Στα προ της πανδημίας επίπεδα η εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς, πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα λέει η Κυριακίδου

Στα προ της πανδημίας επίπεδα επέστρεψε η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό, σύμφωνα με έκθεση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν και η οποία δείχνει πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, και ειδικότερα πως η εμπιστοσύνη στα εμβόλια μειώθηκε στην ηλικιακή ομάδα 18 - 34 ετών μεταξύ του 2018 και του 2022.

«Η πανδημία της COVID-19 κατέδειξε πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια, έχοντας σώσει σύμφωνα με εκτιμήσεις 20 εκατομμύρια ζωές την πρώτη χρονιά μετά την έγκρισή τους» ανέφερε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, τονίζοντας το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί απόδειξη της σημασίας της συνεργασίας της Κομισιόν με ερευνητές, επιστήμονες, κατασκευαστές, εθνικές αρχές και τους διεθνείς εταίρους.

«Την ίδια στιγμή, μέσω της έκθεσης υπογραμμίζεται πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η εμπιστοσύνη, όπως και οι πολλοί παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν», πρόσθεσε.

«Η αύξηση στην εμπιστοσύνη στα εμβόλια πριν την πανδημία ήταν αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας στην ΕΕ. Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από την πανδημία και να ενώσουμε δυνάμεις για να κατανοήσουμε τα εμπόδια, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε τα κενά στον εμβολιασμό», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την Έκθεση για την Εμπιστοσύνη στα Εμβόλια για το 2022, την τρίτη στη σειρά που εκδίδεται από την Κομισιόν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 81,5% των ερωτηθέντων συμφωνούν πως τα εμβόλια είναι σημαντικά, 85,6% συμφωνούν πως είναι αποτελεσματικά και 82,3% συμφωνούν πως είναι ασφαλή.

Οι απόψεις για τα εμβόλια έχουν γενικά επιστρέψει στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2018 μετά από σειρά διακυμάνσεων την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο παραμένουν διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και σε σχέση με διαφορετικά εμβόλια.

Επίσης, αναφέρεται, η σύγκριση των στοιχείων για την ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών και των 18 με 34 ετών δείχνουν ένα αυξανόμενο «κενό στην εμπιστοσύνη στα εμβόλια», καθώς η ομάδα των 18 με 34 εμπιστεύεται τα εμβόλια λιγότερο το 2022 σε σχέση με το 2018.

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της σύστασης του Συμβουλίου από το 2018 για ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ κατά των ασθενειών που μπορούν να τύχουν πρόληψης μέσω εμβολίων.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, η Επίτροπος Κυριακίδου θα συμμετάσχει την Τρίτη και την Τετάρτη σε συνέδριο για τα μαθήματα από την πανδημία και την ενίσχυση του Πλαίσιου Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ.

Στο συνέδριο, που διοργανώνεται από την Κομισιόν και το Υπουργείο Υγείας του Λουξεμβούργου, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων εκτός από την κ. Κυριακίδου και η Υπουργός Υγείας του Λουξεμβούργου, Paulette Lenert, η Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία (COVI) Kathleen Van Brempt, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Hans Kluge, η επικεφαλής για θέματα υγείας του ΟΟΣΑ, Francesca Colombo και η Γενική Διευθύντρια της Κομισιόν για θέματα υγείας (DG SANTE).

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοεμβρίου 2022 - 21:03

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Διπλασιάζονται οι εμπειρογνώμονες της Europol στην Κύπρο
18:47
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν από βομβαρδισμούς
18:15
Με τέσσερις αγώνες συνεχίζεται σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
18:12
Ορκίστηκε σήμερα και έλαβε ρωσικό διαβατήριο ο πρώην συνεργάτης της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών
17:41
Τέταρτο παιδί νεκρό λόγω στρεπτόκοκκου ομάδας Α στη Βρετανία
17:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο καιρού (2/12/2022)
17:19
Η Βουλή ενέκρινε το συνταξιοδοτικό για όσους προσελήφθησαν μετά το 2011
17:01
Χαιρετίζει την υπερψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, η Υπουργός Δικαιοσύνης
16:54
€85 εκατομμύρια έλαβε η Κύπρος από την πρώτη πληρωμή από το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ
16:00
Επιστρέφουν τα θετικά επιτόκια στις καταθέσεις, μειώθηκαν ελαφρώς τα επιτόκια για στεγαστικά αναφέρει η ΚΤΚ
15:48
Την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να συνεχίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, τόνισε ο Σολτς στον Πούτιν
15:35
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να ποινικοποιηθεί η παραβίαση των κυρώσεων της σε όλα τα κράτη-μέλη της
15:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand