 μεταφέροντας τρεις αστροναύτες στον κινεζικό διαστημικό σταθμό
21:25
Περισσότερες από 350 γεννήτριες θα στείλει στην Ουκρανία η γερμανική κυβέρνηση
21:07
Διμερείς σχέσεις, εξελίξεις σε Α. Μεσόγειο και τουρκική προκλητικότητα στην επίσημη επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία (Βίντεο)
20:46
Στη διαδικασία εκτύπωσης το ψηφοδέλτιο για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου (Βίντεο)
20:23
«Εγκληματική οντότητα», αποκάλεσε το ΝΑΤΟ ο Μεντβέντεφ ενώ προειδοποίησε τη Συμμαχία να μην χορηγήσει στην Ουκρανία συστοιχίες Patriot
20:08
Προστατεύει το κράτος δικαίου ο ΠτΔ με την αυτεπάγγελτη εξέταση των ισχυρισμών για τη διαφθορά, απαντά στο ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος
19:53
H Ολλανδία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και επικράτησε 2-0 του Κατάρ (Βίντεο)
19:29
Η Σενεγάλη ήταν η απόλυτη θριαμβεύτρια στον «τελικό» με τον Ισημερινό (Βίντεο)
19:18
Στήριξη ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη ζήτησε η Ολένα Ζελένσκα με ιστορική ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο
18:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand