Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιεί για πλαστοπροσωπία και απομιμήσεις ιστοσελίδας της

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) προειδοποιεί για πλαστοπροσωπία λειτουργών και εκπροσώπων της και για απομιμήσεις της ιστοσελίδας της.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εντόπισε πρόσφατα νέες περιπτώσεις δόλιας πλαστοπροσωπίας λειτουργών και εκπροσώπων της και τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από απατεώνες που ζητούν αμοιβές ως αντάλλαγμα για διευθέτηση δήθεν αξιώσεων αποζημίωσης που σχετίζονται με εταιρείες υπό την εποπτεία της ΕΚΚ.

Για το λόγο αυτό, η ΕΚΚ θα ήθελε να υπενθυμίσει στο κοινό ότι δεν αποστέλλει ποτέ αυτόκλητη αλληλογραφία σε επενδυτές ή το ευρύ κοινό, ζητώντας  προσωπικά, οικονομικά ή άλλα δεδομένα.  

Αυτές οι υποθέσεις, αναφέρει, αποτελούν μέρος μιας καλά οργανωμένης διαδικτυακής εκστρατείας για εξαπάτηση επενδυτών, οι οποίοι και θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση για αυτές τις απάτες. 

Αναφέρεται σε παραδείγματα από πρόσφατες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι είναι στελέχη ή διορισμένοι εκπρόσωποι της ΕΚΚ όπως νομικοί σύμβουλοι, άλλες κυπριακές εποπτικές αρχές, θεσμοί ή άλλοι υπαρκτοί ή επινοημένοι φορείς. Επίσης, οι απατεώνες επικοινωνούν με πελάτες εποπτευόμενων οντοτήτων της ΕΚΚ, συχνά μέσω email και μερικές φορές μέσω τηλεφώνου, τα οποία φαίνονται γνήσια και περιλαμβάνουν το όνομα, τη διεύθυνση, την επίσημη σφραγίδα και το λογότυπο της ΕΚΚ, πλαστογραφώντας τις υπογραφές των υπαλλήλων της ΕΚΚ. 

Επίσης, οι απατεώνες υποβάλλουν δήθεν προσφορές για να βοηθήσουν τους επενδυτές με αξιώσεις αποζημίωσης για συναλλαγές που μπορεί να είχαν με εταιρείες υπό καθεστώς κυρώσεων - συνήθως εταιρείες ηλεκτρονικών συναλλαγών που προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου και μέσω αυτών των προκαταρκτικών επαφών, οι απατεώνες αποκτούν παράνομα πρόσθετες προσωπικές πληροφορίες.

Η ΕΚΚ έχει εκδώσει σωρεία δημόσιων προειδοποιήσεων όταν εντοπίζονται παρόμοια περιστατικά, οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της στις διευθύνσεις : https://www.cysec.gov.cy/en-GB/public-info/warnings/cysec/ και https://www.cysec.gov.cy/el-GR/public-info/announcements/

Η ΕΚΚ προτρέπει το κοινό να παραμείνει σε επαγρύπνηση για κάθε αυτόκλητη επικοινωνία που φέρεται να είναι από την ΕΚΚ και να αποφεύγει να δίνει χρήματα σε οποιονδήποτε το προσεγγίζει με τρόπο παρόμοιο με τα παραδείγματα που αναφέρονται παραπάνω. Προτρέπονται οι επενδυτές να επικοινωνήσουν αμέσως με την ΕΚΚ για να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα αυτών των μηνυμάτων ή κλήσεων αποστέλλοντας email στο [email protected] προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Εξάλλου, η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εντόπισε πρόσφατα νέα κρούσματα δόλιων απομιμήσεων της ιστοσελίδας της https://www.cysec.gov.cy, αλλά και πρόσωπα που παρίσταναν λειτουργούς της ΕΚΚ.

Οι ιστοσελίδες απομιμήσεις είναι: α) cysec-regulatory.com β) www.cysecsupport.online γ) www.cysec-support.online δ) www.cysecgov.com ε) www.cysecs.group.

Τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από απατεώνες που ζητούν αμοιβές ως αντάλλαγμα για διευθέτηση δήθεν αξιώσεων αποζημίωσης.

Για το λόγο αυτό, η ΕΚΚ θα ήθελε να υπενθυμίσει στο κοινό ότι δεν αποστέλλει ποτέ αυτόκλητη αλληλογραφία σε επενδυτές ή στο ευρύ κοινό ζητώντας προσωπικά οικονομικά ή άλλα δεδομένα. Επομένως, είναι πιθανόν τέτοιου είδους αιτήματα να είναι μέρος μιας καλά οργανωμένης διαδικτυακής εκστρατείας για την εξαπάτηση των επενδυτών.

Ως εποπτική αρχή, η ΕΚΚ αναφέρει ότι δεν έχει καμία εξουσία ή δικαιοδοσία να εισπράττει προμήθειες για οποιονδήποτε σκοπό από μεμονωμένους επενδυτές, ούτε έχει την εξουσία να διορίζει οποιονδήποτε να το πράξει για λογαριασμό της.

Τονίζει ότι η ΕΚΚ δεν εξουσιοδοτεί, επαληθεύει, παρακολουθεί, ή εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο σε ομαδικές αγωγές, συστήματα αποζημιώσεων, πληρωμές μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων ή οποιωνδήποτε δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων. 

Η ΕΚΚ προτρέπει το κοινό να παραμείνει σε επαγρύπνηση σχετικά με οποιαδήποτε αυτόκλητη επικοινωνία που φέρεται να γίνεται από την ΕΚΚ και να αποφεύγει να δίνει χρήματα σε οποιονδήποτε ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την ΕΚΚ.  Προτρέπονται οι επενδυτές που λαμβάνουν οποιαδήποτε τέτοια επικοινωνία, να επικοινωνήσουν με την ΕΚΚ για να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητά της στο [email protected] προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Δ.Κ

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοεμβρίου 2022 - 15:50

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
«Εγκληματική οντότητα», αποκάλεσε το ΝΑΤΟ ο Μεντβέντεφ ενώ προειδοποίησε τη Συμμαχία να μην χορηγήσει στην Ουκρανία συστοιχίες Patriot
20:08
Προστατεύει το κράτος δικαίου ο ΠτΔ με την αυτεπάγγελτη εξέταση των ισχυρισμών για τη διαφθορά, απαντά στο ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος
19:53
H Ολλανδία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και επικράτησε 2-0 του Κατάρ (Βίντεο)
19:29
Η Σενεγάλη ήταν η απόλυτη θριαμβεύτρια στον «τελικό» με τον Ισημερινό (Βίντεο)
19:18
Στήριξη ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη ζήτησε η Ολένα Ζελένσκα με ιστορική ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο
18:56
Ν. Δένδιας: "O αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα" (Βίντεο)
18:37
Καμπανάκι από την Κομισίον για μη έγκαιρη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Κύπρου οδηγιών για την οδική ασφάλεια
18:15
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 29 Νοεμβρίου
18:00
ΔΗΣΥ: "Το ΑΚΕΛ ξέχασε ότι είναι το μόνο κόμμα το οποίο αποδείχθηκε με βούλα δικαστηρίου, θεσμική - κομματική διαφθορά"
17:57
Στην Πολωνία για τις εργασίες του ΟΑΣΕ ο Ι. Κασουλίδης. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ουκρανία
17:43
Χ. Πογιατζής: Διερεύνηση μιας υπόθεσης αυτού του εύρους, θα παρέλυε την Αρχή κατά της Διαφθοράς (Βίντεο)
17:16
Πτώση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπει το ΔΝΤ. Το αμφισβητεί η Ρωσία
16:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand