Επαναξιολόγηση στο Κυπριακό αρχές του καλοκαιριού

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει τεθεί ως στόχος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, η περίοδος που θα παρέλθει ως τότε να μην καταγράψει επιδείνωση της κατάστασης, των εντάσεων και των παραβιάσεων, που θα καταστήσουν πιο δύσκολη την επαναπροσέγγιση των πλευρών για επιστροφή στο διάλογο.

Αρχές του καλοκαιριού του 2023 αναμένεται να γίνει συνολική επαναξιολόγηση στο Κυπριακό, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οι συνθήκες αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο Κεντρικό-Τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, στη βάση όσων έχουν διαμειφθεί στις επαφές που είχε στην Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μίροσλαβ Γέντζια, αλλά και ενόψει των προεδρικών εκλογών, το 2023, σε Κύπρο και Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει τεθεί ως στόχος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, η περίοδος που θα παρέλθει ως τότε να μην καταγράψει επιδείνωση της κατάστασης, των εντάσεων και των παραβιάσεων, που θα καταστήσουν πιο δύσκολη την επαναπροσέγγιση των πλευρών για επιστροφή στο διάλογο.

Με τις επαφές του κυρίου Γέντζια, οι οποίες θα επαναληφθούν σε κατοπινό στάδιο με τις εγγυήτριες δυνάμεις και μετά τις προεδρικές εκλογές και στη Λευκωσία, πρακτικά έχει ξεπεραστεί η διαφωνία των πλευρών στο θέμα διορισμού απεσταλμένου και των όρων εντολής του, ενώ από ελληνοκυπριακής πλευράς αποτιμάται ως σημαντικό ότι ο βοηθός γενικός γραμματέας δεσμεύεται ουσιαστικά από τους όρους καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, ο Μίροσλαβ Γέντζια, στις επαφές του με την τουρκοκυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αξίωσή της για χωριστή συμφωνία για την αποστολή της Ουνφικύπ στην Κύπρο, όπως επιδιώκει στο πλαίσιο των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Ο κύριος Γέντζια τόνισε πως συμφωνίες κάνει ο διεθνής οργανισμός μόνο με τα αναγνωρισμένα κράτη-μέλη του.

Από πλευράς Λευκωσίας, η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, να μην εκτροχιάσει τη βάση λύσης αλλά και να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναπτύξει προτάσεις του για το Κυπριακό την Τετάρτη και στον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

AK

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοεμβρίου 2022 - 20:07

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Η Βουλή ενέκρινε το συνταξιοδοτικό για όσους προσλήφθησαν μετά το 2011
17:01
Χαιρετίζει την υπερψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, η Υπουργός Δικαιοσύνης
16:54
€85 εκατομμύρια έλαβε η Κύπρος από την πρώτη πληρωμή από το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ
16:00
Επιστρέφουν τα θετικά επιτόκια στις καταθέσεις, μειώθηκαν ελαφρώς τα επιτόκια για στεγαστικά αναφέρει η ΚΤΚ
15:48
Την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να συνεχίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, τόνισε ο Σολτς στον Πούτιν
15:35
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να ποινικοποιηθεί η παραβίαση των κυρώσεων της σε όλα τα κράτη-μέλη της
15:21
Έγινε δεκτή η έφεση του γενικού εισαγγελέα. Αυξήθηκε η ποινή φυλάκιση σε δυόμισι χρόνια για το θανατηφόρο στην Αγία Νάπα
15:00
Υπουργός Οικονομικών : Η κυβέρνηση δεν χτίζει αποθέματα, δε λαϊκίζει και δε χρησιμοποιεί την οικονομία ως λάφυρο για να κερδίσει τις εκλογές
14:44
Ουκρανία: Ο Ολαφ Σολτς ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων
14:08
Τίτλοι Ειδήσεων - Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου
14:00
Απόλλων : Μόνο με διαρκείας στο ντέρμπι με την ΑΕΛ (ενημέρωση)
13:47
Η βουλή τροποποίησε το Σύνταγμα και η ευθύνη για τα διαζύγια θα ανήκει πλέον μόνο στα οικογενειακά δικαστήρια
13:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand