Η λύση δύο κρατών που αξιώνει η Τουρκία , δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ύστερα από τη συνάντηση του με τον γερμανό καγκελάριο

Photo by JOHN MACDOUGALL/AFP

Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή η λύση δύο κρατών που αξιώνει η Τουρκία δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ύστερα από τη συνάντηση του με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

αναστα σολτς τελετή.jpg

Πρόσθεσε πως η λύση δύο κρατών δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά από χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη όπως είναι η Τουρκία.

Ο Όλαφ Σολτς τόνισε πως η στήριξη για επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό είναι ανεπιφύλακτη και σημείωσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπου κληθεί.

Ο γερμανός καγκελάριος εξέφρασε πλήρη στήριξη στην Κύπρο στο ζήτημα του μεταναστευτικού με τη Γερμανία να αναλαμβάνει άμεσα να δεχθεί πεντακόσιους αιτούντες ασύλου από την Κύπρο.

Σημείωσε πως, η Κύπρος ως μικρή χώρα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η Κύπρος κατέχει το ψηλότερο κατά αναλογία πληθυσμού ποσοστό μεταναστευτικών ροών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας πως οι αιτούντες ασύλου φτάνουν στο 6% του πληθυσμού της χώρας.

Νίκος Αναστασιάδης και Όλαφ Σολτς συμφωνήσαν πως η Κύπρος μπορεί να συμβάλει και στο θέμα της ενέργειας με τον γερμανό καγκελάριο να τονίζει πως τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου και ευρύτερα της Ανατολικής μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγο πριν από το μεσημέρι, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών.  

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από έκνομες ενέργειες, ως επίσης και την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό.  

Συζητήθηκαν, ακόμη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακά ζητήματα και το μεταναστευτικό, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να σημειώνει ότι στην Κύπρο οι αιτητές ασύλου ανέρχονται στο 6% του πληθυσμού της χώρας.  

Σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους, ο Πρόεδρος τόνισε πως η Ανατολική Μεσόγειος - περιλαμβανομένης και της Κύπρου - μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας για την Ευρώπη.  

Στο περιθώριο της επίσκεψης εργασίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αύριο ιδιωτική συνάντηση με την τέως Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

ΙΝ

Σύνταξη : Nτίνος Φοινικαρίδης

Πηγή : Γιώργος Παπάς

Διαβάστε επίσης : Σε εξέλιξη η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου 2022 - 21:00

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Διπλασιάζονται οι εμπειρογνώμονες της Europol στην Κύπρο
18:47
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν από βομβαρδισμούς
18:15
Με τέσσερις αγώνες συνεχίζεται σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
18:12
Ορκίστηκε σήμερα και έλαβε ρωσικό διαβατήριο ο πρώην συνεργάτης της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών
17:41
Τέταρτο παιδί νεκρό λόγω στρεπτόκοκκου ομάδας Α στη Βρετανία
17:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο καιρού (2/12/2022)
17:19
Η Βουλή ενέκρινε το συνταξιοδοτικό για όσους προσελήφθησαν μετά το 2011
17:01
Χαιρετίζει την υπερψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, η Υπουργός Δικαιοσύνης
16:54
€85 εκατομμύρια έλαβε η Κύπρος από την πρώτη πληρωμή από το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ
16:00
Επιστρέφουν τα θετικά επιτόκια στις καταθέσεις, μειώθηκαν ελαφρώς τα επιτόκια για στεγαστικά αναφέρει η ΚΤΚ
15:48
Την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να συνεχίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, τόνισε ο Σολτς στον Πούτιν
15:35
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να ποινικοποιηθεί η παραβίαση των κυρώσεων της σε όλα τα κράτη-μέλη της
15:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand