Πράσινο φως από το Υπουργικό για τo Σχέδιο Επιχορήγησης εγκατάστασης δημόσιων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Εγκρίθηκε σήμερα, από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων που αφορά στο Σχέδιο Επιχορήγησης για την εγκατάσταση 1000 δημόσιων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ανάπτυξη υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και περιλαμβάνεται στους στόχους του Γενικού Πλαισίου Πολιτικής για την προώθηση της χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2021.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στον Άξονα Πολιτικής «Ταχεία μετάβαση σε μια Πράσινη Oικονομία – Βιώσιμες Μεταφορές», το Σχέδιο Χορηγιών «Ηλεκτροκίνηση με τα 1000» για την παροχή ενίσχυσης με σκοπό την εγκατάσταση 1000 σταθμών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το Σχέδιο Χορηγιών θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις (Α’ και Β’ Φάση), με συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό €3,700,000. Αιτήσεις για την Α’ Φάση θα υποβάλλονται μέχρι 31/01/2023 και θα διατεθεί το ποσό των €1,850,000. Η Β ́ Φάση αναμένεται να προκηρυχθεί περί τα τέλη του 2023, επίσης, με χορηγίες ύψους €1,850,000.

Η μορφή της ενίσχυσης που θα παραχωρείται είναι αποκλειστικά ήσσονος σημασίας (De minimis) δυνάμει του Κανονισμού 3(2) των περί Ελέγχου των Κρατικών Ενισχύσεων (Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας) Κανονισμών του 2009 και 2012.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα (Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα), Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές «χώρου στάθμευσης για δημόσια χρήση» και δραστηριοποιούνται σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα επιλέξιμα σημεία εγκατάστασης είναι, μεταξύ άλλων, χώροι στάθμευσης για δημόσια χρήση, δημοτικοί και κοινοτικοί χώροι στάθμευσης, ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης για το κοινό, χώροι πρατηρίων πετρελαιοειδών, χώροι σταθμών επαναφόρτισης κτλ.

Ο κάθε δικαιούχος δύναται να λάβει χορηγία για τέσσερις σταθμούς επαναφόρτισης, ανά επαρχία, με μέγιστο αριθμό τους δεκαπέντε σε όλη την Κύπρο, με εξαίρεση τις τοπικές αρχές οι οποίες μπορούν να λάβουν χορηγία για να τοποθετήσουν μέχρι και οκτώ σταθμούς εντός της επικράτειάς τους.

Το Σχέδιο προνοεί χρηματοδότηση σε ποσοστό 50% της ολικής δαπάνης, με μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανάλογα με τη μέγιστη ισχύ εξόδου του φορτιστή. Σημεία φόρτισης τα οποία θα εγκατασταθούν σε ορεινές περιοχές, θα λαμβάνουν αυξημένο ποσοστό χορηγίας μέχρι 55%, με τα ανώτατα όρια χρηματοδότησης να παραμένουν ως έχουν.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι «Προχωρούμε στην υλοποίηση ενός ακόμα στόχου του πλαισίου πολιτικής για ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις υποδομές. Δηλαδή τους σταθμούς επαναφόρτισης, με στόχο μέχρι και το 2026 την εγκατάσταση χιλίων (1000)  σταθμών επαναφόρτισης σε δημόσια προσβάσιμους χώρους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.»

Η ηλεκτρονική πύλη βρίσκεται σε λειτουργία και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταχωρήσουν τις αιτήσεις τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο Επιχορήγησης, τον οδηγό και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα https://ev1000.cea.org.cy.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Νοεμβρίου 2022 - 13:30

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
"Η Καταστροφή του αιώνα" χαρακτηρίζεται ο σεισμός στην Τουρκία
10:04
Γιάννης Παναγιώτου: Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη - ΔΗΣΥ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά
09:41
Ευθύμιος Λέκκας: Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία επηρεάζει το κυπριακό τόξο
09:22
Χαράλαμπος Προύντζος: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα σχηματίσει κυβέρνηση που δεν θα αποτελείται απο στελέχη κομμάτων, αλλά από προσωπικότητες
09:06
ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενδεχόμενη εκλογή Μαυρογιάννη δεν θα είναι επάνοδος του ΑΚΕΛ στην εξουσία
08:47
Ευθύμιος Διπλαρος: Ο ΔΗΣΥ θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών με γνώμονα το συμφέρον του τόπου
08:47
Κατολισθήσεις και παγετός σε δρόμους στην Πάφο
08:28
Μετρά νεκρούς από κατολισθήσεις βράχων το Περού
07:46
Τμήμα μετεωρολογίας - 1ο δελτίο καιρού
07:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
07:00
Τσάμπιονς Λιγκ Υδατοσφαίρισης από το ΡΙΚ -2
06:55
Ξεχωριστές συναντήσεις με Θεοπέμπτου και Δημητριάδη είχε χθες ο Ανδρέας Μαυρογιάννης
06:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand