Επαναξιολόγηση στο Κυπριακό αρχές του καλοκαιριού

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει τεθεί ως στόχος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, η περίοδος που θα παρέλθει ως τότε να μην καταγράψει επιδείνωση της κατάστασης, των εντάσεων και των παραβιάσεων, που θα καταστήσουν πιο δύσκολη την επαναπροσέγγιση των πλευρών για επιστροφή στο διάλογο.

Αρχές του καλοκαιριού του 2023 αναμένεται να γίνει συνολική επαναξιολόγηση στο Κυπριακό, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οι συνθήκες αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο Κεντρικό-Τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, στη βάση όσων έχουν διαμειφθεί στις επαφές που είχε στην Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μίροσλαβ Γέντζια, αλλά και ενόψει των προεδρικών εκλογών, το 2023, σε Κύπρο και Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει τεθεί ως στόχος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, η περίοδος που θα παρέλθει ως τότε να μην καταγράψει επιδείνωση της κατάστασης, των εντάσεων και των παραβιάσεων, που θα καταστήσουν πιο δύσκολη την επαναπροσέγγιση των πλευρών για επιστροφή στο διάλογο.

Με τις επαφές του κυρίου Γέντζια, οι οποίες θα επαναληφθούν σε κατοπινό στάδιο με τις εγγυήτριες δυνάμεις και μετά τις προεδρικές εκλογές και στη Λευκωσία, πρακτικά έχει ξεπεραστεί η διαφωνία των πλευρών στο θέμα διορισμού απεσταλμένου και των όρων εντολής του, ενώ από ελληνοκυπριακής πλευράς αποτιμάται ως σημαντικό ότι ο βοηθός γενικός γραμματέας δεσμεύεται ουσιαστικά από τους όρους καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, ο Μίροσλαβ Γέντζια, στις επαφές του με την τουρκοκυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αξίωσή της για χωριστή συμφωνία για την αποστολή της Ουνφικύπ στην Κύπρο, όπως επιδιώκει στο πλαίσιο των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Ο κύριος Γέντζια τόνισε πως συμφωνίες κάνει ο διεθνής οργανισμός μόνο με τα αναγνωρισμένα κράτη-μέλη του.

Από πλευράς Λευκωσίας, η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, να μην εκτροχιάσει τη βάση λύσης αλλά και να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναπτύξει προτάσεις του για το Κυπριακό την Τετάρτη και στον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

AK

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοεμβρίου 2022 - 20:07

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Την κλιματική αλλαγή θεωρούν οι Έλληνες ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
22:00
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν- Ιλχάμ Αλίεφ
21:36
Ελλάδα: Απομακρύνονται κάτοικοι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Λαμιέων
21:09
Γεάδης: Αποδείχθηκε η αναγκαιότητα επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής (Βίντεο)
20:35
Στεφάνου: Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Βίντεο)
20:29
Αννίτα Δημητρίου: Ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να στηρίξει κάθε προσπάθεια για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων (Βίντεο)
20:22
Λετυμπιώτης: Στόχος παραμένει η δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών (Βίντεο)
20:09
Απογοήτευση Γεραπετρίτη για την έλλειψη διάθεσης συνομιλιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά
19:37
Υπό έλεγχο η φωτιά μεταξύ των κοινοτήτων Λιμνάτη και Δωρού
19:12
Πτυχές της Ιστορίας της Κύπρου σε ένα δωμάτιο - 24 Σεπτεμβρίου 2023
18:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 26/9/23
18:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand